Släpp Macho-stilen, följ mina tips!

Skogen är en plats av mystik och skönhet, en plats där naturen bjuder in oss till en värld full av överraskningar och upplevelser. Ett stort problem bland Bushcrafters runt om i världen är att vi ibland kan fastna i idén om att vara ”macho” när vi utforskar naturen. Vi tror att vi måste vara tuffa, starka och oberörda av skogens intryck och känslor. Många har fått för sig att skog och vildmark är ett ställe där fara och vilda djur lurar överallt, medan andra verkar tro att Bushcrafting handlar om att skövla skog och mark för att göra upp en eld och bygga kojor. Men det är dags att släppa macho-stilen och istället vara öppna för att fånga nya upplevelser och känslor i skogen.

Göm dig inte bakom stora knivar, yxor och sågar. Du behöver inte hamna i försvarsläge för att naturen är nära. Förstör inte naturen bara för att du är i den. Ta ett djupt andetag och känn efter mer än någonsin tidigare istället.

Följ mina enkla tips här nedan så kommer du att bli en mer naturnära människa, jag lovar.

Skogens skönhet i detalj
När vi går ut i skogen är det lätt att stirra ner i marken, fokusera på stigen och tänka på att nå vårt mål. Men om vi saktar ner och lyfter blicken, kan vi upptäcka en hel värld av skönhet omkring oss. De blommande växterna, de intrikata mönstren av trädens bark och de glittrande bäckarna. Allt detta är en del av skogens konstverk.

Genom att vara öppna för dessa detaljer kan vi få en djupare upplevelse av skogens skönhet och även upptäcka detaljer som vi tidigare totalt missat. Om du tänker att du inte har tid att stanna upp och titta på naturen, så är du definitivt inte i harmoni och behöver lugna ned dig. Andas, slappna av och läs mitt andra tips nedan.

Känslan av skogens tystnad
Många av oss är vana vid stadens buller och livliga ljud, mobiltelefoner och andra störningsmoment. I städerna är det väldigt sällan tyst, vilket gör att när vi kommer ut i skogen kan tystnaden vara överväldigande till en början. Många försöker fylla tystnaden med prat eller musik, men det gäller att ge dig själv tillstånd att lyssna till skogens naturliga ljud. Försök fokusera på suset av vinden i trädkronorna, fåglarnas sång eller det stilla porlandet av en bäck. Det är i denna symfoni som vi kan känna en djupare förbindelse med naturen.

Skogen är, liksom staden, aldrig tyst. Det är bara en annan sorts ljud som hörs. Om man är uppmärksam och i harmoni med naturen så kan även skogen ibland vara överväldigande, men på ett naturligt och avslappnande sätt.

Öppna sinnen för naturens berättelse
Jag har rest över hela vårt land och varje skog jag besökt har sin egen berättelse. Det jag skriver om är därför absolut inget unikt norr om polcirkeln. Från de gamla träden som vittnar om århundraden av historia till spåren av djur som har vandrat genom områden. Genom att vara uppmärksamma på dessa tecken och spår kan vi lära oss mer om skogens liv och dess komplexa ekosystem. Det handlar aldrig om att vara den tuffaste personen i skogen, utan om att vara den som är mest nyfiken och villig att lyssna på naturens berättelse. Gå en bit in i skogen, stanna upp och observera spår, dofter, ljud och växtlighet runt omkring. Du kommer att bli förvånad när du börjar se detaljerna dyka upp överallt.

Känn Skogens Terapi
Skogen erbjuder en naturlig form av terapi för våra själar. När vi öppnar oss för skogens intryck och känslor, kan vi hitta lugn och frid i dess famn. Det är ett tillfälle att släppa stressen från vardagen och bara vara i nuet. Det är inte nödvändigt att vara macho i skogen. det är mer givande att vara öppen och sårbar för naturens helande kraft.

Upplev skogen som aldrig förr
Ett sätt att kunna ta in upplevelser från naturen och skogen är att isolera sina sinnen från störningsmoment. Ett enkelt sätt är att ta en ficklampa och besöka skogen på natten. Väl där så kan man släcka sin ficklampa och låta nattens mörker omfamna en. Ljud, dofter och andra sinnesintryck förstärks och naturen kommer att upplevas på ett unikt sätt, som många troligen aldrig tänkt var möjligt.

När jag var barn så gjorde jag ofta detta trick för att kunna fokusera bättre på svåra uppgifter eller för att lösa komplicerade problem. Det var mitt sätt att få knivskarp fokus och isolera bort störningsmoment. Nu för tiden så räcker det oftast med att sätta sig på en stubbe och bara blunda ett tag för att få samma känsla. Dock är det som att naturen kommer till liv på ett annat sätt i natten. När mörkret fallit över skogen är det uppenbart att en annan typ av djurliv och väsen rör sig där.

Slutligen
När du går ut i skogen nästa gång, kom ihåg att det inte handlar om att vara macho och bära stora knivar, yxor och sågar. Det handlar om att vara öppen för nya intryck och känslor. Det handlar om att upptäcka skogens skönhet i detalj, lyssna till dess tystnad, följa dess berättelse och låta den vara en källa till terapi för din själ. På det sättet kan du verkligen fördjupa din koppling till naturen och skapa minnen som varar livet ut.

Jag brukar säga att jag ”laddar själens batteri” ute i skogen, vilket är exakt vad jag gör varje gång jag är där. Mina tips här ovan är baserat på hur jag gör för att ”snabbladda”, även om jag inte har tid att spendera dagar i vildmarken. Jag kan spendera en timme vid en porlande bäck med en kopp nykokat kaffe i handen och bara finnas där, i nuet, men utan att tankarna snurrar kring arbete eller vardagens stress. Det är det som ger förnyad kraft och ork till allt annat.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.