Produkt test: Helikon Tex EDC Side Bag

Då var det äntligen dags att avlägga min rapport om denna lilla, men väldigt trevliga EDC väska. Detta är första gången jag äger en väska från Helikon Tex, så jag hade ingen tidigare referenspunkt att utgå ifrån. Detta är ju unikt på många sätt, då jag oftast brukar hålla mig till kända märken.

Med det sagt så är det min egen arrogans som är orsaken till att jag inte känner till Helikon Tex. Det är faktiskt en väldigt stor tillverkare som är känd över hela Europa. Dom tillverkar kläder och utrusning i många olika former, vilka används av militära styrkor runt om i hela världen.

Jag kommer att använda min Maxpedition Neat Freak som referens på vissa ställen, eftersom det varit min huvudsakliga EDC väska under så lång tid. Jag kommer dock att förklara skillnaderna, så om du inte är van vid Maxpedition eller Helikon Tex produkter, så kan du ändå förstå hur jag tänker.

Låt oss börja.

Ett annat sorts material
Jag har ägt många ”taktiska väskor” under min tid. Dom flesta är tillverkade i tjock nylonväv och erbjuder riktigt bra hållbarhet. Helikon Tex EDC Side Bag är den första jag har som är tillverkad i mycket tunnare och smidigare material. Enligt uppgift så ska den fortfarande vara tålig som tusan, vilket förstås återstår att se efter en längre tids användning.

Min icke-vetenskapliga metod att enbart känna på materialet säger inte så mycket, men den känns robust, trots att den är lite mjuk.

Jag valde också att köpa en väska i grå färg, istället för grön eller svart som annars är vanligt. Lite Grayman filosofi från min sida. Då jag börjat jobba inom IT istället för som arbetsledare på PEAB så finns det fördelar att se lite mer ”civil” ut än tidigare.

Mindre möjligheter för organisering
Trots att EDC Side Bag är lite större i volymen än Maxpedition Neat Freak så har den inte lika många möjligheter att organisera små prylar, vilket i och för sig inte är så konstigt, då Neat Freak är lite av en annorlunda väska, speciellt avsedd att organisera massor av prylar.

Framficka nummer 1

Den första fickan är en ganska bra, lättåtkomlig och smidig ficka med dragkedja. Storleken på denna påverkas av vad man stoppar i nätfickan i den andra fickan, då dom delar samma interna ”vägg”. Rent generellt så får jag in mina handskar där, vilket är riktigt bra.

Framficka nummer 2

Den andra fickan på framsidan av EDC Side Bag är egentligen den enda som erbjuder bra interna organisationsmöjligheter. Här hittar man en stor nätficka med dragkedja, två mindre fickor 5×7 cm ungefär, tre pennhållare (resår loopar) samt två lite större på andra sidan (resår loopar). Sist av allt så är det en fullstor ficka lika stor som nätfickan. Denna har dock ingen dragkedja eller liknande.

Framficka nummer 3

Den tredje fickan på framsidan är den största. Den erbjuder två interna fickor, en mot framsidan, en mot baksidan. I mitten hittar man det största utrymmet på ungefär 7 cm djup.

Framficka nummer 4

Den sista fickan, längst upp, är avsedd för ”CC” i USA och länder där det är lagligt att bära pistoler. För oss i Sverige så är denna ficka, som är täckt med kardborre, ett perfekt ställe att ha ännu mer organisationsmöjligheter. Jag använder en Maxpedition-insert med tre fickor för att kunna ha bestick och lite annat. Även denna ficka är intressant, då den rymmer mer än vad man tror.

Vänstra sidofickan, för vattenflaskor och liknande

På vänstra sidan, om man tittar på väskan framifrån, så har man en väldigt fin hållare för vattenflaskor. Här ryms det stora vattenflaskor och min 0,45 liters Nalgene är knappt märkbar, vilket är riktigt trevligt. Jag brukar inte vara så långt ifrån en vattenkran när jag är ute och arbetar, så 0,45 liter räcker bra. Jag har dock inga problem att få in min 1 liters aluminium flaska från 2114, om det skulle behövas.

Högra sidofickan.

På högra sidan så återfinner man en liten ficka med dragkedja. Den rymmer utan problem en Wildo-kåsa, som tar upp ungefär 60% av fickan. Denna ficka har två resår-loopar på insidan av ”locket” på fickan, så att man kan sätta fast två saker och på så sätt få lite mer ordning.

Fästpunkter och MOLLE
Helikon Tex EDC Side Bag ser väldigt civil ut och få skulle nog notera att den faktiskt har möjligheter att fästa saker på utsidan. Personligen har jag satt en mindre ficka ovanför sidofickan på väskan, där jag placerat en hand-saniterings-flaska. Mest för att se om den passade, då jag troligen kunnat placera flaskan i väskan utan större problem. Jag tyckte att den passade där, så den får hänga kvar ett tag.

”Webbing” för att fästa extra utrustning.

Även på den lilla fickan på högra sidan så finns det en slags ”MOLLE”, men i ett lite mer intressant mönster. Man kan hänga en karbinhake eller något annat intressant. Dessutom så bidrar ju inte saker på denna sida något till väskans tjocklek, då den bygger i sidled.

Den största panelen hittar man på första fickan på framsidan. Här finns det mycket olika alternativ, men jag har medvetet undvikit att använda denna panel, då den genast gör att utrustningen ser mer taktisk ut.

På framsidan av EDC Side Bag så hittar man förstås den klassiska kardborre-panelen, så att man kan använda personliga märken, eller kanske fästa ännu mer organisations-paneler. Här återfinner man min egentillverkade ”Urban EDC” Patch så att jag definitivt känner igen väskan var den än är.

Under EDC Side Bag så återfinner man en liten doldis, som man vanligen inte hittar på många sling-väskor. En kompressionsrem där man kan hänga utrustning som sittunderlag, eller varför inte spänna fast en regnjacka eller liknande. Möjligheterna är många.

Att bära en sling-väska
En ”sling väska” är tänkt att bäras tvärs över kroppen. Då jag är vänsterhänt så har jag oftast axel-remmen mot min högra axel och väskan på vänster sida om kroppen. EDC Side Bag har även en rem man kan spänna runt midjan, om man ska cykla eller liknande, så att väskan inte börjar flytta på sig eller svinga runt om man rör på sig mycket.

Normalt sett så bär jag alltid väskan mot ryggen och inte mot sidan av kroppen. Det är väldigt enkelt att svinga fram den på magen, utan att ta av den, och sedan komma åt alla fickor och prylar. Det är väldigt trevligt att slippa ställa ned väskan på backen för att hitta det man vill ha. Helst nu när det är vår och blött/smutsigt överallt.

Genom att midje-remmen så kan man även fördela vikt till midjan, istället för att få hela vikten mot axeln. Precis som med midjebältet på en vandringsväska, fast enklare. Jag testade detta under en promenad på runt 6 km och skillnaden var stor. Väskan vägde då runt 4-5 Kg. Jag kan också säga att väskan fungerar lika bra att bära på väster och höger sida, så den fungerar oavsett vad du föredrar.

Stoppning och bekvämligheter
Stoppningen i axelremmen är lite tunn, men jag har inte haft några problem med att den känns hård mot axeln ändå. Vi får se när det är dags för T-shirt, vilket då kan göra att remmen trycker mot axeln. Dock är stoppningen i rygg-panelen på väskan riktigt fin. Eftersom väskan är lite tunn och inte av tjock nylonväv så finns det en risk att något kantigt i väskans sista ficka (CC fickan) petar en hårt i ryggen.

Jag löste detta genom att sätta in en Maxpedition panel, som är hård och erbjuder en väldigt bekväm yta mot ryggen, oavsett vad jag stoppar in i fickan. När det gäller förmågan att andas så verkar den vara luftig, med en nätstruktur. Jag tror dock att den är lika varm som många andra väskor. Även detta måste jag testa när sommarvärmen har kommit.

Slutligen
Om du är på jakt efter en ny EDC väska, så rekommenderar jag faktiskt Helikon Tex väskorna. Jag har förstås begränsad erfarenhet av deras övriga utbud, men om jag får basera min åsikt på byggkvalité och material i EDC Side Bag, så tror jag faktiskt att man får mycket mer för pengarna än hos många andra tillverkare.

En Helikon Tex EDC Side Bag kostar nämligen bara 500-600 kr, beroende på var du handlar. För dessa pengar så får man en väldigt trevlig väska. Jag kan förstås inte säga om den håller lika bra som en Maxpedition väska, för runt 3-4 gånger priset, samtidigt så känner jag att man inte kan förvänta sig det.

Den är mjukare, följsammare och ser dessutom väldigt trevlig ut att bära, då den formar sig efter kroppen betydligt bättre. Om den håller lika bra som en Maxpedition så är det fantastiskt, men jag tror nog att man får bruka lite mindre våld med Helikon Tex produkterna.

Samtliga väskor och övriga textila produkter som Helikon Tex tillverkar är dessutom tillgängliga i många olika färger och mönster, vilket gör att man enkelt kan anpassa produkterna efter ens eget tycke och stil. Väldigt trevligt. Den specifika färgen på väskan jag köpte är ”Shadow Grey”, vilket jag tycker är en snygg färg som passar det mesta man kan tänkas bära, även sommartid.

Om du har några frågor angående denna väska så är det bara att kommentera nedan eller maila mig på mail@urbanedc.se så ska jag försöka svara så bra jag kan.

Ha en riktigt bra dag.