person putting coin in a piggy bank

”Dyra knivar i Digital Loppis?”

Jag har fått en läsarfråga som rör varför det är så dyra knivar i min Digitala Loppis. Svaret på denna fråga borde vara självskriven, men jag tänkte ändå ta upp det här på bloggen, om det var någon annan som funderat på detta.

Många av knivarna jag köper blir aldrig ”använda”, i ordets vanligaste bemärkelse. Jag testar dom och utvärderar knivens egenskaper, sedan blir den liggande i en låda. Istället för att ha knivar liggande överallt så säljer jag bort dom i min ”Digitala Loppis”, vilket ger pengar och plats för att köpa ännu fler knivar att testa. En sorts kniv-krets-lopp hos mig. 😊

Orsaken att dom känns dyra, helst när jag skriver ordet ”Loppis”, är troligen för att dom är mycket dyrare att köpa nya. Jag brukar oftast sänka priset med runt 30-50% (eller mer) på knivar, men dom kan ju fortfarande kosta runt 800-1000 kr. Det är med andra ord riktigt billigt för den specifika kniven, men det är fortfarande mycket pengar för den som inte är villig eller har råd att satsa dessa.

Om det är så att priset är oskäligt. Det kan ju röra sig om att kniven förlorat värde sedan jag köpte den och nu kostar den i min loppis lika mycket som en ny. I detta fall så korrigerar jag förstås priset så att det blir rimligt igen. Det händer dock väldigt sällan att priset på en kniv går ned. Oftast är det tvärt om, att knivarna bara blir dyrare och dyrare för varje år.

Det finns dock undantag till min prissättning. Exempelvis har jag i skrivande stund en Petrified Fish – Beluga till salu. Denna kniv kostar lika mycket nu som när jag köpte den. Orsaken är att den snabbt blivit väldigt unik på marknaden. I Sverige är det i princip omöjligt att hitta en till salu och många länder där Beluga säljs skeppar inte till Sverige överhuvudtaget. Därav priset på den kniven. Det är även en riktigt, riktigt fin kniv, vilket gör att den helt klart är värd priset jag efterfrågar.

Som vanligt är jag ju aldrig omöjlig att diskutera med om något känns knas. Det är bara att skicka ett meddelande till mig så kan vi se vad som går att göra. Priserna är dock oftast hugget i sten, så länge jag inte missat något och gjort fel, vilket händer, men inte ofta.

Hoppas detta var svar nog på frågan.

Ha en riktigt bra dag.