MacBook Air M1 (2020) – Långtidstestet

När jag köpte min första moderna Mac så fick det bli en MacBook Air med M1 arkitektur. Jag hade precis tittat färdigt på Apples presentation och kände att det nu var dags att kasta mer pengar på deras prylar. Om jag tittar tillbaka till när jag köpte denna dator så finns det inget jag skulle vilja ha ogjort. Flera år efter att jag köpte datorn är jag fortfarande lika imponerad och nöjd, det har aldrig hänt med en PC tidigare.

Disclaimer!
Det är allmänt känt att jag gillar Apples produkter, så detta bör du ha i åtanke när du läser detta inlägg. Jag försöker dock inte sätta min MacBook Air på någon piedestal genom att ljuga eller hitta på saker, det jag skriver är min upplevelse, din kan vara annorlunda

Det började inte bra…
Att gå från Windows till Mac var en upplevelse. Jag säger ”var en upplevelse” men kan faktiskt vittna om att det fortfarande finns mycket saker jag inte kan när det gäller MacOS. Det var dock inte operativsystemet som satte pinnar i hjulen för mig när jag just började använda datorn, det var alla buggar. Att vara helt ”novis” på en dator, som dessutom ska krångla och gorma, det är inte den roligaste situationen.

Redan efter några veckor var dom största problemen borta. Ytterligare några månader senare var resten som bortblåsta och sedan dess har jag faktiskt inte haft några problem med min MacBook Air. Den är snabb, har enormt bra batteritid, är helt ljudlös och gör exakt det jag vill att den ska göra, utan krångel.

En arbetsdator
Det jag primärt tänkte använda min MacBook Air till var musik, grafik och givetvis att skriva med. Alla dessa saker gör den underbart snabbt och smidigt. Det finns gott om professionella och enkla program som hjälper till, men MacOS har även många kraftfulla verktyg som redan är på datorn när man köper den.

iMovie (video), Garageband (musik) och många andra saker är fantastiskt kraftfulla att arbeta med, samtidigt som dom är logiska och enkla att förstå sig på. Det är väldigt uppenbart att MacBook Air inte är en speldator. Trots att man kan spela spel på den utan större problem. Det är en professionell plattform för att få saker gjorda, helt enkelt.

Mjukvarorna som Apple inkluderar med alla nya Mac är fungerar ungefär på samma sätt som motsvarigheterna i Office. Numbers är som Excel, Pages är som Word och Keynotes fungerar som Powerpoint. Det speciella är att Apples mjukvaror fungerar lite mer ”innovativt”. Missförstå mig rätt nu, Excel är betydligt mer kraftfull och funktionell än Numbers, men Numbers är å andra sidan lättare att vara kreativ i. Den hjälper till betydligt mer och innehåll ser trevligare ut, helt enkelt.

Kan du använda Word, Excel och Powerpoint, då har du troligen inga problem med att använda Apples motsvarigheter. Du kommer troligen även att hitta saker du önskat att du hade i Microsofts mjukvaror.

Inspirerande
Att sitta och arbeta på en MacBook Air med 13 tums skärm är ju förstås inte idealiskt, helst inte om man ska redigera grafik eller video. Därför var det ett måste att köpa dockningsstation för att kunna ansluta monitor, externa tangentbord, hårddiskar och mycket annat. När man gjort detta så har man en otroligt kraftfull och användbar ”stationär dator” som passar utsökt att göra många tyngre uppgifter på.

Samtidigt som allt känns snabbare och smidigare på min Mac än på min Lenovo Legion dator, så känns det även mer inspirerande att arbeta på den. Mjukvaran är inte längre ivägen för det jag vill uppnå, allt känns logiskt och jag behöver inte krånga om det är något jag behöver få gjort. Detta är förstås inte helt utan undantag. Jag har råkat på tillfällen där jag och mjukvaran inte kommer överens alls. Det händer dock inte ofta, men jag tänkte ändå nämna det för att ”balansera” lite.

När jag tagit bilder med min iPhone, eller filmat något, så finns dom automatiskt att använda i Foto appen på min MacBook, utan att jag behöver kopiera eller krånga med minneskort eller liknande. Jag kan dessutom använda AirDrop för att föra över stora filer mellan min telefon och min dator, helt utan några som helst krångel.

Som Windows, men annorlunda
Att använda en Mac är väldigt annorlunda jämfört med att använda en iPad, eller en iPhone. Man är inte begränsad till att installera appar från ”Appstore” och filsystemet är tillgängligt i sin helhet. Aspekter som att ladda ned Torrenter och dela filer är relativt problemfritt, samtidigt som man känner igen tankesättet som Apple haft genom alla sina produkter.

Att använda en Mac, även om man aldrig har använt en Mac, är inte så avancerat som många tror. För den som är intresserad så är inlärningströskeln väldigt låg, men även om man bara är en ”basic” användare som vill kolla nyheter, fixa bankärenden och svara på e-post, så är Mac en riktigt trevlig plattform att arbeta på.

Det man blir medveten om är att även om Microsofts lösningar stödjs i det mesta på MacOS, så finns det problem som är svåra att arbeta sig runt. Det är lite som att Windows och Mac ”pratar olika språk”, vilket förstås är fallet också. Dock så fungerar det mesta och man kan utan vidare arbeta på sin Mac även på en arbetsplats som använder lösningar från Microsoft. Förvänta dig bara inte att göra det helt utan problem.

Svårt med negativiteten
Jag har väldigt svårt att vara negativ rörande min MacBook Air, helst när det oftast är ”användarfel” om något uförutsett händer. Den tuffar på, gör sitt jobb och får ständigt dom senaste uppdateringarna från Apple. Vad mer kan man kräva av en dator?

Om man inte trivs med webbläsare, mailprogram eller annat så går det att byta. Det är ju trots allt en PC. Du behöver inte ens installera appar från ”app store” om du inte känner för det. Trots att många tror det så går det inte att jämföra med iPad med en Mac, då dom fungerar på väldigt olika sätt, men ser ungefär likadana ut till det yttre.

Slutligen
Om du varit sugen på att prova en Mac så ska du inte vara orolig att göra detta. Du kan utan vidare kasta dig in i Apples värld och testa hur det är att köra något annat än Windows på din dator. Om du är en professionell användare så kommer du att uppskatta den robusta uppsättningen mjukvaror som ingår med alla Mac datorer. Du kommer även att uppskatta den sömlösa integreringen mellan andra Apple produkter, vilket egentligen är den bästa anledningen att skaffa en Mac. =)

Ha en riktigt bra dag och glöm inte att fråga om det är något du funderar över.