question marks on paper crafts

Läsarstorm angående Apple Watch Ultra

Precis som på YouTube så måste även jag skriva titlar som lockar läsare, eller? Hur som helst så har jag fått in en hög med frågor från några läsare som jag tänkte besvara i min vanliga stil. Offentligt och elakt. Nej, jag är ju inte elak, men offentligt blir det i alla fall. Notera att jag kan skriva om frågorna för att ta bort onödig text, bara för att skynda på processen lite. Kontentan av frågan besvaras dock. =)

Hur fungerar Apple Watch Ultra’s blodsockermätningsteknik och hur tillförlitligt är den?
Jag var inte medveten om att Apple Watch Ultra hade möjlighet att avläsa blodsocker. Jag måste forska vidare i detta innan jag kan ge något svar. Apple har inte officiellt sagt något om detta, vad jag vet, men det kanske är en kommande uppdatering?

Vilken typ av sömnövervakning använder Apple Watch Ultra, och hur skiljer den sig från andra sömnövervakningsapparater på marknaden?
När det gäller sömnövervakning så har den koll på syresättning i blodet, andningsfrekvens, hjärtfrekvens, rörelser och mycket annat. Jag har inte 100% koll på hur den gör, men den gör det bra. =)

Kan Apple Watch Ultra användas för att övervaka hjärtfunktionen på längre sikt?
Apple Watch Ultra kan inte diagnostisera sjukdomar, men baserat på data som den samlar in så kan man som användare få en bättre insikt i sin hälsa och eventuella hälsoproblem. Om man misstänker att man har problem med hjärta eller liknande så skulle jag rekommendera att uppsöka en läkare istället.

Vilka säkerhetsåtgärder har Apple Watch Ultra implementerat för att skydda användarens personliga och hälsorelaterade data?
Alla Apple Watch är väldigt skyddade mot stöld av personlig och hälsorelateroad data. Dock är det inte säkert att eventuella appar från tredje-parts-utvecklare har samma säkerhet och koll som Apple. Jag skulle därför rekommendera att inte använda mjukvara (appar) från tredje-part-utvecklare om det inte är absolut nödvändigt. Men, rent generellt är Apples egna hälsodata väldigt väl skyddat.

Hur integrerar Apple Watch Ultra med andra hälsoplattformar och -apparater?
Apple har bra stöd för tredje-part-plattformar, även pulsband och övriga produkter som är kompatibla med Apple fungerar väldigt bra. Var dock noga med att plattformen du tänkt använda verkligen har stöd för Apple.

Kan Apple Watch Ultra användas för att diagnostisera eller förutsäga sjukdomar?
Ja och nej. Det går förstås att diagnostisera sjukdomar baserat på data, men använd alltid professionell läkarkunskap i första hand. Rent generellt kan Apple Watch Ultra hjälpa dig att upptäcka sjukdom i förtid, men den kommer aldrig att förutsäga vad du kan ha för sjukdom baserat på din data.

Vilken typ av batteriteknik används i Apple Watch Ultra, och hur förbättras den jämfört med tidigare Apple Watch-modeller?
Apple Watch Ultra använder ett 542 mAh Li-Ion batteri, vilket inte är något nytt. Dock är kapaciteten betydligt mer än i standard Serie 8 Apple Watch, som har 308 mAh.

Du skrev att Apple Watch Ultra hade Bluetooth 5.0, stämmer detta?
Aj då, mitt fel. Apple Watch Ultra har förstås Bluetooth 5.3, inte 5.0. Jag ber om ursäkt för detta och korrigerar på föregående inlägg. Tack för tipset.

Har Apple Watch Ultra USB-C?
Själva klockan har ingen fysisk kontakt, utan laddas trådlöst via magnetisk induktiv laddning. Om du menar laddaren så använder den USB-C. Det ingår INTE någon USB-plugg för vägguttag, det måste du ordna själv.

Hur mycket bättre är Apple Watch Ultra rent prestandamässigt för appar och röststyrning, och hur mycket bättre är användarupplevelsen jämfört med standard versionen?
Rent prestandamässigt så skiljer det inte sig så mycket mellan standard och Ultra versionen. Designmässigt så har Ultra större skärm, bättre och starkare ljus, har en skärm av safir och en ”kropp” av titan. Användarupplevelsen är förstås bättre i och med den större skärmen och bättre batteritiden, men prestandamässigt så borde det inte skilja så mycket.

Vilka andra nya funktioner och teknologier har Apple Watch Ultra som tidigare inte har funnits på marknaden?
När man säger ”marknaden” så kommer jag att anta att det gäller Apples marknad och inte världsmarknaden. Det nya är främst designmässigt. Det finns förstås mer saker ”under ytan” som jag inte är så insatt i. Några saker är väl djupmätare med vattentemperatur, inbyggd dykdator, inbyggd siren och dubbla högtalare.

Vilken typ av trådlös kommunikationsteknik använder Apple Watch Ultra för att ansluta till andra enheter?
WIFI 802.11 b/g/n med 2.4 och 5 Ghz. GPS L1 & L5 med GLONASS, GALILEO och BDS. Den har NFC för trådlösa betalningar, Bluetooth 5.3 med A2DP och LE. Den har även LTE/4G radio för direktanslutning mot mobilnätet.

Varför har inte Apple Watch Ultra äkta safir istället för Apples Saffir-glas?
Dom optiska egenskaperna hos Safir är inte bra för grafik och ”pixlar”. Dessutom fungerar touch-känslighet dåligt på skärmar med ren Safir. En annan aspekt är förstås kostnad och tillgång till råvaran. Jag väljer hellre en skärm av Safir-glas än ren Safir, just på grund av dom optiska egenskaperna. Om klockan dessutom skulle bli 3000 kr dyrare på grund av safir, då skulle jag nog inte ha köpt en. =)

Har du tänkt göra något test av hållbarheten i skärm och liknande på Apple Watch Ultra?
Nej. Det finns mängder med tester på YouTube. Mina prylar misshandlas inte för nöjes skull. =)

Betalade du verkligen 11.000 kr för din Apple Watch Ultra? Ingen ”deal”?
Jag betalade INTE 11.000 kr för min Apple Watch Ultra. Jag fick faktiskt lite rabatt i vanlig ordning och slutsumman hamnade på drygt 9000 kr istället. Det är dock fortfarande mycket pengar att lägga ut och jag är inte ”sponsrad” på något sätt. Jag kan dock nämna att jag köpte klockan på Mediamarkt, som vanligt. Jag måste ju passa på medan dom finns kvar. 🥲Jag kan även passa på att säga att dom har utförsäljning på mycket produkter just nu, så om du är snabb så kan du också få en pryl billigare. 👍

Hur hög volym har Apple Watch Ultra, med tanke på att dom har två högtalare?
Max volym är enligt uppgift 86 db, via den inbyggda sirenen. Denna siren använder en speciell frekvens som verkligen skär i öronen och jag tror nog att den hörs en väldigt lång bit. Det finns säkert tester på YouTube rörande detta också. När det gäller Siri och samtalsvolym så är det ju inte 86 db, men garanterat lika högt, om inte högre, än ljudet från högtalartelefonen på en iPhone 14 Pro. Det är inte ett dåligt betyg. 😊

Har du testat dom olika armbanden, om så, vilket armband rekommenderar du att man köper?
Det finns tyvärr bara ett armband som jag rekommenderar till Apple Watch Ultra, det är terrängloopen. Dom övriga känns inte så bra på armen och jag kunde inte få till exakt rätt storlek för min arm. Med terrängloopen så är det lätt att få exakt rätt passform och den är super-mjuk mot huden. Klockan jag köpte har den svarta terrängloopen. (Mitten nedan)

Jag har hört två uppgifter angående vattentåligheten på Apple Watch Ultra, vad är korrekt?
Apple Watch Ultra är vattenresistent till 100 meters djup (WR100), men om du tänkt använda klockan för att dyka så rekommenderas enbart ett djup på max 40 meter enligt EN13319, över detta är inte klockan kalibrerad för. Den officiella klassningen för ingress är IP6X.

Har Apple Watch Ultra ett 3.5 mm uttag?
Hoppas i och för sig att denna fråga var ett skämt, men svaret är nej, absolut inte. 😂

Hur lång batteritid har Apple Watch Ultra egentligen?
Jag ska testa detta och återkommer senare med svar. Det finns nog mängder med människor på YouTube som gjort detsamma, men om du vill få ett äkta och ärligt svar på hur länge den räcker för mig, då kommer det i mitt slutgiltiga test inom några veckor. Jag kan meddela att idag så har jag en förbrukning på 8% på 10 timmar, så det ser väldigt bra ut för närvarande.

Har Apple Watch Ultra stöd för GSM?
Ja. GSM / HSPA / LTE med maximalt 14.4 MB/s överföring.

Måste man använda LTE på Apple Watch Ultra?
Nej, absolut inte. Även om du har ett eSIM och möjlighet att använda LTE när det behövs, så kan du avaktivera funktionen när du är hemma eller nära din iPhone, så sparar du lite på strömmen, antar jag.

Det var det
Nu har jag inga fler frågor att presentera. Om du skickat in frågor idag så kommer jag att antingen skriva ytterligare ett liknande inlägg, eller så kommer jag helt enkelt att svara direkt via e-post som vanligt om det inte är många fler frågor som ramlar in. Jag kommer att svara på alla frågor, så du behöver inte vara orolig att jag skippat något, så länge det verkligen är en äkta fråga.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.