Nya AirPods?

Så var det dags, till slut. Mina gamla trotjänare, AirPods 2:orna som fått vara med på jobbet i många år nu, har fått dålig batteritid. Eller, egentligen inte. Det är bara det att jag inte längre kan lita på att 30% batteri är 30% batteri. Jag brukar använda dom för att lyssna på musik och ljudböcker mest hela dagarna, samt när jag går till och från jobbet. Dom har alltid fungerat ypperligt bra och ljudet är väldigt bra också.

Det finns helt enkelt inget att klaga på när det gäller dessa klassiska AirPods. Jag har även ett par AirPods Pro och AirPods Max, men dom har mycket större nackdelar än dom enkla och funktionella klassiska 1-2:orna. Låt mig förklara närmare.

Alla AirPods är bra på sina sätt, men dom som har fungerat bäst är den klassiska designen.

AirPods Pro
Dessa hörlurar har silikon-toppar som tätar i öronen, ANC (Active Noise Cancel) och stödjer 3D-surround ljud med gyroskop och mycket, mycket annat. Dom är höjden av teknisk utveckling på små in-ear hörlurar och är svåra att slå, hur man än vrider och vänder på det. Men dom är fruktansvärt varma och täta att använda en hel arbetsdag. Man blir svettig och blöt i öronen, vilket i sin tur leder till irritation och klåda. Detta är med andra ord inga hörlurar man ska sitta med i öronen i 8-10 timmar i sträck.

AirPods Max
När man tittar på AirPod Max och första gången ser prislappen på drygt 6000 kr så faller man nästan baklänges. Hur i h-vete kan man ta detta pris för ett par hörlurar? Jag tog den långa vägen och köpte först AirPods Max, tyckte att dom var för dyra, köpte i princip alla andra ”top-of-the-line” hörlurar med blåtand på marknaden och slutande ändå med att gå tillbaka till AirPods Max igen.

Orsaken är uppenbar när man fått blodad tand och inser att det inte är många hörlurar i världen som har samma typ av teknik och funktionalitet som AirPods Max. Dom som inte haft eller testat dessa hörlurar kommer garanterat att svära att deras hörlurar är mycket bättre och billigare. Det sista påståendet är troligen sant, men bättre, det är dom inte.

Även i AirPods Max återfinner man problemet med att dom är varma och lätt blir fuktiga och obekväma att använda långa perioder. Bland annat om man lyssnar på en ljudbok i sängen och somnar med dom på. När man vaknar på natten så är man helt fuktig runt öronen. Dom ”andas” dock bättre än väldigt många andra hörlurar jag testat, där bland annat Sony XM4:orna blev ”svettiga och varma” redan efter drygt en timmes lyssnande, trots att dom är lättare och tillverkade i plast. AirPods Max är tillverkade i riktigt ordentlig aluminium och rostfritt stål, vilket känns på vikten.

Vad är då nästa bästa?
Det verkar som att Apple lyssnat till fler än mig när det gäller hörlurarna, vilket gjorde att dom utvecklat ett tredje alternativ, AirPods 3. Det är som att man parat ett par AirPods 2:or med AirPods Pro… Det bästa av bägge världarna? Det återstår att se, eftersom jag strax får mina levererade och dom ska bli mina nya ”slitvargar” på jobbet.

Fördelen med AirPods 3 är att dom har en öppen design, som AirPods 2, medan dom rent tekniskt innehåller bättre högtalare, bättre mikrofoner och större batteri. En laddning räcker hela 6 timmar på AirPods 3, vilket är 2 timmar längre än ett par nya AirPods Pro, som räcker hela dagen för mig.

Dom har även 3D ljudet som återfinns i AirPods Pro, samt den automatiska EQ funktionen från både Pro och Max modellerna. Det som är fantastiskt är att dom faktiskt räknas som Apples ”låg-budget-alternativ”, trots att dom har dessa tekniker. Hur sjukt är inte det.

Priset? 1799 kr på CyberPhoto. Nu tänker säkert dom som inte haft AirPods att detta är dyrt och att det finns billigare alternativ. Det finns billigare alternativ, men prisvärdheten är inte i närheten på dessa. Betänk att jag ägt och använt mina AirPods 2:or i flera år, laddat dom flera gånger om dagen (vilket blir minst 1500 gånger), haft dom i -35 graders kyla, glömt dom i bilen hela nätter mitt i vintern, sovit på dom, tappat dom i snö och vatten, duschat med dom i öronen (glömt dom på) och mycket, mycket annat. Dom har aldrig svikit eller klagat, bara fungerat.

Det gör att 1799 kr inte heller är något att klaga på. Jag vet helt enkelt i förväg vad jag får och vilken kvalité dom håller. Om man slår ut priset på antal timmar man har användning för dom, så blir det inte många ören per timme, vilket jag känner att jag kan leva med. ?

En ”första test” och mycket mer
Som vanligt så kommer jag att diskutera runt AirPods 3:orna vid flertalet tillfällen på bloggen. Jag kommer att presentera en ”första tiden” med vad jag tycker om design och passform, ljud och batteritid. Efter det så kommer det en test på hur dom fungerar i vardagen jämfört med dom övriga modellerna jag har. Till sist så kan ni förvänta er en långtids test, men det är långt dit.

Om du är i ”valet och kvalet” att köpa dessa så kan jag rekommendera att vänta lite medan jag tar den ekonomiska käftsmällen om det skulle visa sig vara dåliga hörlurar. Jag tvivlar stort på att så är fallet, men man vet ju aldrig riktigt 100% säkert vad man kommer att tycka. Dom är dessutom relativt nya på marknaden, vilket gör att många som skrivit eller gjort tester på dom är sponsrade på ett eller annat sätt.

Jag återkommer nog med första tiden redan till veckan, så ge dig till tåls. ?

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.


Kommentarer

2 svar till ”Nya AirPods?”

  1. Profilbild för Andreas Svensson
    Andreas Svensson

    Även jag gick nyligen från 2:orna till Airpods 3, och herregud vilken skillnad i ljudkvalité och batteri.
    Jag misstänker att båda sakerna försämrades på sikt, med slitage, men första gången man satte i 3:orna och provade dem kändes det overkligt. Kul!

    1. Låter förhoppningsfullt att uppgradera sig då. ?? Jag väntar med spänning på att paketet ska dyka upp. ?