Petrified Fish – Beluga

Ibland blir saker och ting inte direkt som man förväntar sig. När det gäller inköp av knivar så är det faktiskt väldigt trevligt när saker och ting kommer som en överraskning. Jag pratar specifikt om min nästa kniv som ska testas och skrivas om, nämligen Petrified Fish och deras Beluga modell.

Den är utsåld överallt och inte ens Petrified Fish kan hjälpa till när det gäller att få tag på en. Enligt dessa så tog det 15 dagar att tömma hela sitt lager på i alla Beluga knivar och nu måste produktionen igång igen. Som tur var lyckades jag få tag på en av dom allra sista på marknaden. Men, vilka är egentligen Petrified Fish och varför har du troligen aldrig hört talas om dom tidigare?

Låt oss titta närmare så ska jag förklara.

Petrified Fish är ett Kinesiskt företag som dök upp från ingenstans för något år sedan. Dom har ett fristående designteam med mer än 10 års erfarenhet av knivtillverkning, bland annat den kända Ryska designern och testaren Nashorn som ligger bakom kniven ovan. Petrified Fish har återförsäljare i många länder runt om i världen, bland annat USA, Ryssland, Ukraina, Thailand och Malaysia. Men än så länge har dom inte slagit sig in på den Europeiska marknaden i något större avseende. Det är ju förstås bara en tidsfråga, utan tvekan.

Petrified Fish riktar inte in sig på lyxknivar, utan vill hålla sig på mellan-segmentet, där kostnaden kan hållas nere. En av dom högsta prioriteringarna är nämligen att ha kostnads-effektiva knivar som passar alla. Det faktum att dom verkar ha knivar av hög kvalité och med genomtänkt design gjorde att jag fick upp intresset för företaget och började leta lite på nätet efter information, vilket inte var det enklaste.

Efter mycket ”förstå-sig-påare” på nätet med allt vildare gissningar så beslöt jag att ta kontakt med Petrified Fish direkt, vilket gav mig lite mer information, men inte i den utsträckningen jag ville. Representanten från Petrified Fish var fåordig och ville helst hålla sig till ”scriptet”, så jag fick inte ut så mycket mer information. Dock var dom snabba på att svara och jag fick även möjligheten att chatta direkt med en representant, vilket var trevligt.

Om jag försöker skimra dimmorna så är det troligen så att Petrified Fish använder sig av det Kinesiska företaget TwoSun för tillverkningen av sina knivar, men det är ingenting jag kan skriva under på.

Nu kanske flera ryggar tillbaka och tänker, ”billigt kinesiskt skräp”, men inget kunde vara mer felaktigt. TwoSun är relativt okända i lilla landet lagom (Sverige) men är en väldigt känd tillverkare i många andra länder. Deras knivar är av hög kvalité och av högre precision än många ”etablerade och kända märken”. Jo, jag syftar på Benchmade. ?

Petrified Fish har knivar med riktigt bra precision och mycket ”lull” som standard, vilket är vanligt med Kinesiska knivar. Vi ser bland annat keramiska kullager, fick-clips i titan, högkvalitativ Micarta och keramiska slitytor mot bladet, saker du inte ens får på Benchmade knivar för flera tusen kronor. Om du går ut på YouTube och söker efter ”Petrified Fish” så hittar du förvånansvärt många filmer om deras knivar, men du hittar inte speciellt mycket information om företaget.

För drygt tre år sedan så dök Petrified Fish upp på ställen som Ali Express och Amazon, men dom fanns inte att hitta någon annanstans. Dock var det exakt så QSP började sin ”karriär”. Det är nämligen vanligt att Kinesiska knivtillverkare använder sig av just Ali Express och Amazon för att skaffa en grundläggande kundkrets, för att sedan slå sig fria när efterfrågan växer, eller rättare sagt ”slå sig ut” på marknaden.

Av det jag hört och sett av Petrified Fish så är dom ett företag i samma anda som nyligen nämnda QSP, med samma kvalité och liknande materialval. Det rör sig alltså inte om några dåliga knivar alls, tvärt om så är det OTROLIGT prisvärda knivar som inte bör missas av den som gillar knivar och EDC. Om alla talar sanning eller om det är köpt reklam törs jag inte uttala mig om ännu, men jag kommer ju att testa och skriva mycket mer om märket inom kort.

Om vi pratar om kniven jag beställt, modellen som heter Beluga, så tilltalar mig designen enormt och materialet som används är intressant. Vi pratar om handtag i brunfärgad Micarta och Böhler K110 stål i knivbladet, (vilket är likvärdigt med D2 stål). Jag har sett egg-tester på denna kniv, vilket uppvisar väldigt positiva egenskaper. Den kommer även med deep-carry clip i titan som standard och har linerlock låsning på bladet. Öppningsmetoderna är många, då man kan öppna den genom att trycka med tummen mot bladet, använda front-flippern eller nagelskåran som går längs med bladets övre del.

Den kommer med keramiskt kullagrad pivot på bladet och, enligt utsago, helt fantastisk öppning och stängning. Jag tänker ungefär att den kommer att vara som QSP Penguin, eller kanske jag ska säga att jag hoppas att den är så. Penguin är den kniv med absolut bäst och smidigast öppning/stängning som jag äger i dagsläget. Petrified Fish, till skillnad från QSP Penguin, skickar även med brons/kopparbrickor om du vill använda det istället, vilket är unikt för någon kniv jag någonsin ägt tidigare. Orsaken att byta från kullager till brons/koppar beror helt enkelt på vad man tänkt använda kniven till. Arbete i smutsig miljö gör exempelvis att brons/koppar är ett bättre val än kullager. Vissa kanske helt enkelt föredrar brons/koppar istället för kullager, smaken är som baken. ?

Storleksmässigt så klassar jag inte Beluga som en liten kniv, trots att den kan se liten ut på bilder. Vi pratar om en totallängd på runt 21 cm med bladet utfällt. Själva bladet är 9,2 cm och bladstocken är på hela 4 mm. En massiv pjäs som kanske har potential att bråka med min Spyderco Manix 2 XL. Den väger även ganska mycket med sina 159 gram (Manix 2 XL väger 147 gram). Vikten är dock inte otrolig när man tänker på hur stor kniven är.

Jag har inte fått kniven ännu, i skrivande stund, men jag förväntar mig få den under den kommande veckan. Då ska jag återkomma med bilder och en ”första titt” på Petrified Fish Beluga, samt en skriven recension efter några veckor. Kan detta vara den bästa kniven inför 2022? Det är i alla fall definitivt den första kniven 2022 för mig. ?

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.