Samsung Galaxy S7 Edge forntidens flaggskepp…

Ett problem jag har med dagens flaggskepp är att det verkar bjudas på mindre och mindre positiva överraskningar. Det som förut var ett nöjesfält med allehanda konstiga telefoner och färger har blivit ett kargt landskap med upp till 3 alternativ för den medvetne konsumenten.

Man har ju alltid iPhone, senaste Galaxy modellen och Googles Nexus. Men mer än så är det sällan och aldrig om man vill ha ”det senaste”. Dock har det blivit en förändring i hård/mjukvaran som inte direkt talar till Samsungs (och många andra tillverkares) fördel.

Förändringen beror på att dagens telefoner är relativt lika i sina utföranden. Om du köper en flagskeppsmodell av vilken tillverkare som helst så är du nästan garanterad en bra kamera, bra skärm och relativt bra ljud. Den största unika identifikationen idag beror på mjukvaran och generellt sett det grafiska gränssnittet.

Men det finns en avgörande faktor som alltid spelat in, men troligen aldrig varit så viktig för så många. Jag pratar om uppdateringsfrekvensen på operativsystemet.

Här ligger både Google och Apple väldigt bra till, men tillverkare som Samsung ligger långt efter. Så, rent generellt betyder detta att du köper en Samsung telefon i det stadium i utveckling den är vid inköpet. Väldigt sällan satsar Samsung på några större uppdateringar till sina forna flaggskepp, vilket inte skulle gagna försäljningen av nya telefoner lika bra. 

Det, i sin tur, betyder att du får en telefon som är oskyddad mot dom senaste exploateringarna och hoten som faktiskt finns i både iOS och Android. Du missar även förbättringar och dom senaste lösningarna som bägge operativsystemen erbjuder.

Rent generellt brukar man säga att Samsung ligger ungefär 6-8 månader efter marknaden på mjukvarufronten. När det är på detta sättet så spelar det ju faktiskt ingen roll om du har en glansig och fin hårdvara, när mjukvaran är förlegad i princip när du gör ditt inköp.

Betänk att Nexus 6P lanserades med Android M och strax får Android N, medan Samsung precis har lanserat nya S7/S7 Edge med Android M.

Så. För att erbjuda en slutsats kan jag bara säga att den enda orsaken till att välja Samsung, före en ren Nexus eller Apple upplevelse, är om hårdvaran är så ofantligt mycket bättre att faktumet att det är en ouppdaterad ”föredetting” inom dom närmsta 6 månaderna, inte spelar någon roll.

Personligen anser jag att nu när hårdvaran verkar stagnera och bromsa upp i utvecklingen så blir mjukvaran prioritet nummer ett. Att vänta på uppdateringar och buggfixar upp till ett halvår borde göra att ingen skulle välja Samsung framför Nexus, men faktumet är att många inte bryr sig.

Tänk så här… När ett problem uppstår i säkerheten på Android så löser Google problemet och uppdaterar operativsystemet, vilket brukar ta väldigt kort tid. Samsung får givetvis information om problemet och påbörjar sin process att modifiera uppdateringen för att passa deras telefoner, vilket tar väldigt lång tid. Under denna tid så är du som konsument utsatt för ständig risk, på en enhet som väldigt troligen har ditt kreditkort, personliga uppgifter och privat information. Detta är inte en idealisk situation, som du förstår.

Med dessa ord lämnar jag dig åt dina tankar. På återseende.

Ha en trevlig dag.