Mobilkameran som enda kamera, en tanke…

När det gäller den senaste tidens ”värsting-telefoner” så kan man vara enig om att kamerorna har gått långt fram i utvecklingen.

Medan alla ”tech-savvy” personer påpekar vilka egenskaper som är bättre än andra och vilka kameror som tar bättre bilder i mörker än andra så är i princip alla lika bra. I grund och botten så kan man säga att alla dyrare mobiltelefoner tar bilder vem som helst kan bli stolt över.

Jag har faktiskt sett professionella fotografer ta bilder med iPhone 4:or som jag inte trodde var möjliga att ta med en mobiltelefon, allra minst med en sån gammal skrutt. Det är precis dessa fotografer som fått mig att bli intresserad av konsten igen. Allt beror på motiv, kunskap och tålamod.

I vissa fall kan det också vara en fördel att ha utrustning som ett stativ eller belysning, men det är sällan avgörande. Idag är det svårt att se skillnad på bilder från en kamera för 10000 kr eller en mobil för halva den summan så länge fotografen som tog bilden visste vad den gjorde.

Många glada amatörer (mig själv inräknad) har lärt sig bättre var begränsningarna går och vad som är möjligt, vilket automatiskt gör att bilderna blir bättre. Dessutom utvecklas kamerorna på mobiltelefonerna hela tiden med ”egen intelligens”, för att kunna avgöra hur bilden blir bäst, dock ska man se detta som enbart ett hjälpmedel och inte uteslutande förlita sig på att kameran förstår scenen.

Var ute och gick med hunden. Tråkigt att flera hade gått här, men en fin bild ändå. Tagen med Huawei P10 Plus, utan modifiering.

Missförstå mig rätt, jag är långt ifrån en professionell fotograf, kanske så långt bort som det går att vara. Men jag intresserad, villig att lära mig och mår bra av att lyckas ta bättre bilder.

Så länge du tittar på resultaten i sociala media (exempelvis Instagram) vill jag påstå att det är i princip omöjligt att avgöra vilken som är tagen med mobil och vilken som är tagen med ”äkta kamera”. Detta har gjort att många professionella fotografer tar bilder på sina DSLR kameror, modifierar dessa i program som Photoshop och/eller Lightroom, bara för att sedan skicka dom till telefonen och slutligen ladda upp till Instagram.

Jag förstår precis hur dom känner det. Deras spelplan har förändrats och skillnaden mellan amatör och proffs är inte så uppenbar längre. Detta beror på att även en glad amatör har tillgång till en kamera som, i brist på annan benämning, fejkar lika bra som proffs. Dessutom finns det appar till telefoner som automatiskt kan redigera bilder med fantastiska resultat.

Rent tekniskt och ”numeriskt” så tar ju en riktig DSLR kamera bättre bilder, det behöver vi inte ens diskutera. Men för den som ska välja mellan två bilder tagna på samma objekt med både mobil och kamera så blir det svårt.

En testbild tagen med Huawei P10 Plus och den inbyggda ”Silk Water” effekten. Bilden blev lite suddig eftersom jag inte hade stativ. Men som sagt var det bara en testbild.

Oftast är bilden tagen med mobiltelefonen mer lockande och ”poppande” som jag brukar säga. Bilderna tagna med mobiltelefonen är oftast mer kontrastrika och färggranna. Detta gör att många föredrar denna typ av bild, trots att den är långt ifrån vad som egentligen skulle ha blivit, eller hur scenen såg ut på riktigt.

Utan att skämmas kan jag säga att jag tillhör dom som föredrar en vacker bild framför en naturlig bild. Orsaken är troligen att jag anser en bild vara mer ett konstverk än något som behöver se tråkigt och/eller normalt ut. Att låta kreativiteten flöda är inte bara roligt, utan gör oftast att man lär sig något nytt varje dag.

Problemet med ”poppande” bilder, direkt från mobilkameran, är att detaljerna oftast är förstörda. Exponering, färg och kontrast är troligen fel redan från början och för att man ska kunna redigera och modifiera en bild så är det vitalt att detaljerna på bilden är där. Det är därför en DSLR kamera oftast är att föredra för dom som känner sig kreativa.

Bild tagen med Huawei P10 Plus, utan modifiering

Samtidigt så är det inte ett krav att använda DSLR kameror längre, då kvalitén förbättras och många kameror på flaggskeppstelefoner av idag stödjer bildtagning i RAW format. Detta alternativ används inte normalt av personer som bara vill fånga ögonblicket i auto-läge, utan främst av mer avancerade fotografer som vill motverka nackdelarna med en mobilkamera så mycket det går.

För att kunna vara objektiv (no phun intended) så är alla bilder i detta inlägg tagna i auto-läge, eftersom jag utgår från att du som läser detta också gör detsamma.

Här nedanför så ser ni en bild tagen med min Huawei P10 Plus och sedan modifierad direkt på telefonen för att se mer ”gammal” ut. Visst påminner bilden om ett suddigt fotografi från ett gammalt fotoalbum. Samtidigt kan man via färgtonen nästan känna nordanvinden blåsa i den kraftiga kylan. =)

Bild tagen med Huawei P10 Plus, modifierad i Snapseed

Med min Huawei så blir resultatet nästan exakt som jag såg med mina egna ögon innan jag tog bilden, vilket gör att jag lätt kan lägga till en ”touch” för att den ska se mer speciell ut. Jag anser att Leica, som står för finjusteringen av kamerorna, prioriterar detaljer och naturligt resultat bättre än många andra. Ju närmare kameran kan fånga ögonblicket som det verkligen såg ut, desto mindre behöver jag modifiera och ändra på bilderna. Detta gör att detaljer behålls och slutresultatet blir bättre.

Sedan finns det telefoner som modifierar bilderna lite för frikostigt, vilket Samsung Galaxy S8+ är väldigt bra på. Som tidigare förklarat så blir bilderna vackra men väldigt sällan blir dom som du tänkte det när du tog bilden. För dom som hatar att leka med bilder så kanske det är ett bra alternativ, men för andra som hellre vill att bilden ska se ut som man tänkte det så kan det lätt bli irriterande.

Eftersom mobilen redan har ”poppat” bilden så finns det risk att detaljer försvunnit, bilden blivit överexponerad eller att färgerna blivit för varma. Att försöka återställa bilderna till som man tänkte det kan vara tidskrävande och svårare än man tror.

Ett område där Samsungs kamera historiskt ”poppar” extra mycket är just blommor. Där är oftast skillnaden mellan mörka och ljusa färger som störst. Här nedan ser du några exempel på bilder där jag inte gjort något, men kameran själv har ”förbättrat” resultatet. Kameran var i auto-läge, men troligen hade jag valt att fejka slutartiden för att få suddig bakgrund, vilket gör att bilden ”poppar” mer.

Helt klart godkänd bild vid första anblick. Färgerna är vackra och den suddiga bakgrunden gör att man fokuserar exakt där jag tänkte det när jag tog bilden. Dessutom slipper man den artificiella skärpan som oftast infinner sig på Samsungs mobilkameror. Om man tittar närmare på blomman så saknar varje blad struktur och skuggorna är ”utsmetade” för att mjuka upp linjerna. Största orsaken till detta beror på att kameran har överdrivit färgerna.

På denna bild så är färgerna bra men fokusen har blivit lite konstig. Kameran trodde att bladen till höger närmast linsen skulle vara oskarpa, vilket gjorde blomman som egentligen skulle vara i tittarens fokus lite jobbig att titta på.

Det som oftast sker med dessa bilder är att detaljerna får lida, för att bilden ska se mer kontrast- och färgrik ut. På bilden här ovanför så syns det extra mycket. Nästan inga detaljer blev kvar på blomman, vilket gör att lins-oskärpan som blivit på bakgrunden ger känslan att hela bilden är ur fokus. Om kameran hade valt att gå tillbaka några steg istället för att ”poppa” färgen så skulle detaljerna varit betydligt bättre. Värt att nämna är att blommans färg var röd/orange och riktigt neon-aktig i verkligheten, vilket gjorde att jag inte förväntade mig ett bra resultat till att börja med.

Så, i grund och botten kan man säga att vem som helst kan ta bra bilder med en mobiltelefon, bara motivet, kunskapen och tålamodet finns. Även proffs använder många gånger sin mobiltelefon, för att ta bilder på svåråtkomliga ställen eller för att det var den som var tillgänglig när tillfället gavs.

Det finns kurser att gå (gratis) via YouTube, där huvudmålet är att bli bättre på att ta bilder med sin mobiltelefon. Dessutom finns det hur mycket skriven info som helst att ta del av, det är bara att söka, för den som är motiverad och intresserad. Här nedan är en av mina favorit-fotografer Peter McKinnon, som förklarar hur du fotograferar bättre med en iPhone, som ett exempel.

Inom kort ska jag ta samma bilder på blommorna ovan med min Huawei P10 Plus och se hur bra den tolkar scenerna, tyvärr har vädret varit så mulet att ljuset inte direkt varit fördelaktigt. När jag tog dessa bilder med min Samsung Galaxy S8+ så var det strålande solsken utanför växthuset och jag vill gärna att situationen är densamma även med min Huawei som jag hoppas skonar mer detaljer.

På återseende.