Samsung Galaxy Tab 10.1 Pure White Review

Jag sitter för närvarande i Vaikijaur, en mil norr om Jokkmokk. Solen skiner och det är en frisk bris ute. Jag tänkte att det kunde vara passande att skriva denna review, ute i det fria.

Jag utlovade en review på min nya Galaxy Tab 10.1, så här kommer den. Vi kommer att gå igenom bland annat kameran, operativsystemet, hastigheter och skärm. Dessutom kommer jag att betygsätta individuella saker på plattan på en skala 1-100. Jag har upptäckt att skalan 1-5 inte riktigt ger en tydlig bild över hur bra eller dåligt något är, så den är ”upphottad” till 1-100 i mina kommande reviews. Vad jag inte kommer att ta upp är hårdvaran och specifikationerna, eftersom du kan hitta dom var som helst på nätet i dagsläget. Om du är intresserad av siffror och tekniska uttryck så kan du leta via Google efter dessa. Låt oss börja detta massiva skrivande.

Portabel (80 av 100)
Galaxy Tab 10.1 är ”ultraportabel”, jag kan dock inte skaka av mig känslan att gå omkring med den i handen känns klumpigt. Detta är något som är fysiskt omöjligt att komma ifrån, då skärmen är 10.1 tum stor. Trots detta så kunde den faktiskt vara lite större, tjockare och ”mindre portabel”. Detta hade i slutänden gjort att den känts bättre att hålla i och att den inte får en känsla av skörhet.

Kvalité (95 av 100)
Trots att Samsung har en förkärlek för plast över andra material som aluminium så känns den verkligen bastant (så bastant något som är 8 mm tjockt kan vara). Den stora glasskärmen gör att man undrar om den klarar ett fall från en meter, men det är ju faktiskt inte det den är tillverkad för att klara av. Galaxy Tab 10.1 saknar totalt fysiska knappar på framsidan och det enda som pryder dess hörn är en volymknapp, på/av/sleep knapp och en ingång modell ”Samsungs egen”.

Anslutningsbarhet (40 av 100)
Den saknar ingångar för USB, minneskort och HDMI vilket gjorde mig lite besviken. Detta är något som man faktiskt skulle ha användning av när man sitter och skriver långa texter, vill expandera sitt minne eller sköta filöverföringar. Allt detta går givetvis att få via Samsungs egna lösningar, dockningsstationer och liknande. Detta gör en ultraportabel enhet till en mindre portabel enhet i mina ögon, vilket slutligen gör att betyget ramlar ner en bra bit.

Kamera och video (70 av 100)
Kameran på Galaxy Tab 10.1 är inte dålig, men den är heller inte något man lyfter på ögonbrynen åt. Filminspelning (som jag gjorde ett demo på tidigare) fungerar perfekt, om än kameran har lite låg Mpix-klass. I förhoppningen att framtidens surfplattor kommer att ha bättre hårdvara så ger jag ändå 70 av 100 till Galaxy Tab 10.1.

Snabbhet och processorer (60 av 100)
”Bara 60 av 100???” Faktumet är att trots att Tab 10.1 kör med en Nvidia Tegra 2 dual core processor på 1 Ghz, så är det inte mycket att komma med i dagsläget. Visst, den är snabb på vissa saker, men samtidigt är den väldigt långsam på andra. Man kan fråga sig varför Apple som kör med betydligt sämre hårdvara är så snabba? Kanske är det för att operativsystemet är optimerat och att den grafiska prestandan är anpassad till applikationer och spel som körs. Android har en annan vinkel, samma som Windows alltid har haft. Hotta upp hårdvaran, inte mjukvaran. Detta gör att trots att du har 2 Ghz quad-core processor i en Android enhet så kommer du inte upp i samma smidighet och enkelhet som Apple faktiskt erbjuder. Missförstå mig rätt nu, jag hatar Apple för vad dom står för och vad dom gör för marknaden. Men dom är inte helt ute och cyklar när det gäller mjukvara vs. hårdvara.

WiFi, Bluetooth, Mobilt Bredband (50 av 100)
WiFi delen i Tab 10.1 är ganska bra. Jag har inte haft några större problem att hålla en stabil och snabb uppkoppling, trots att WiFi routern faktiskt står långt bort från där jag bor och täcks av cementväggar och golv. Signalen är inte lika bra som på min netbook, utan ligger lite bättre i klass än det jag har på min Galaxy S II telefon, men inte mycket. Bluetooth fungerar prickfritt, vilket är lite annorlunda mot för vad Samsung brukar erbjuda. Tangentbord, headset och övriga tillbehör fungerar precis som dom ska. När det gäller Mobilt Bredband så är jag dock inte imponerad överhuvudtaget. Detta är också orsaken till att betyget bara blir 50 av 100. Orsaken är främst att Jokkmokk inte har den bästa mobila bredbandstäckningen, samtidigt så utlovar Telia 6 Mbit uppkoppling i området där jag bor. I genomsnitt ligger jag på 0.5 till 1 Mbit, oavsett om jag är ute eller inne. Detta gör att man känner sig lite ”blåst på konfekten”. Men man kan inte räkna med annat om man köper något av ett företag som har främsta intresse i att tjäna pengar på sina kunder.

Mina egna tankar och sammanfattning
Det finns alltid ett område där nya tekniska apparater hör hemma. Var surfplattan egentligen överträffar något annat är oklart för mig. Den är portabel, men det är en netbook också. Den kan spela film, musik och man kan använda den att skriva med. Allt detta gör också netbooks. Att den är ultraportabel och supertunn är inte någon fördel för min egen del. Jag kan inte bry mig mindre om en sådan här surfplatta är 1.5 cm tjock eller 8 mm tjock. Den skulle faktiskt kunna vara 3-4 cm tjock utan att jag skulle ”hata den”. Att en enhet är tjockare medför oftast att den erbjuder bättre hårdvara och bättre prestanda.

Samsungs enda orsak att göra Galaxy Tab 10.1 i det formatet den har nu är för att överglänsa Apples iPad 2, vilket den gör på pappret. Jag har haft fördelen att leka runt med just en iPad 2 och måste säga att prestandan är som natt och dag i jämförelse med den nästan dubbelt så snabbare (på papper) Galaxy Tab 10.1. Apples mjukvara vs. hårdvara tankesätt är överglänsande i detta område.

Att Android valt att göra Honeycomb (3.1) till ett eget funktionsmässigt operativsystem är för mig en gåta. Här hade jag faktiskt förväntat mig att dom skulle ha samma funktionalitet och enkelhet som i Gingerbread. Knappar och funktioner byter hela tiden plats. Saker som man enkelt gör med mobiltelefonen blir helt plötsligt gormigt och kräver långa stunder av tankeverksamhet för att göra. Detta sätter ned produktiviteten och funktionaliteten för mig som användare.

Man får hoppas att dom fixar till allt till Android 4.0 släpps, men troligen kommer dom att sikta på att mobiltelefonerna kommer att fungera som små tabbar istället för att göra tabbarna till stora mobiltelefoner.

Allt som allt så känner jag mina tvivel att denna enhet kommer att förgylla mitt liv. Den har sina fördelar, men nackdelarna gör att dom blir få och argumenten blir hårtunna. Det enda jag kan hitta som verkligen gör tabben till en förbättring i mitt liv är att den inte kräver laddning hela tiden och att jag kan arbeta ”unplugged” och trådlöst var jag än är. Frågan är om man är så långt från ett uttag att det är värt det?

Kostnaden på drygt 5.000 kr är inget att diskutera. Det är något som jag faktiskt är villlig att betala för en sådan här enhet. Men frågan är om Telias 24 månaders abonnemang gör att den förlorar sitt egentliga värde? Det mobila bredbandet är faktiskt min enda stora nagel i ögat. Tiden får visa om detta var ett bra eller dåligt köp.

En sak kan ni vara helt säker på. Om det visar sig att tabben är en helt värdelös enhet i vårt moderna samhälle, så kommer jag att skriva det också. Just nu försöker jag hitta en vettig uppgift för den och kanske är det så att jag inte riktigt har fattat hur bra den är ännu.

Då många kommer att fråga mig om köpråd inom kort så kan jag bara säga, vänta. Skynda inte att köpa en surfplatta före den haft chansen att mogna och hitta sitt område. I dagsläget så fungerar det lika bra att använda en netbook att arbeta, surfa, kolla film och lyssna på musik med. Frågan är om den ultraportabla designen och batteritiden gör att surfplattans 5.000 kr är mer värt det än att köpa en netbook för drygt 3.000 kr.

Jag kommer att skriva mer om Galaxy Tab 10.1 inom kort. Samt återkomma med lite bilder och andra saker.

Ha en bra dag.