Mardingtop ryggsäck – Recension

Ibland brukar jag chansa och köpa en produkt som jag annars inte egentligen tror på, eller har hört bra saker om. Anledningen är förstås för att jag är nyfiken, men även för att det kanske döljer sig en guldklimp i det dolda ibland.

När det gäller Mardingtop så är det det ett Kinesiskt märke som tillverkar ryggsäckar, bland annat. Dom har funnits sedan 1986 och verkar sälja rätt så mycket världen över. När jag tittade runt efter lite recensioner så var dom flesta väldigt positiva, vilket gav mig mer bränsle på elden.

Priset, runt 400 kr, gjorde att den kändes helt överkomlig att chansa på, så det gjorde jag. Jag ska dock inte sticka under stolen med att det är rätt så uppenbart att väskan är ”billig” på mer än ett sätt. Låt oss titta närmare.

Dragkedjor
Tro det eller ej, men denna väska är fullt utrustad med YKK-dragkedjor, vilket inte är allt för vanligt på billigare modeller. Detta inger ju förstås ett förtroende för att dom ska hålla påfrestningarna i dom 28 liter som den rymmer.

Samtidigt så känns dom lite för underdimensionerade och som att dom enkelt skulle kunna öppna sig själva. Dock har jag haft många väskor med YKK dragkedjor förut och dom brukar faktiskt vara betydligt tuffare än dom ser ut.

Jag måste även notera att dom har fungerat bra för mig och inte svikit på något sätt, men känslan att dom kommer att göra det finns definitivt där. Om jag har rätt i det eller inte lär ju tiden få utvisa.

Fickorna
Väskan har flera smarta fickor, där dom tre stora på framsidan går att komma åt på ett enkelt sätt. Dom har alla tre olika organiserings möjligheter med olika storlekar och sätt att användas på. Smart och något man faktiskt inte får på väskor som kostar betydligt mer.

Förutom att fickorna på framsidan av väskan erbjuder möjligheten att hålla allt på plats så har dom väl tilltaget med plats för ytterligare saker, vilket är jättebra.

Den största platsen i väskan är huvudfacket, förstås. Den är av modellen ”mussla”. Med detta menar jag att man kan öppna upp hela väskan på mitten och på så sätt komma åt saker som finns även i botten, utan att behöva gräva sig fram.

Detta var även den aspekt som jag såg mest fram emot att få testa. Om man använder kompressions-banden som sitter på väskan så kan man använda den som en topp-lastnings-väska istället och man behöver inte öppna hela väskan för att komma åt det som är högst upp.

Här inne finner man två stora nätfickor två burk/flaskhållare på var sida om väskan och en datorficka längst bak. Värt att notera är att denna inte är vadderad på något sätt, så det är därför jag använder min Kebne sleeve i ull till min Macbook när jag bär på den. Jag har även placerat en shemagh i botten för att skydda datorn om jag skulle råka ramla eller tappa väskan i backen.

Vad jag vill ha sagt med detta är att det definitivt inte är en datorväska, så länge man inte själv anpassar den till situationen.

Material
Hela väskan är gjord av 600D polyester material, tunt och medgörligt, vilket också är den största nackdelen för mig. Jag ska återkomma till detta lite senare. Nätmaterialet som används är av polyester också och kommer säkert att hålla några år av nötning innan den ger upp.

På bilden ovan ser det ut som att det är tre avdelningar i fickan närmast kameran, men det är bara veck som gjorts i nätfickan för att den ska rymma och expandera mycket mer.

Allt som allt är det svårt att klaga på materialet. Det är slitstarkt och borde fungera bra i många år, även för den som dagligen använder den för EDC.

Där den faller platt
En sak som jag INTE gillar med denna väska är dock baksidan, den som ligger mot ryggen när man bär väskan. Den är dåligt ventilerad, eller rättare sagt inte alls. Detta gör att man blir varm om ryggen nästan direkt man hänger dit väskan. Vadderingen som finns är tunn och erbjuder ingen struktur till väskan, vilket gör att den är som en ICA-kasse i tyg. När man har EDC prylar i fickorna på framsidan och ställer ned väskan på golvet så viker den sig och faller omkull.

Den enda gång som du kan få väskan att se ut som en väska och inte en svart potatissäck är om man hänger den på den integrerade hängaren. Nu kan man ju tycka att detta bara är en estetisk sak, men faktum är att om du vill ha ut något från mitten-fickan på framsidan och ställer ned den på golvet, så viker den sig och du kommer inte längre åt fickan. Du måste med andra ord hålla väskan med ena handen, för att sträcka ut den, medan du med andra handen försöker öppna dragkedjorna, utan att kunna hålla fast själva väskan under tiden.

Det kan förstås verka som en liten detalj på en annars fin väska, men för mig är det faktiskt en deal-breaker för EDC. Jag skulle kunna tänka mig att använda denna väska i skogen och för lättare äventyr som inte kräver speciellt mycket utrustning, men för daglig EDC så duger detta inte alls, tyvärr.

Jag ska dock låta denna gå i ”arv” till någon av mina söner, så att dom får en ordentlig väska att använda när vi är ute på äventyr i vildmarken, vilket jag tror blir en perfekt matchning.

Slutligen
Mardingtop har tillverkat en väska som garanterat gör många uteliv och naturälskare glada. Den är (relativt) billig, lätt och har många olika möjligheter att organisera prylar. Den passar även bra till barn och ungdomar, då den faktiskt ser större ut än vad den är.

Det tunna 600D polyestertyget gör dock att denna väska blir som en säck potatis och inte håller formen överhuvudtaget. Detta går troligen att lösa genom att sy fast en mer stabil platta mot ryggsidan, men samtidigt är det mycket jobb. Trots att jag haft min dator i väskan så viker den sig på mitten och känns allmänt ”slak”.

Frågan är då om jag skulle rekommendera denna väska, vilket jag förvånansvärt gör, till en viss del. För barn och ungdomar så är den tunna profilen mot kroppen jättebra för viktfördelningen. Den erbjuder även ett band över bröstkorgen, för att hålla banden på plats över axlarna, vilket är smart. Det ingick även ett midje-band, men denna är tunn och hamnar på fel ställe för avlastning, så det tog jag bort (vilket är enkelt att göra).

Vuxna bör nog hellre satsa på en Mil-Tec väska, för några hundra till. Mycket bättre och tjockare material, samt att den erbjuder möjligheten att stå själv när man ställer ned den på backen. Mil-Tec väskorna är dessutom lite resistenta mot vatten och regn, medan denna Mardingtop väska inte är det.

Dragkedjorna i Mil-Tec väskorna är betydligt grövre och för mig har dessa hållit i många, många år. Utan några som helst problem.

Hoppas att denna produkt-test har hjälpt någon som varit på jakt efter en ny ryggsäck. Om du har några frågor så är det bara att ställa dom så ska jag försöka svara så fort som möjligt.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.