Samla tjärved ovan polcirkeln…

En sak man lär sig fort när man tillbringar tid i skogen är att ta vara på naturens ”gömda resurser”. En av dessa, som jag erkänner att jag personligen just har börjat samla, är tjärved, även kallad kådved eller ”fatwood”. Det sistnämnda är troligen det många känner igen bäst.

På grund av träets höga innehåll av terpentin är den lättantändlig och används med fördel för att göra upp eld i skogen av alla, såväl Bushcrafters som den naturälskade familjen eller överlevnadexperten. Dessutom är det ju en naturlig källa och innehåller inte en massa farliga kemikalier, vilket alltid är en bonus.

Ovan Polcirkeln
För oss som bor ovanför Polcirkeln så kan tjärveden vara helt avgörande för om man får igång en eld eller inte på våren och hösten, men kanske främst under vintertid då det kan vara lite av en konst att få igång en rejäl brasa.

Då tjärved inte bara är lättantändlig, utan brinner varmt och länge, så är den perfekt att göra upp eld under svåra förhållanden. Trots att det inte garanterar en lyckad brasa så underlättar den väldigt mycket.

Gamla tallstubbar är enklaste källan
Tjärved från tallstubbar är lättast att skörda då rötter och den ytliga veden murknar bort, men inte den kådrika kärnan. Stubbar som är mellan 15-30 år är dom som är absolut bäst att skörda, men kanske inte finns i överflöd på många ställen. Jag brukar personligen rikta in mig på områden med gammal tallskog, där man ofta hittar omkullfallna trän eller gamla stubbar.

Ett specifikt område jag och min äldsta son brukar besöka har ett överflöd av murkna stubbar som jag gissar är runt 30-60 år gamla. Detta gör att man oftast kan dra upp rötterna för hand och slipper en långdragen process att såga lös stubben från backen. Som du kanske kan gissa så fastnar kådan fort på sågbladet och gör att allt går riktigt tungt och segt.

Dock ska nämnas att om du ger dig ut på jakt efter tjärved så är en såg det enklaste sättet. Att få fram tjärved med yxa eller kniv är inte att rekommendera, trots att det troligen går i ett nödläge.

Känna igen tjärved
Ibland kan det vara svårt att känna igen tjärved. Helst om man är ovan att skörda denna naturresurs. Ett tips är att lukta på veden, tjärved har en specifik och lätt igenkänd doft av tallkåda. Ju mer kådrik desto mer kommer den att lukta.

Ett annat kännetecken är att kådveden är nästan genomskinlig. Om man håller den mot solen så kommer man att se ljus igenom träet, om den är rik på kåda. Färgen på kådved är normalt sett bärnsten eller ljusbrun, men det finns även källor som varit riktigt mörkbruna, nästan svarta i färgen.

Om man känner på kådveden så känns den lite oljig och kladdig på ytan, om du skördar denna när det är sommar. Vintertid kan den vara blank och väldigt hård.

Min rekommendation är att använda en kombination av ovanstående metoder för att hitta den bästa källan. När du likaså lärt dig att identifiera kådved så kommer du även att märka skillnaden mellan rik-kådved och fattig-kådved, där den förstnämnda givetvis är att föredra.  

Processa tjärveden
Väl hemma så kan man processa ned delarna till långsmala pinnar, eller en liten ”tegelsten” om formen tillåter. Tänk bara på att tjärved är drygt, du behöver inte kånka runt på flera kilo. Det räcker oftast med några gram för att göra upp många eldar.

Ta vara på allt spill, då detta ofta innehåller bra med kåda också, vilket kan användas för att starta grillen eller liknande på sommaren. Den sprider dessutom en riktigt trevlig doft, i alla fall för oss Bushcrafters. Kanske kan man göra en hemmagjord Wonderbaum av tjärved. =)

En medeltida källa
Användningen av kådan från tall är ingen ny företeelse. Tvärt om så användes under medeltiden och fram till 1800-talet en speciell teknik som kallades för ”katning” för att utvinna kådan ur trädet. Detta innebar att man nästan fullständigt avbarkade trädets nedre del, vilket ökade kådbildningen.

Man lämnade bara kvar en smal barkremsa, vilket kallades ”livrand”, mellan roten och den obarkade övre delen av trädet för att trädet skulle överleva. Detta är givetvis inte något som används i dagsläget och för den som vet var man ska leta så är det inte alls svårt att hitta en bra källa ute i skogen.

stubbe

Finns överallt
Att hitta tjärved är inte svårt och det finns överallt där det växer tall, i alla länder i världen. Detta medför att oavsett var du för tillfället befinner dig så finns det en stor chans att du har möjlighet att skörda tjärved själv.

Då det är en relativt enkel och trevlig uppgift så rekommenderar jag att du provar på att leta tjärved istället för att köpa den från en handlare. På detta sätt kan du själv utöka din kunskap och erfarenhet samtidigt som du slipper lägga ut pengar på en naturlig resurs som finns runt hörnet. =)

Hur man använder tjärved
När du tänkt göra upp en eld så skrapar du helt enkelt tjärveden till en lurvig massa genom att använda baksidan av bladet. När du fått ihop tillräckligt så är det bara att placera tändstål emot och dra. Om du har bra tjärved så kommer det att börja brinna på en gång, men det kommer även att brinna betydligt längre än med vanligt trä.

Om du bara har fuktigt trä att arbeta med och har mycket tjärved med dig så kan du göra fjäderstickor av den också, så att den brinner en längre tid.

Tänk bara på att om du försöker göra upp eld på vintern så kan det vara en bra idé att överdriva mängden tjärved i ryggsäcken, då du kanske behöver lite mer tid på dig att få elden att börja ta sig. Better safe then sorry gäller även här.

Ha en bra dag så hörs vi strax igen.