a man covering his face in frustration

När ”Svensson” börjar med Bushcraft knivar!

Jag har fått in flera frågor från läsare som funderar över våra Svenska tillverkare av knivar och deras inriktning på ”Bushcraft” eller ”Survival” genren inom knivar. Till exempel har EKA RTG1 (Ready-To-Go-1) varit i flera frågor. Även Morakniv med deras Lok, Wit och övriga modeller som är kraftigt ”Bushcraft-influerade” har nämnts.

Det finns många olika tillverkare som tänkt få en del av kakan inom Bushcraft genren, men för att inte spåra ut totalt så nämner jag bara EKA och Morakniv i detta inlägg. Det som är gemensamt för alla frågor är dock ”är den värd priset?”, vilket jag faktiskt har lätt att svara på, men det blir lite komplicerat att vara kritisk mot något jag inte testat själv. Låt mig dock förklara lite om hur jag tänker och hur jag tycker att alla som ska köpa en kniv av dessa ska tänka.

Vad är den gjord av?
Titta närmare på vad kniven i fråga är tillverkad av. Det finns ledtrådar i materialet.

EKA RTG-1 är exempelvis tillverkad i G10 och 1095 kolstål, vilka båda är billiga material. Trots detta har den en prislapp på drygt 3500 kr. Vi pratar premium priser här.

Samma gäller Moraknivs nya serie, där man använder 12C27 stål från Sandvik i sina knivar. Detta är samma stål som återfinns i resten av Moraknivs rostfria modeller. Man har dessutom valt att använda 12C27 istället för 14C28N, som finns i Garberg. Garberg är med andra ord tillverkad av tuffare stål, kostar mindre än hälften av Lok gör och är således betydligt mer prisvärd, vilket är nyckelordet och grundstommen i Morakniv-filosofin.

Handtaget på den nya serien från Morakniv är tillverkat i Ask, vilket inte heller är ett dyrt material att tillverka handtag i. Trots detta så har Lok en prislapp på 2200 kr… Två-tusen-två-hundra… Låt det sjunka in.

Vad borde dom kosta?
Rent logiskt så borde EKA RTG-1 hamna på runt 1000-1500. Morakniv Lok borde landa på 600-900 kr, om man bara ser till materialet dom är tillverkade av och vad andra säljer sina knivar för så är min gissning ganska rätt.

I verkligheten så kostar förstås alla knivar mycket till en början, innan man fått upp volymerna och processerna att tillverka kniven är perfekta. Både EKA och Morakniv borde dock ha så pass mycket ”overhead” i sin produktion att dom skulle kunna hålla ned kostnaderna och förbättra försäljningen ytterligare.

Just Morakniv känns väldigt dyr, eftersom man inte får någon form av ”premium material” någonstans. Om man jämför med andra knivar för samma pris så får man betydligt mer kniv för pengarna hos andra tillverkare. Morakniv har dock alltid varit dom mest prisvärda knivarna på marknaden, vilket gör att trogna konsumenter rent av fördömer pris och kvalité på den senaste serien.

EKA knivar har alltid kostat lite extra, men RTG-1 tror jag inte blir någon storsäljare, någonsin. En kniv för 3500 kr borde vara tillverkad och i betydligt bättre stål än detta. Jag kan hitta riktiga lyx-knivar för det priset och inte fabriks-stansade modeller med 1095 stål. Man ryser av blotta tanken. =)

Men varför?
Morakniv har länge varit en favorit bland utomhusmänniskor. Dom säljs i miljoner varje år och har egentligen bara en specifik genre som kan slå dom på fingrarna. Jag pratar förstås om ”premium segmentet”, där Morakniv tidigare inte haft någon representation bland deras produkter. I och med den senaste serien så har dom alltså slagit sig in på ”premium”-sidan, men tyvärr gjorde dom det med en kniv som inte ens är i närheten av att kunna slåss i sin prisklass. Det är lite som att ta 1 miljon för en Lada Niva och kalla den lyxbil.

RTG-1 från EKA är en liknande situation, men istället för fritidsmänniskor så är EKAs huvudsakliga kunder jägare. Jag kan säga att 90% av alla jägare jag känner aldrig någonsin skulle tänka sig att köpa en RTG-1 för att använda vid jakt, just på grund av priset. EKA har med andra ord tänkt slå sig in i Bushcraft/Survival genren för att ta en ännu större bit av kakan. Även här så kan kniven absolut inte slåss i sin prisklass och det hela mynnar ut i något som verkar vara ett dåligt skämt eller felskrivning.

Jag vill samtidigt understryka att RTG-1 är den vettigaste inriktningen av dom två företagen. Det som sved mest var faktiskt att Morakniv tillverkade en kniv för 2200 kr… Jag blir upprörd av blotta tanken…

Vilken ska du köpa?
Den absolut mest frekventa frågan är dock vilken kniv man ska köpa, eller om man ska köpa någon av dessa knivar. Låt mig vara väldigt rätt-på-saken och säga att du INTE ska köpa NÅGON av dessa knivar om du håller på med Bushcraft eller Survival. Anledningen är INTE kvalité eller att knivarna inte skulle tålas att användas. Dom är helt enkelt för dyra för vad du får.

Om jag får valet att köpa en Morakniv Lok för 2200 kr, eller en Casström Lars Fält överlevnadskniv med eldstål för samma pengar, då är valet enkelt. Men för 2200 kr så finns det mycket knivar att välja på. För 3500 kr som RTG-1 kostar så finns det i princip en värld av knivar att välja på, eller i alla fall drygt 110 sidor med alternativ. =)

Varför så negativ?
Om jag framstår som negativ så är det förstås en del av sanningen att jag blir lite förbannad när etablerade företag som EKA och Morakniv gör dessa misstag. Dom borde ha bättre koll på marknaden och omvärlden. Saker som Morakniv gjorde, där man valde att benämna stålet som ”återvunnet Svenskt rostfritt stål” gör att man som kniv-entusiast känner ett visst illamående. Bara kolla på denna beskrivning:

”En handgjord, robust vildmarkskniv med fulltånge skapad för expeditionen. Kombinationen av det kraftiga skaftet av noggrant utvalt ljust askträ från europeiska FSC® certifierade skogar tillsammans med det 3,2 mm tjocka svarta knivbladet av återvunnet svenskt rostfritt stål gör kniven redo för tyngre uppgifter i vildmarken. Bladryggen är dessutom kompatibel med tändstål vilket gör att du alltid har värmen från elden nära till hands”.

Det är så många saker fel med den beskrivningen att jag inte vet var jag ska börja… Den är knappast handgjord, den är inte ”skapad för expedition”, den är inte mer ”redo för tyngre uppgifter” än någon annan Morakniv… (text refuserad på grund av negativitet).

Vad är lösningen?
Vad Morakniv egentligen skulle ha gjort istället för dessa ”bushcraft knivar” är en Garberg med hel fulltånge och läderslida. Den skulle även ha kompabilitet med den befintliga plastslidan och dess tillbehör.

Dom skulle ha använt 14C28N, som är ett suveränt knivstål, istället för 12C27 som egentligen bara är billigt och ok.

Handtaget skulle vara skruvat dit med möjlighet att byta ut det om det blir skadat, typ som Fällkniven gjorde med X-serien. På detta sätt hade Morakniv kunnat öppna upp för en tredje-part-marknad, men även tillverka officiella tillbehör till knivarna så att användarna skulle kunna personifiera dom. Den speciellt tillverkade slidan i läder skulle ha plats och kanske även inkludera ett eldstål och möjlighet att slipa sin kniv på ”expeditionen”.

Namnet på kniven skulle kunna vara lite modernare, eller varför inte spinna vidare och kalla den ”Garberg Elite” eller liknande, för att nyttja ett redan populärt varunamn.

Lyssna inte på mig!?
Jag är långt ifrån någon expert när det kommer till marknadsföring. Jag påstår heller inte att jag förstår marknaden i detalj, men min idé skulle garanterat sälja bättre än Moraknivs senaste serie, garanterat. Prisbilden skulle säkert kunna hållas nere i och med att många fler skulle handla delar och tillbehör till den redan befintliga ”plattformen” som återfinns i Kansbol, Eldris och Garberg.

När det gäller en lösning för EKA RTG-1 så finns det nog inget andra råd än att helt enkelt sänka priset och ta smällen med att man kanske gör en förlustaffär, sedan inte upprepa misstaget före man är säker på att marknaden är redo att köpa en sådan kniv. Problemet är inte material eller kvalité, det är priset.

Slutligen
Jag känner att jag blev lite upprörd medan jag skrev detta inlägg, helst då det är en personlig frustration för mig att främst Morakniv gjorde det dom gjorde. Jag gick tillbaka och raderade en massa text som inte behöver vara där. Jag vill inte uppvigla någon. =)

Kontentan är dock att jag inte rekommenderar att köpa dessa knivar just nu. Vänta tills priserna sjunker eller att du kan få tag på dom från en återförsäljare som kastar in handduken och säljer dom billigt för att bli av med dom.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.