Samsung Galaxy S7 Review – Under mikroskopet…

Då jag tidigare har haft dålig (och kostsam) erfarenhet av Samsungs senaste flaggskepp så ville jag verkligen ha kött på benen innan jag skrev en fullständig review av den senaste versionen, nämligen Galaxy S7.

Den initiala känslan är alltid att ge beröm och fascineras av det glansiga yttre, men under skalet och gömt i den binära koden så finns det nästan alltid problem. Med Samsungs telefoner så börjar problemen oftast efter 2-3 veckors användning, vilket har gjort att jag medvetet legat lågt med beröm och andra intryck.

Men, nu är det alltså dags att ge domen. Låt oss börja.

Design, utseende och användning
När det gäller designen på Galaxy S7 så är jag inte ett fan av glas på baksidan. Å andra sidan är jag inte så imponerad av aluminium eller andra porösa material, då dessa tenderar att repas väldigt lätt. Om jag hade fått välja så skulle Samsung gärna få gå tillbaka till plast/polykarbonat, eftersom det både var stryktåligt och greppvänligt.

Men, nu är situationen så att Galaxy S7 har en baksida av glas, framsida av glas och kanter av polerad aluminium. Som vem som helst förstår så bidrar inget av detta till att ge grepp om en relativt tunn och lätt enhet. Detta orsakar givetvis problem och en och annan smärta när man försöker skriva ett meddelande liggande på rygg i sängen, exempelvis. Mer än en gång har den helt enkelt glidit ur handen och fångats upp. Än så länge har jag inte tappat den på golvet eller andra hårda ytor, vilket hade gjort mig tämligen irriterad.

Då utseendet är modernt och snyggt så måste man ge lite stilpoäng till Samsung, men detta dras givetvis bort från poängtavlan i och med att den är fruktansvärt halkig. Emellertid har jag löst detta genom att montera en iRing på baksidan, som jag kan förankra ett finger i och undvika tappskador.

Skärm och touch
När det gäller skärmarna på Samsungs flaggskepp så var det länge sedan man kunde kritisera dessa. Samsung står för absolut fantastiska framsteg och otroligt kontrastrika lösningar, vilket dom är världsledande inom.

Touchkänslan har länge varit, även den, i absolut toppklass. Ibland kan jag dock känna att den är lite FÖR känslig och tror att man klickar på något innan fingret ens har träffat ytan. Dock föredrar jag för känslig skärm istället för motsatsen.

Ljud
När det gäller högtalarens ljud (ringsignaler, media, mm) så är jag rätt så nöjd. Den kanske inte är högst i världen, men producerar ett ljud som passar väldigt bra till just media-konsumtion. Väldigt iPhone 6S liknande ljud, men med fylligare register. Detta till trots att Galaxy S7 faktiskt är vatten och dammtålig.

Ljudet i samtal är riktigt bra, i absoluta toppen för vad jag varit med om faktiskt. Väldigt fylligt och trevligt ljud, i kombination med en potent förstärkare som ser till att registret är brett och tydligt. Här har man inga problem att känna igen vem det är man pratar med via rösten, då det är väldigt detaljrikt och klart. Bra gjort Samsung, med tanke på att det är vatten och dammtåligt även här.

Mottagning
När det gäller mottagningen på Galaxy S7 så hade jag mina tveksamheter. S6 och S6 Edge var helt värdelösa på detta område och jag hade inte förväntat mig några större förbättringar på S7. Dock verkar det faktiskt som att mottagningen är riktigt bra, i stil med Huawei faktiskt. Samtal kan genomföras felfritt, trots att telefonen bara visar 1 i mottagning. Kvalitén verkar vara på absoluta toppen trots att, enligt indikatorn, det knappt finns någon signal som når fram.

Vecka 1 och 2 så fungerade min Galaxy S7 underbart bra. Jag strömmade film och musik på ställen där bara min Nexus 6P tidigare fungerat. Dock så började problemen kort därefter. YouTube verkar pausa uppspelningar väldigt ofta, med meddelandet ”Network error, please try again”. Även strömmande innehåll från min Plex server verkar skifta i kvalité väldigt ofta. Det går från HD till fyrkanter även på Netflix och andra strömmande tjänster.

Jag förbehåller mig dock att skylla uteslutande på telefonen, då jag vet att Telia håller på att bygga ut 4G+ nätet för närvarande, vilket kan orsaka störningar. Trots detta så känner jag att jag varit med om detta tidigare. Samsungs telefoner har notoriskt blivit sämre för mig efter några veckors användning. Detta gör också att jag förbehåller mig rätten att klaga på hårdvaran om det inte blir bättre inom kort. =)

Kameran
När det gäller kameran på Galaxy S7 så finns det inte mycket att säga. Den är i absolut toppklass och troligen den bästa kameran du kan få på en mobiltelefon idag. Den har sina svagheter, men ingenting som gör att man bör överväga någon annan mobilkamera istället.

Ni som följt mig på Instagram har fått smakprov på lite bilder från Galaxy S7:an, men det kommer mer.

Fingeravtrycksläsaren
Samsung har alltid haft problem är med att få sina fingeravtrycksläsare att fungera bra, vilket var pinsamt uppenbart på S5 och S6 serierna. När det gäller S7 så tycker jag att den fungerar bättre, men fortfarande är den långt ifrån vad en Nexus 6P eller annan Huawei telefon klarar av. Detta är för det mesta ingen större orsak till panik, men ibland blir det väldigt irriterande att behöva slå in lösenordet för att ringa ett samtal, eftersom den inte lyckas känna igen fingeravtrycket.

Kortfattat kan jag säga att Samsung blivit bättre, men dom har fortfarande en bit att gå för att hamna bland dom bästa på området.

Batteritid
När det gäller batteritiden så är jag faktiskt positivt överraskad. Den verkar klara sig en hel dag utan påfyllning. Men under förhållanden där det rör sig om lätt användning tror jag att den klarar sig 2 dagar utan vägguttag.

Visst önskar man bättre, men då Galaxy S7 trots allt bara har ett 3.000 mAh batteri tycker jag att det är godkänt, men inte bäst.

Slutorden och betyg
I slutänden är Galaxy S7 en efterträdare till fjolårets modell, S6. Detta påminns man om i S7:ans svagheter. Men det är många områden där S7:an är betydligt bättre än sin föregångare. Bland annat mottagning, batteritid, kamera, ljud och framförallt vatten/dammtåligheten.

Stabiliteten i mjukvaran ger lite mer att önska, eftersom Samsung regelmässigt har bekymmer när det gäller både deras egen och övriga applikationer. Rätt vad det är så stängs mediaspelaren, tangentbordet försvinner medan man skriver text, meddelanden skickas inte och mycket annat mystiskt. Dessutom har jag råkat ut för ”Wake-lock” där telefonen börjar förbruka mängder av ström och till slut blev den så varm att jag fick ett rektangelformat rött märke på benet eftersom jag hade telefonen i fickan.

Men samtidigt som man kan kritisera och hata Samsung för alla buggar, så måste man ge dom en eloge för att dom faktiskt har mest funktioner av någon smartphone idag. Med tanke på Androids ständiga utveckling så är det kanske inte konstigt att saker och ting går fel. Det är bara trist att Samsung ständigt har dessa problem.

Kanske är jag lite överkänslig, eftersom ”den perfekta mobilen” inte existerar ännu och kanske, bara kanske, är det Samsung som till slut kommer att leverera den telefonen…

Design: 5 av 10
Utseende: 8 av 10
Användarvänlighet: 6 av 10
Mjukvara: 7 av 10
Stabilitet: 4 av 10
Skärm: 10 av 10
Touch: 10 av 10
Ljud (samtal): 9 av 10
Ljud (högtalare): 7 av 10
Ljud (hörlurar): 7 av 10
Mottagning WiFi: 8 av 10
Mottagning Bluetooth: 8 av 10
Mottagning Mobilnät: 7 av 10
Kamera (huvudkamera): 9 av 10
Kamera (”selfiekamera”): 9 av 10
Fingeravtrycksläsare: 5 av 10
Batteritid: 5 av 10

Slutbetyg: 7 av 10