man showing distress

MacOS Monterey – Nätverksproblem (Uppdaterad)

En sak som jag ständigt känner att jag blir less på är att Apple verkar få saker som inte fungerar att fungera bra, medan saker som redan fungerade måste sluta göra det. Det är väldigt irriterande och konstigt.

Det som jag är upprörd över nu är nämligen faktumet att mina nätverksutdelningar inte längre fungerar som dom ska. Allt verkar vara rätt inställt, men den vägrar i sten att fungera igen.

Precis som vanligt så har jag letat efter hjälp på nätet, men eftersom Monterey fortfarande är så pass ny så finns det dessvärre ingen lösning att hitta. Det enda jag hittade var att jag inte var ensam om att ha detta problem. Det är o och för sig en positiv twist, då det säkert är många fler än jag som efterfrågar en lösning på detta.

I övrigt har jag inte märkt av något som slutat fungera, men jag är säker på att Apple kommer att fixa det också. Man kan ju inte bara ha en bugg, det måste ju finnas många så att man har något att göra under resten av året.

Som du kanske hör är jag irriterad, men det går nog över om ett tag, förhoppningsvis.

Ha en trevlig natt så hörs vi snart igen.

Uppdatering: Det har visat sig att problemet inte var så enkelt som jag trodde. Utdelningarna som inte fungerade berodde faktiskt inte på min Mac, utan på min Android och Windows dator. Bägge dessa är orsaken till problemet men på olika sätt.

Windows har tagit bort stödet för SMB1 vilket i sin tur gjort att man inte längre kan använda SMB:// kommandot för att komma åt utdelningar på Mac, utan måste använda File:///// istället. Det finns en uppsjö av information att hämta om varför och hur så det orkar jag inte gå in på just nu.

Min Android telefon, eller rättare sagt mjukvaran, verkar inte ha stöd för annat än SMB1, vilket gjorde att den nu är ”obsolete” och ej fungerande längre. Men det spelar inte så stor roll. Nu vet jag i alla fall att det inte är på min Mac problemet är.

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.