”Hjälp mig att bli Apple-ist!”

En rätt så humoristiskt meddelande har inkommit från Kerstin. Hon skriver ”jag har använd android i hela mitt liv, men har tänkt att börja med Apple produkter, eftersom mina barn säger att dom är lättare att använda” ett påstående jag faktiskt håller med om.

Hon fortsätter att förklara att en sak som lockar mycket är Apples alla produkter och deras sätt att samspela med varandra. Hon vill ha en dator, telefon, hörlurar, högtalare och mediaspelare från Apple, vilket känns rätt så komplett.

Dock går det förstås inte att investera i allt på en gång och den egentliga frågan är då ”… jag är säker på vilka saker jag vill ha, men i vilken ordning ska jag köpa dom, så att det blir rätt”.

Det är något jag kan hjälpa till med. Allt beror förstås fortfarande på vilket behov man har, men rent generellt kan jag peka i rätt riktning.

Jag börjar med det viktigaste och avslutar med det minst viktiga att investera i.

iPhone
Detta är den prylen som är viktigast i Apples ekosystem. Här börjar resan, helt enkelt. När man köper en ny iPhone så är det rekommenderat att köpa den senaste generationen, helst när man tänkt ha sin telefon en längre tid. Om man vill komma billigare undan så går det förstås att köpa en eller två generationer gamla iPhones, men rent generellt så brukar skillnaden i pris inte vara speciellt annorlunda.

AirPods
Om du gillar att prata hands-free i din telefon, lyssna på musik och rent allmänt få ut mer av din iPhone, satsa på AirPods. Utan tvekan det bästa alternativet för alla Apple användare och fungerar sömlöst med i princip alla andra Apple produkter framöver.

Apple Watch
En Apple Watch gör att man får mer kontroll över träning och mycket annat. Den håller koll på syresättning, rörelse, sömn och mycket annat som kan vara av vikt. Den är ett viktigt komplement om man gillar att träna, men är inte nödvändig att äga om man inte gillar att bära klockor.

iPad
En iPad är en otroligt användbar sak för dom som är ”på språng”. Det är i princip en iPhone med större skärm, vilket gör att den fungerar utsökt för media som film och bilder, likväl som arbete. iPads har många tillbehör som snabbt gör den extremt dyr, men genom att investera långsiktigt så brukar det gå bra ändå. Kan i princip ersätta en dator, beroende på användningsområde.

Mac
En Mac är Apple världens PC. Den kommer i flera olika utseenden och finns som stationär allt-i-ett dator (iMac), som stationär dator (Mac Mini/Mac Studio/Mac Pro), som bärbar dator (Macbook Air / Macbook Pro). Vilken man behöver beror förstås på vad man tänkt använda den till, men rent generellt är Apples datorer extremt effektiva och för dom flesta så räcker en vanlig MacBook Air eller Mac Mini utmärkt.

HomePod
HomePod är Apples högtalare och finns i två storlekar, den vanliga HomePod och HomePod Mini. Den sistnämnda fungerar utsökt som högtalare för bakgrundsmusik i hemmet, medan den större HomePod har betydligt större potential, och prislapp.

Apple TV
Detta är Apples multimedia-center för hemmet. Man kopplar helt enkelt in den till ens TV apparat och får tillgång till spel och underhållning i mängder. Om du är van vid Chromecast så är du i närheten, men Apple TV är mycket mer än så. Du kan till exempel koppla in en handkontroll från XBOX eller PlayStation, vilket gör att den blir familjens spelkonsol. Det går att strömma innehåll från i princip alla Apple enheter till Apple TV, så det blir genast enkelt att ha ett möte på ens stora TV, medan man använder sin iPhone som webbkamera och mikrofon för att kunna kommunicera.

HomeKit
Apple HomeKit är hemautomation från Apple. Detta är otroligt roligt att använda och bygga, men kostar en hel del. Det går att hitta bra och billiga saker på Amazon.se, om man vill börja bygga sin hemautomation. HomeKit är inte för alla, men för dom som vill spara ström och styra sitt hem direkt från telefonen eller Siri så är det det riktigt bra och intressant.

Slutligen
Som jag skrev från början så är det denna ordning som jag personligen skulle köpa saker i. Det passar inte alla och därför är det viktigt att man tänker på vad man själv prioriterar mest av allt.

Hoppas att detta var svar på din fråga, Kerstin. Annars är det bara att höra av dig igen.

Ha en riktigt bra dag.