”Morakniv Garberg med dangler?”

Johan har skickat in en läsarfråga som rör Morakniv Garberg. Han älskar sin Garberg, men vill gärna ha en dangler till sina knivar, eftersom dom då inte blir i vägen när man sitter ned eller rör på sig mycket. Han ville ha ett tips och en lösning som fungerar, utan att kosta för mycket.

Morakniv själva säljer ingen dangler lösning, så det behövs lite gammaldags finurlighet för att lösa detta problem. Personligen använder jag Casström danglers till många av mina knivar, inte för att knivarna nödvändigtvis blir i vägen, mest för att det är lätt att ta av och sätta på kniven när jag är ute i skogen.

Det är inte alltid jag vill ha den hängandes på bältet, det är smart att kunna ta av den snabbt om man måste in i en affär eller liknande offentlig plats.

När det gäller Garberg och Kansbol så går det inte att helt enkelt köpa en Casström dangler och sätta fast kniven. Den kommer då att slänga runt väldigt lågt. Den hamnar i princip i knähöjd, vilket inte är idealiskt. Jag har löst detta på ett enkelt och primitivt sätt.

Genom att helt enkelt snitta av den yttre delen av den befintliga loopen som följer med standard, sedan korta av den, så passar den en Casström dangler utan problem. Jag tog några droppar med superlim för att fixera den efter jag kapat ned den i rätt storlek, sedan sydde jag med sentråd för att den ska hålla för många års användning. Genom att behålla den nitade delen som sitter i kompositringen intakt så behöver man inte göra mer än så här.

Eftersom bältesloopen går att ta av från kniven så är det också lätt att sy den, utan att behöva krångla med nålen.

Det är en väldigt simpel lösning, men den fungerar. Dessutom är det ju bara att köpa en ny bältesloop från Morakniv om du misslyckas, eller ångrar dig. Då är du tillbaka på ruta ett igen. Detta är även en av fördelarna med ”modulära” slidor. Om något går sönder så kan man enkelt byta ut det, eller tillverka egna lösningar.

Om man inte vill handla en Casström dangler så går det ju att göra en egen läderloop för dangler på ett enkelt sätt, helst om man har läder-verktyg hemma. Den lösning som jag valde är dock perfekt även för den som inte har några specialverktyg. Om man har nitar så går det förstås att nita ihop ändorna efter man kapat loopen, vilket fungerar ypperligt. Jag tyckte dock att det mest smidiga var att lägga en enkel söm där istället.

Lycka till och jag hoppas att detta var svaret du letade efter. Annars är det bara att höra av dig igen.