”När ska Apple börja med AI?”

En av mina trogna läsare, Thomas, frågar ”När ska Apple egentligen börja med AI?” och ”Varför är Apple alltid sist ut med ny teknik?”. Låt mig besvara dessa två saker med en lång och utdragen text. 🤓

Skämt åsido så har Apple använt AI under många år nu. Inte lika uppenbart som att man kan fråga systemen efter hjälp och ”chatta” med AI systemen till vardags, utan mer i bakgrunden för att hantera saker som underlättar din vardag. Vi pratar då om optimerad laddning och annat som sparar ström och gör dina Apple saker mer effektiva. Även att leta efter fotografier och annat sköts av AI ”nuförtiden”.

Att bland annat iPhones har en dold intelligens är det nog många som har märkt vi det här laget. Saker som att dom laddar snabbare om du är hemma på lunch och har dåligt med ström i telefonen, än om du ligger och sover, borde dom flesta ha märkt av. Faktumet att man inte behöver stänga appar på iPhones, som på Android, är också en sak som sköts automatiskt av AI i bakgrunden.

Men när vi pratar om AI idag så är det dock den stora språkmodellen som många tänker på. Chat GPT, Gemini, Copilot och många andra har dykt upp, men ingen ”Apple GPT” ännu, vilket får människor att undra.

Faktum är att 2024 blir Apples ”AI-år”, där dom presenterar hur långt dom kommit i sin utveckling. Apple är dock ett företag som allt för ofta väntar med att introducera ”halvfabrikat” på marknaden, vilket, tillsammans med deras strikta sekretess och tysta förhållningssätt, gör att många tror att inget händer bakom murarna.

Omformningen till AI gör dock att kraven på hårdvara förändras och det är ännu en gång en större investering som krävs av Apples användare för att få ta del av denna teknik fullt ut. Lite trist, men samtidigt kommer troligen alla Apple användare att få ta del av en viss ”chatt AI”, även om det inte blir fullt ut och integrerat på ett sånt sätt som bara återfinns i den senaste generationen prylar.

Där Apple kommer att presentera den största förändringen och även där Apples kunder kommer att kunna interagera med Apples AI till vardags är via SIRI, som kommer att vara i centrum för den nya utvecklingen.

Förutom att SIRI blir uppgraderad med AI, så kommer Apple troligen att använda sig av AI när det gäller dom interna programmen och Apples egna produktivitets appar, som Numbers, Pages och iMessage, exempelvis. Mer komplexa funktioner som att färdigställa texter och hjälpa till att skapa professionella texter och kalkyler kommer att bli vardagsmat med Apples AI. Förhoppningsvis.

Vad man måste tänka på är att dagens stora språkmodeller inom AI inte är så smarta att dom kan ”göra jobbet själva”, utan fungerar mer som en sidekick på jobbet, eller en sekreterare som har koll på det mesta. Man kan begära att få hjälp, men kan inte lita på att jobbet blir gjort korrekt.

Apple satsar miljoner med dollar om dagen för att utveckla sin AI och beräknas ha lagt ned ungefär 4 miljarder dollar (41 miljarder SEK) hittills. Så vi kommer definitivt att få se resultaten av dessa pengar inom kort.

Så. Jag hoppas att bägge frågorna besvarades i detta inlägg. Jag ska inte sitta här och ”gissa mig fram” då det inte går att hitta speciellt mycket information om Apples AI ännu. Men under 2024 så kommer slöjan att falla och Apple kommer nog själva att stolt presentera nästa steg i utvecklingen för det gigantiska företaget.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.