Microsoft har lite problem just nu…

När man köper licens för CoPilot så är man redo att satsa lite extra för att få funktionalitet utöver det vanliga. Det spelar ju förstås ingen roll hur mycket man betalar om systemen som ska göra det extra bra inte längre fungerar. I förrgår slutade helt plötsligt Microsoft CoPilot att fungera och för första gången på länge kände jag mig lite handikappad.

Jag skulle skriva ett officiellt brev och utan AI till hjälp så var jag tvungen att använda mitt eget huvud, vilket jag inte hade speciellt lust med. Vi betalar ju trots allt pengar för att slippa detta, eller hur? 🤓

Jag skämtar förstås och om jag ska vara allvarlig ett tag så är det förstås ett otroligt problem som Microsoft står inför. I princip hela deras moderna repertoar innefattar på ett eller annat sätt CoPilot. Även funktioner som mail och övriga tjänster blev således även dessa handikappade när kommunikationen från ”hjärnan i det hela” slutade att fungera.

Min iPhone tog emot ett brev och plingade, men sedan fick jag vänta i 5-6 minuter innan min Windows dator reagerade på att det kommit ett brev i lådan… Många gånger när jag skulle skriva mail så presenterades jag av en blank rektangel, utan några fält eller möjligheter att stänga detta. Efter 5 minuter så försvann rektangeln och jag fick alltså inte skicka några mail just nu.

Men tro det eller ej, jag är inte så brydd i om Microsoft har problem med deras mjukvaror. Visst är det ett gissel för väldigt många människor, men jag kan ändå inte sluta tänka på vad Apple ska presentera härnäst. I och med ”generation 18” av deras operativsystem så kommer väldigt mycket nytt att presenteras. Och om vi ska vara helt ärliga, så är stora förändringar inte riktigt Apples starka sida.

Jag säger detta med en faders välvilja också. Alla som känner mig vet att jag gillar Apple och deras prylar, men låt oss vara ärliga med oss själva också, eller hur? I princip varje gång som en ny generation av iOS släpps så följer det med buggar och bekymmer i några månader efteråt.

När allt slutligen fungerar så är det nästan dags för nästa generation att ta plats. Om Apple nu har tänkt göra den största förändringen sedan operativsystemet presenterades, då kommer det också att innebära stora bekymmer, precis som för Microsoft.

Räddningen för Apple tidigare har varit att helt enkelt stanna upp, andas och lösa problemen innan man går vidare med nästa generation av bekymmer, men då detta är den första generationen av AI som Apple kommer att integrera i sitt operativsystem, så tror jag att det blir problem värdiga ett eller flera inlägg på hemsidan, tro mig.

Jag tror inte heller att Microsoft är rätt ute när dom tvingar på sina användare AI funktioner i ruskig takt, utan att stanna upp och fundera på konsekvenserna om något går fel. Just nu i skrivande stund kan jag bara spekulera väldigt professionellt, men jag gissar att något allvarligt har hänt med CoPilot. Det enda vi får veta är att felsökning pågår och att ”vissa inte kan använda CoPilot”. Med vissa så avses dom flesta som jag känner, vilket gör att jag inte tror problemet är isolerat till just mig…

Men min mening är inte att strö salt i någons sår, tro mig. Jag vill helst att allt bara fungerar och fungerar bra. Men det är sånt här som får en att börja tänka efter. Det är roligt när saker och ting utvecklas, men det gäller också att inte försöka vara först ut på plan, utan den som är bäst när spelet börjar på allvar.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.