Nytt knivtest på ingång

Det är just nu väldigt svårt att hitta någon kniv som intresserar mig speciellt mycket. Jag har letat överallt, men det finns alltid något som stoppar mig från att köpa dom knivar jag hittat. Just därför har jag bestämt mig för att försöka mig ut på nya farvatten och se om jag hittar en kniv som jag vanligtvis inte köper. Mest för att bryta det mönster jag för närvarande verkar ha fastnat i, men även för att få lite nya erfarenheter.

Den kniv som för närvarande testas är en kökskniv från Vern, kallad ”Chopper”, vilket är ett rätt så bra namn om man tänker på designen på kniven. Det som intresserade mig mest angående denna kniv är att den är otroligt tunn och tillverkad i 1.4116 stål. Nu tror jag flera ryckte på axlarna, ”vad då 1.4116 stål?”

Om du känner igen siffrorna som utgör detta stål så är det inte så konstigt. Du har troligen använt knivar med detta stål förr. Detta är nämligen det stål som återfinns i Victorinox Swiss Army knivarna, men även i en uppsjö av kock-knivar. Varför detta stål är så omtyckt beror på att den innehåller stora mängder chromium, vilket gör det väldigt rost-trögt och enkelt att polera upp till en spegelblank yta och egg.

Att ha en kniv som är spegelblank är bra vid matlagning, då det är lite enklare att hålla kniven ren och hygienisk, men gör även att den glider igenom det mesta utan större bekymmer.

Mitt största bekymmer just nu är att jag inte har något standardiserat test för köksknivar, något jag borde ha tagit fram vid det här laget. Jag håller dock på för fullt att skapa ett test som är lätt att repetera, vilket i sin tur gör att jag kan jämföra egenskaper hos dom olika köksknivarna på ett vettigt sätt.

Till skillnad från svindyra Bushcraft-knivar och super-pulver-stål så tänkte jag hålla mig på en vettig ”icke-nörd-nivå” när det gäller priserna på knivarna. Detta gör att fler har möjlighet att köpa bra knivar. Givetvis kan det forfarande dyka upp ett gästspel från en custom-kökskniv, men jag ska försöka hålla mig från detta i största möjliga mån.

Jag vill slutligen tacka dig, just det, du som läser min blogg och följer testerna på knivar och annat jag skriver om. Om det inte hade varit för dig så hade jag inte haft någon anledning att fortsätta skriva något här överhuvudtaget. Det är den ständigt ökande statistiken på hemsidan som gör att jag försöker hitta på nya och roliga saker hela tiden.

Inte för att jag känner mig tvungen, utan för att jag vill.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.