Smartmi Air Purifier P1 – HomeKit

En sak som jag tidigare aldrig tänkt speciellt mycket på är luftkvalitén hemma. I och med att i princip allt nu är styrt av automation så var steget logiskt att även övervaka luftkvalitén. Det finns en lösning av Eve för HomeKit som heter Eve Room. Denna lilla pryl övervakar och visar hur luftkvalitén är för närvarande och ger således möjligheten att styra luftrenare och luftfuktare för att få ett perfekt klimat hemma… Men, läs vidare innan du börjar leta efter Eve Room…

Om man istället satsar runt 120 kr mer så får man en Smartmi Air Purifier P1. Detta är en fullfjädrad luftrenare med riktigt snygg design, dessutom. Förutom att denna också övervakar luftkvalitén hemma (via lasersensorer) så kan den alltså även göra något åt kvalitén om den är dålig. Det blir alltså ett fullständigt paket för samma pris som en sensor. Detta är en ”no-brainer” för mig som givetvis valde att köpa några Smartmi luftrenare istället för Eve Room sensorer.

Förutom att den är en intelligent luftrenare med automatisk övervakning av luftkvalitén, så är den även HomeKit kompatibel. Detta gör att jag enkelt kan fråga Siri hur luftkvalitén är hemma och lägga in automatiska händelser baserat på övriga sensorer och automationer. Jag kan alltså få denna att rena luften med hög effekt när alla är borta, för att sedan lugna ned sig när någon kommer hem, så att man slipper höra den låta. På natten så läggs den in i vårt ”Godnatt” scenario, vilket gör att den spinner ned och går extremt tyst när det är dags att sova.

Med det sagt så är Smartmi Air Purifier P1 inte något stort störnings- moment hur man än ser på det. På maximal effekt så låter den 49 db, vilket går att jämföra med ett lätt regn eller en passerande bil. Då pratar vi maximal effekt. Om vi går ned i effekt så låter P1:an ungefär 19 db, vilket är aningen tystare än en viskning. Detta är perfekt om man vill ha luftrenaren igång medan man sover.

Att köpa en luftrenare för hemmet bidrar till förbättrad miljö, vilket är logiskt, men dom är inte underhållsfria. Om du har rätt så smutsig luft i hemmet så kan du räkna med att ett filter håller i ungefär 4-6 månader. Om du har generellt ren luft redan så kan du klara dig i upp till 12 månader på ett filter. Kostnaden för att byta filer ligger på runt 400-500 kr, vilket gör att du i normalfallet får lägga ut ungefär vad hela enheten kostar varje år. Detta kan vara värt att tänka på om du köper flera av dessa för att rena flera rum eller större ytor.

Driftkostnaden på dessa luftrenare ligger på ungefär 30W/tim och är därför ingen stor energitjuv i hemmet, men om man betalar för ström så kan det också vara värt att tänka på. Luftrenare går i princip dygnet runt, vilket medför en ökad månadskostnad. Genom att använda HomeKit så kan man givetvis påverka när och hur den ska vara aktiv, om man har billigare ström på natten, exempelvis.

Här har du en länk till ett produkttest, eller närmare bestämt en produktvisning. Just nu har Inet.se 300 kr rabatt på dessa luftrenare, så om du är intresserad att köpa en själv så kan du passa på nu.

Var ska man då ha en luftrenare? Ett bra ställe är sovrummet. Du får möjlighet att rensa bort pollen, virus och andra luftföroreningar innan du andas in dessa, vilket kan bidra till betydligt trevligare levnadskvalité. Detta är väldigt trevligt om man har astma eller pollen-allergi, vilket kan reducera problemen till ett minimum.

Jag har valt att investera i några av dessa luftrenare, men om dom visar sig göra stor effekt på innemiljön så kan jag tänka mig att utöka med smarta luftfuktare och liknande, för att ytterligare förbättra kvalitén på luften hemma. Det ska bli intressant att se om det gör någon skillnad för mig som har säsongsallergier och även tendenser till pälsallergi.

När jag testat dessa luftrenare från Smartmi så återkommer jag med en fullständig rapport. =)

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.