Civivi Elementum – Reviderad test

När jag testar knivar så är det inte helt ovanligt att jag måste gå tillbaka och ändra betygsättningen. Det kan bero på att jag upptäckt något som jag tidigare missat. Det är inte vanligt, men det händer.

Detta är första gången jag inte riktigt är säker på vad som står på. Vilket är väldigt ovanligt. Det låter nog lite konstigt, men låt mig förklara närmare.

Efter att jag testat min Civivi Elementum Button Lock och presenterat resultatet hör på hemsidan så har jag börjat använda den till vardags EDC. Den fungerar väldigt bra och jag är mycket nöjd med hur smidig den är att öppna och stänga.

Idag så valde jag att använda den i matlagningen då jag skulle slänga ihop en köttgryta i tryckkokaren. Mest för att den fungerade så bra när jag testade den förut. Efter att jag tärnat upp drygt 1 kg kött så märkte jag att kniven helt plötsligt började bli slö, riktigt slö.

Det ovanliga med detta är att den blev slö väldigt snabbt och det var väldigt tungt att tärna upp resten av köttet. Efter en snabb stroppning av Balder så var den vass igen. Jag fortsatte med att hacka lök, grönsaker och slutligen bacon. Samma hände igen och kniven blev plötsligt slö igen.

Denna gång fick jag ta till ett keramiskt bryne för att få tillbaka skärpan igen, sedan satt jag en 20 graders sekundär egg på kniven. Efter detta har den hållit skärpan bättre. Jag måste dock göra mer hemgården tester innan jag kan säga vad som står på.

Det jag misstänker är att härdningen i stålet är lite mjukt. En Morakniv med samma stål håller skärpan betydligt längre än denna kniv, verkar det som. Jag ska ta kontakt med Civivi och kolla om det är ett känt problem eller om det är kvalitetsproblem i och med att dom nyligen börjat använda detta Sandvik-stål.

Jag kommer att posta en uppdatering när jag kommer fram till vad som står på.

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.