Linux, Linux eller kanske Linux?

Många har frågat vilken Linux distribution som är bäst att ha. Därför har jag, som ni kanske känner till, provat lite olika distributioner själv. Orsaken var att jag personligen skulle få en känsla för hur bra en viss distribution passar för ”oss” som inte är vana vid Linux.

Ubuntu är och kommer troligen alltid att vara den distribution som är enklast för oss som gillar eller är uppväxta med Windows i datorn. Den största fördelen är att den erbjuder en ”app market” för nedladdningar mycket likt Androids Market system. Open SUSE erbjuder också en likadan tjänst, men den är mycket mer komplicerad och betydligt otydligare att använda.

Något som Ubuntu 11.10 verkar ha problem med är deras integrering av deras eget UI. Ibland fungerar filhantering lite dåligt. Ibland slutar muspekaren att svara. Intels HD grafikkort fungerar lite konstigt och många andra små irritationsmoment. Det som är lustigt är att Ubuntu 11.04 inte hade dom problemen.

Open SUSE är mycket likt Ubuntu och fungerar i princip på samma sätt. Men det finns några nyckelaspekter som skiljer sig. Bland annat är det, som sagt, svårare att hitta roliga program att installera. Dessutom erbjuder Open SUSE ett standardgränssnitt (i mitt fall Gnome 3). Detta gör att man blir lite begränsad, men samtidigt är den stabil som aldrig förr.

Med Open SUSE fungerar nätverkskort och annat helt utan att man behöver gå med på att använda ”kommersiella” drivrutiner. Något som Ubuntu kräver.

Många har också frågat angående ”server” versioner av Ubuntu och andra distributioner. Detta är INGET för oss Windows individer, då dom oftast inte erbjuder grafiska gränssnitt. Till 99% sitter man som ett frågetecken och undrar vad nästa steg är.

Mitt råd till dig som vill prova på Linux är att börja med Ubuntu. Då får du en känsla för vad Linux är, eller rättare sagt, kan vara. Om du börjar känna dig varm i rocken så kan du gå över till mer ”avancerade” distributioner som Debian.

Enligt min ringa mening så finns det ingen anledning, förutom ”nörd faktorn”, att använda sig av en ”avancerad” distribution. Varför krångla till det?

Open SUSE känns betydligt stabilare och, i brist på annat ord, effektivare. Ubuntu är omgjord för att passa nybörjare likväl som avancerade användare, men deras egna modifieringar kan bli stabilare och bättre. I och med senaste versionen av Ubuntu så förlorade den 30% stabilitet (enligt mig) jämfört med föregående.

Testa, lek och prova. Det kostar ingenting och om du har en dator över så är den perfekt att experimentera med. Själv har jag i dagsläget Ubuntu på en dator och Windows på en annan, bara för att undvika trubbel när man installerar många olika distributioner.

Ha en trevlig dag.