OptiGrill+ XL – Några dagar senare

På min födelsedag så fick jag, som ni kanske läste tidigare, en OptiGrill+ XL av min fru. Nu har jag haft chansen att använda denna grill vid flertalet tillfällen och min upplevelse är ungefär som jag förväntade mig. Jag kanske ska börja med att berätta vad som är speciellt med denna elektriska grill, så att alla hänger med i det jag skriver senare. ?

I grund och botten så kan man säga att OptiGrill+ XL är en grill som ”sköter sig själv” och beskrivs i det närmaste som en automatisk kock och hjälpreda i köket. Jag skulle nog inte sträcka mig till att säga att den är helt automatisk, men den är faktiskt väldigt användbar ändå.

Man startar OptiGrill+ XL via en knapp och sedan väljer man program för vad man tänkt tillaga. OptiGrill+ XL visar med ljud och färg vilket stadium som det du tillagar befinner sig i. Exempelvis blodig, medium eller genomstekt. OptiGrill+ kan även ta hänsyn till om råvaran är fryst, om så skulle vara fallet. Jag har inte provat detta ännu, men att grilla en fryst hamburgare är ett moment som jag ska testa inom kort.

Det jag var skeptisk till var hur väl den skulle fungera att tillaga alla olika råvaror med. Allt från grillad kyckling, oxfilé, hamburgare, grillkorv och varma mackor har testats och resultaten har varit väldigt bra. Den har en tendens att laga kött lite mer än önskvärt, men samtidigt är det kanske att föredra jämfört med motsatsen.

OptiGrill+ XL är inte så smart som man först kan tro, utan är väldigt ”manuell” i sitt arbetssätt. Den tar bara hänsyn till två olika faktorer vid tillagning, nämligen tjockleken på råvaran och temperaturen som det valda programmet har. Detta i sin tur triggar en timer där OptiGrill+ XL gissar hur lång tillagningstid som råvaran har.

Den kan till exempel inte kalkylera temperaturer inne i kött eller avgöra kvalitén på det man har i grillen. Den använder ljud och ljuskoder precis som om du grillar en oxfilé, oavsett vad du har i grillen. Det är därför viktigt att man inte är helt novis i köket och tänkt förlita sig på att OptiGrill+ XL berättar när maten är helt färdig. Man vill knappast ha en kycklingfilé som är ”blodig”, i alla fall inte om man vill slippa bli sjuk. Samma gäller med en varm macka, som man knappast vill ska vara ”genomstekt”.

Men, jag är inte någon novis i köket och älskar att laga mat av alla slag, så för mig så var OptiGrill+ XL en riktigt trevlig hjälpreda. Det jag främst gillade var att jag kan göra något annat medan den grillar en bit lax och förlitar mig på att den säger till vid köttets alla stadium, helt utan att jag behöver springa och kontrollera hela tiden. Väldigt smidigt. Samtidigt pratar vi ju om en ”kläm-grill”, vilket gör att tillagningen går fort och smidigt, oavsett vad man tänkt laga.

Det är också så OptiGrill+ XL är tänkt att fungera i köket, gissar jag. En snabb grill med inbyggd ”guide”, för att ta bort en av dom faktorer som jag inte tycker om, nämligen stress.

Idag så testade vi att grilla varma mackor i OptiGrill+ XL, vilket fungerade utsökt. Allt smakade betydligt godare än när man gör varma mackor i ugnen, då man faktiskt får dom där klassiska grillränderna i OptiGrill+ XL. Tidigare testade jag göra pepparstek och även Oxfilé. Allt blev perfekt tillagat och det är betydligt enklare för flera att få sin personliga favorit-tillagning som dom vill ha den. Om man grillar exempelvis fyra stekar samtidigt så kan man plocka ut kött för varje stadium och på så sätt anpassa alla bitar efter önskemål. Blodig, rosa och välstekt, alla blev perfekta och alla blev nöjda.

Det finns med andra ord en ganska grund inlärningskurva för OptiGrill+ XL, där man behöver lära sig vad den anser är blodig och well done, för att sedan anpassa tillagningstiderna och färgkoderna efter ens egen definition. Detta är ju simpelt och snabbt om man är intresserad av matlagning.

När det gäller att rengöra grillen, vilket är en avgörande faktor för hur mycket man kommer att använda den i framtiden, så är det väldigt enkelt. OptiGrill+ XL har en knapp på vänster sida som man kan trycka in för att lossa grilljärnen. Dessa kan man sedan diska i diskmaskinen, eller handdiska. En process som är både enkel och snabb, enligt min ringa mening. OptiGrill+ XL har även en ”spillbricka”, där överflödigt fett och köttvätskor samlas. Denna är riktigt enkel att rengöra också.

Eftersom inga råvaror kommer i kontakt med någon övrig yta på maskinen så behöver man bara torka av den om stekos fastnat eller damm samlats på den. I övrigt är det bara att grilla på.

Slutligen vill jag faktiskt rekommendera denna grill till alla som, liksom jag, känner att det kan bli mycket att göra i köket. OptiGrill+ XL tar bort ett stressmoment där man måste ha timer på köttet för att få det perfekt. Annars är det lätt att man missar ögonblicket eftersom man är upptagen med annat just då. Att ha en kläm-grill, precis som på den lokala hamburgergrillen, är ju alltid praktiskt. Allt verkar bli lite godare och man får den där knapriga ytan på sina grillade mackor.

OptiGrill+ XL är inte speciellt dyr och du kan oftast hitta den för runt 1500 kr, vilket är ett rimligt pris för vad man får. Hur prisvärd den blir beror ju förstås på hur mycket du tänkt använda den. En pryl man köper för att använda en gång, den är sällan prisvärd.

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.