Maxpedition Mongo S-Type Versipack – 1 år senare

För nästan exakt ett år sedan så köpte jag en ny Maxpedition Mongo S-Type Versipack för att husera mina EDC prylar i. Jag tänkte återkoppla lite om hur det gått och vad mina tankar är om denna lite udda sling-väska.

En större och rymligare väska
Jag ansåg helt enkelt att det var dags för större EDC än någonsin, vilket jag tyckte var spännande. Min teori angående att det är bättre att ha en stor och rymlig väska som är fylld till 40%, än en liten som är fylld till 99% stämde väldigt bra. Som jag sa för ett år sedan så kom detta som en uppenbarelse när jag insåg att jag bar nästan mer i fickorna på jackan och byxorna än i väskan, just på grund av att jag inte ville mosa in allt i väskan.

Sedan ”investeringen” av denna väska har dock mina fickor varit mestadels tomma. Nu får jag plats med allt jag bär med mig, utan att det behöver mosas ihop i väskan. Jag har även investerat i mindre Maxpedition ”EDC-organizers”, som gör det enkelt att sortera och hitta igen saker när man behöver dom.

Mer och dyrare
Precis som alltid med Maxpedition väskorna så får man lite mer än man betalar för, samtidigt som man betalar mer för en väska än man trodde att man någonsin skulle göra. Jag har dock sett Maxpedition väskor som är över 12 år gamla och ser ut som dom vore nya, vilket är ett väldigt bra betyg.

Efter ett års användning så ser min Mongo ut precis som när den var ny. Trots att den fått hänga med på fiberjobb och använts till allt från verktygsväska till matlåda och även ut i skogen, när det krävts. Jag har med andra ord inte varit ”snäll” mot denna väska, men samtidigt så förutsätter jag att den tål den behandlingen.

Vänster sling
Problemet för mig och slingväskor är att jag bär min väska på vänster sida (vänsterhänt) och det är inte många tillverkare som faktiskt tillgodoser detta med sina produkter. Maxpedition har faktiskt en hel del väskor som är anpassade för ”oss” och kallar dessa ”S-Type”. Om du ser en väska från Maxpedition med ”S-Type” i namnet så vet du alltså att den är speciellt anpassad för vänster sida.

Varför är detta viktigt? På många väskor spelar det inte så mycket roll, då dom är tillverkade i princip identiskt från väster och höger sida. Skillnaden är egentligen bara att knäppet man kan öppna slingan med sitter bakom ryggen om man bär den på vänster sida. På Maxpeditions väskor så formas remmarna för att man ska kunna bära den bekvämt på sidan om kroppen, vilket gör att man måste ha en S-version om man ska bära den på vänster sida, annars hänger den väldigt konstigt, i nästan 45 graders vinkel.

Precis av denna anledning så kunde jag inte köpa min tänka väska, Wolfspur, men jag hoppas att dom kommer med en S-type av den i framtiden så att jag får testa den också.

Material & Specifikationer
Maxpedition Mongo Versipack har 7 (interna och externa) fickor och 5 st elastiska band för att organisera saker. Den har även en sidoficka för en 1 liters vattenflaska (Nalgene typ). Den totala volymen är 11.7 liter och den väger 910 gram tom. Huvudfickan, den största, är 30 cm lång, 10 cm bred och 24 cm hög.

Den är tillverkad i 1000 Denier ballistisk nylon som är trippelt polyuretan behandlad för att bli extremt slitstark. Materialet är också Teflon-behandlat för att bli smuts och vattenavstötande. Som i princip alla Maxpedition väskor så har även Mongo YKK dragkedjor och UTX-Duraflex spännen.

Tråden som använts för att sy ihop väskan är komposit/nylontråd och sömmarna är tejpade för vattenbeständighet. Det är dessutom dubbla sömmar på extra utsatta områden, för att förbättra slitstyrkan.

Precis som alla av Maxpeditions övriga väskor så finns Mongo i flera olika färger.

Det som gör Mongo speciellt bra för mig
Istället för att sätta in en massa organisatoriska fickor och ställen för småprylar så har Maxpedition Mongo stora öppna ytor. Nästan alla fickor är klädda med kardborre, för att man själv ska kunna köpa dom paneler och lösningar man behöver. Dessutom är dom stängda med dragkedjor istället för kardborre, vilket var min största irritation med min Maxpedition Neat Freak.

Genom att ha allt uppdelat i mindre väskor så kan jag sätta i och plocka ur saker för att anpassa efter vad jag ska göra. Mitt jobb är cirka 70% på kontor och 30% ute i fält, men när sommaren kommer och snön försvinner så vänder siffrorna på sig och jag kommer huvudsakligen vara ute i fält igen.

Oftast blir det långa perioder ”ute i fält” och jag behöver ofta bära med mig regn-/extra kläder och mycket annat som tar plats men inte väger så mycket. Genom att jag använder alla fickor utom huvudutrymmet så kan jag snabbt kasta med mig dessa saker utan att det påverkar det övriga kittet.

Baksidan av Mongo är dessutom väldigt bra vadderad, för att den ska vara så bekväm som möjligt att bära med mycket vikt och längre perioder. Den har även en midje-rem som effektivt tar bort en stor del av belastningen från axlarna, samt gör att den inte slänger omkring om man går i ojämn terräng eller cyklar. Remmen är fäst vid väskan och har en liten ficka som den är i om man väljer att inte använda den, vilket är en rent genialisk idé av Maxpedition, i min ringa mening.

Det var inte mitt första val
Tanken var som sagt att jag skulle beställa en Maxpedition Wolfspur, som är en lite mer ”civil version” av slingväska. Dock fanns den inte i S-Type, vilket gör att jag inte tordes ta chansen att den skulle ligga bra mot kroppen på vänster sida. Jag har alltid haft problem att handla Maxpedition prylar, eftersom det finns så många versioner och modeller att man blir alldeles förvirrad.

När man hittar en modell man tycker ser bra ut och passar ens användning så kan man med fördel kolla på YouTube vad alla säger om den väskan, eftersom det i princip alltid finns mängder med tester och videos där. Maxpedition är ett otroligt populärt märke, så det är kanske inte så konstigt.

Efter ett år, vad är domen?
Ett år och en dag senare så kan jag säga med säkerhet att Maxpedition Mongo Versipack S-type är min absoluta favorit. Den har även inspirerat andra i min närhet att köpa sling-väskor, dock har ingen ännu köpt en likadan. Den rymmer allt jag vill ha med mig, utan att bli ”proppfull” för den delen. Jag kan alltid kasta in en Shemagh, en regnjacka, handskar och en mössa, utan att tvinga in det med mina andra prylar.

I och med att jag organiserat allt i olika mindre väskor i dom stora fickorna på Mongo så behöver jag inte krångla med att försöka hitta något om det är bråttom. Det är dessutom utrymmesbesparande då dom små EDC väskorna håller allt separerat och inte gör att allt klumpas ihop i botten av väskan. Både viktfördelning och besparing av utrymme med andra ord.

Den håller precis som utlovat och jag har inte sett några som helst kvalitetsproblem, även om jag kanske inte alltid varit snäll mot väskan. Den har spenderat tid på golv i arbetsbilen, bak i lastutrymmet när det inte funnits något annat ställe att ha den på och även fått följa med på äventyr i fiber och Internetvärlden. Jag syftar på att gå på expeditioner i skog och mark för att hitta fiberbrunnar och söndergrävda ledningar. =)

Jag tycker fortfarande att den ser lite ”militärisk” ut och skulle gärna vilja ha en lite mer civil version av denna väska. Om jag tänkt till, och om det funnits vid tillfället, så hade jag köpt en brun Mongo istället för en svart. Den hade sett lite mer ”vintage-slingväska”-ut istället för ”militär underrättelsetjänst”, om du förstår vad jag menar.

Den uppfyller alla mina behov och jag köpte faktiskt en Maxpedition Jumbo Versipack S-Type eftersom jag tyckte att Mongo var för stor, men den visade sig vara för liten för min iPad och blev aldrig använd. Den ska för övrigt upp till försäljning inom kort, för den som är på jakt efter en vänsterhängd Jumbo. Kolla gärna på min Digitala Loppis om den ligger där redan. =)

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.