Min föredragna kniv i skogen!

Till skillnad från hur det var ”förr”. När jag såg fram emot att ha med mig en arsenal med knivar för att dom skulle passa den situation som kanske kunde uppstå ute i skogen, så har jag reducerat allt till en enda liten kniv. Hur konstigt är inte det? Till råga på allt så är det dessutom en fällkniv, inte en kniv med fast blad.

Trots detta så klyver jag ved med den, kapar träd och tillverkar allt som jag behöver när jag är ute i skogen. Den som inte hängt med förut sitter säkert och funderar vilken kniv det kan röra sig om, medan dom som hängt med ett tag förstår att det är frågan om en Victorinox. Min Rangergrip 79 har faktiskt fått en plats i mitt bälte som ingen annan kniv jag äger kan ersätta, hur sjukt det än låter. Det är jag som skriver, men jag reagerar på vad jag skriver. Det låter som en fantasi, men det är faktiskt 100% sanning.

”Klyva ved med en fällkniv? Är du rolig eller?”
Även om många av mina läsare är 100 mil eller längre bort från mig så kan jag höra frågan studsa mellan träden hela vägen hit. Hur kan man använda en fällkniv för att klyva ved? Svaret är väldigt enkelt, jag använder inte min kniv för att klyva ved, jag använder den för att tillverka verktyget för att klyva med.

Genom att följa Felix Immler på YouTube och lära av hans goda råd så har jag lärt mig att inte skada min Victorinox, trots att jag klyver ved på nästan daglig basis ute i skogen. Jag tillverkar helt enkelt en kil och gör enbart det initiala spåret med min Rangergrip. Är träet väldigt hårt så kan jag använda sågen för att göra snittet i träet innan jag klyver det med kilen. Så enkelt är det.

Så länge man inte låser bladet i utfällt läge innan man knackar in det i en klabb så riskerar man inte att skada mekanismen, men man får förstås använda mer hjärna än muskler för att avgöra vad som är lämpligt och inte.

Fler modeller inom kort
Att använda denna smått fantastiskt bekväma kniv har fått mig att längta efter andra modeller. Kanske finns det en som är ännu bättre än min 79:a? Vi får se. Jakten på ”nästa bästa” har börjat och jag känner motivationen att ha en ännu bättre lösning komma som ett ånglok.

Jag håller er förstås uppdaterade om läget, som alltid.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.