Läsarfrågor V30-V34 (Del 1 av 2)

Då jag haft en semester från allt, inklusive min egen hemsida, så har jag lite jobb framför mig att sammanställa och svara på alla läsarfrågor som ramlat in under denna tid. Nästan alla har redan fått sina svar via E-post, så det är bara på hemsidan som jag ligger pinsamt efter, men ibland behöver man bara en liten break från allt.

Låt oss börja, utan någon ordning.

Fråga: Varför har Bushcrafter fått så dåligt betyg?
Svar: Genom att läsa mitt test så framgår det att kniven inte direkt är anpassad för varken överlevnad eller bushcrafting speciellt bra. Stålet och handtaget är bra, men slipning, slida och många andra detaljer är inte genomtänkta.

Fråga: Vilken är din favorit EDC kniv (inte multiverktyg eller liknande)?
Svar: Just nu är det Benchmade Hidden Canyon som är min favorit och har faktiskt växt enormt i hur bra den är för mig. Till en början hade jag faktiskt lite ånger över att ha ”slösat pengar” på en så konstig kniv. Det visade sig vara ett av mina bästa köp på väldigt länge.

Fråga: Kan du lägga upp bilder på några bushcrafting saker du gjort?
Svar: Om du tänkte skedar och liknande så rekommenderar jag att följa mig på Instagram. Där brukar jag lägga upp bilder på allt jag snickrar ihop.

Fråga: Vad tror du om nya Galaxy Note 9, är den värd att köpa?
Svar: Om du haft Note-modeller tidigare så vet du vad du har att vänta. Denna gång har den större batteri, Bluetooth S-penna, 128 GB ROM och dual-exponering i kameran. I övrigt är den troligen exakt som föregångaren på många sätt. Min erfarenhet av Note 9 är att den har snabbare fingeravtrycksläsare, vilket är något jag saknat när jag gått från Huawei till Samsung. Förvänta dig ingen review av Note 9, eftersom jag fortfarande tycker att den är orimligt dyr och inte värd pengarna just nu.

Fråga: Vad blir nästa kniv du köper?
Svar: Jag har lite smått riktat in mig på ännu en Benchmade kniv. Denna gång är det Crooked River som fått mig lite intresserad. Men vi får se vilken det blir i slutänden, man vet aldrig hur vindarna vänder. =)

Fråga: Min fru vill börja med bushcrafting och undrar vilken kniv hon ska välja? Finns det någon speciellt utformad kniv för kvinnor?
Svar: Till att börja med måste jag säga att det var en lite konstig fråga. Nej, det finns ingen speciell kniv för kvinnor och alla jag känner som håller på med knivar och bushcrafting använder likadana knivar som männen. Om man är intresserad av att börja med bushcrafting så rekommenderar jag, som alltid, att titta närmare på Morakniv. Dom har riktigt bra knivar för en billig peng. Om hon sedan gillar att vara i naturen och hålla på med knivar så har du ju en given present till ett speciellt tillfälle.

Fråga: Jag är ute efter en mer exklusiv kniv för vildmarkslivet. Jag har knivar från Morakniv, men skulle vilja imponera på mina kamrater med en snyggare modell. Priset är inte ett problem, men jag vill att den ska vara stilfull och tåla att användas.
Svar: I vanliga fall hade jag funderat länge på vad jag skulle rekommendera, men eftersom du förklarat så bra vad du letar efter så måste du nog titta närmare på Karesuando kniven. Vilken modell du ska välja beror på vilken typ av stil du föredrar. Du hittar alla i deras webbshop. Det som är speciellt med deras knivar är att dom huvudsakligen är gjorda för att användas och dessutom tillverkas knivarna för hand av personer som är specialister. Detta gör, om möjligt, att dom blir ännu mer speciella. eftersom ingen kniv är exakt som en annan. Ett perfekt samtalsämne vid lägerelden, som du förstår. =)

Fråga: Jagar du?
Svar: Nej. Fiskar ibland, men ingen jakt överhuvudtaget. Det överlåter jag åt min bror och hans söner. =)

Fråga: Vad hände med Fällkniven? Du skriver aldrig något om dom längre.
Svar: Jag visste inte att jag var tvungen att göra det… Skämt åsido så har jag inte haft något mer matnyttigt att säga om dom på länge. Det är fortfarande en av mina favorit tillverkare och dom har knivar som är otroligt fina, trots sin något höga prislapp. När det gäller knivar man kan förlita sig på i både bushcrafting och överlevnad så finns det troligen ingenting bättre att få tag på. Min F1dz används flitigt vid matlagning och när jag sitter och täljer på mina olika projekt. A1:an följer med när det gäller tyngre arbeten. Den är en oslagbar huggare och klyvare.

Fråga: Har du kärat ned dig i Benchmade nu? Det verkar vara mycket av dom knivarna på Instagram och i text. 🙂
Svar: Alla knivar som presterar bra och fungerar som jag vill har en potential att bli min ”nästa kniv”. När det gäller Benchmade så är det dom jag testat mest på senaste tiden, troligen eftersom dom är i gränslandet för att hamna i topp eller glömmas bort. Jag har svårt att sätta tummen på vad det är, men Bushcrafter gör mig både intresserad och irriterad på samma gång. Hidden Canyon har dock växt för mig och uppnått en EDC status få förunnat.

Fråga: Varför blev det revidering på testerna?
Svar: Orsaken till detta var främst att min egen erfarenhet av olika knivar har blivit bättre och gett mig bättre perspektiv. Detta mynnar ut i att knivar som jag testat tidigare kan ha fel betyg i förhållande till dom nya testerna. Revideringar av mina test kommer garanterat att ske flera gånger i framtiden, men jag kommer alltid att lägga upp ett inlägg som detta för att varna personer som använder den som referens på sina egna hemsidor.

Fråga: Morakniv Garberg, vad hände med det betyget?
Svar: Det är många som upprörts över att Morakniv Garberg har tagit ett långt steg tillbaka från förstaplatsen som den tidigare hade. Den främsta orsaken till poängavdragen är prisvärdheten, som sänkts på grund av att det finns många andra knivar i samma prisklass, men av högre kvalité eller på annat sätt bättre prisvärdhet. Kniven i sig är väldigt bra och något jag rekommenderar till alla bushcrafters, men priset är aningen högt (eller var det vid inköp i alla fall).

Fråga: Vad är tanken med Benchmade Bushcrafter urban edition?
Svar: Benchmade Bushcrafter Urban Grind är ganska självförklarande om man läser i testet. Dock kommer detta test att tas bort, då det är många som blev förvirrade om varför den kniven fick två olika tester med olika resultat. Då Urban Grind modellen kan benämnas som custom vid det här laget så är poängen irrelevanta för dom som vill köpa en ny Benchmade Bushcrafter. eftersom min specifika kniv inte går att köpa… Jag tar bort det testet redan idag.

Fråga: Kommer du att testa olika gaskök och andra campingutrustningar?
Svar: Jag kommer att göra recensioner om andra saker än knivar i framtiden. Just nu är det dock knivarna som tar upp den mesta tiden. Jag håller på att testa ett PrimeTech kök från Primus och kommer troligen att skriva om den inom kort.

Fråga: Hur ofta har du med dig yxan ut i skogen? Jag syftar främst på din bushcrafting yxa som du skrev om tidigare?
Svar: Den brukar få följa med på äventyr, men den används väldigt sällan då jag främst förlitar mig på knivarna jag har med mig.

 

Detta får vara nog för idag. Jag ska sammanställa några till frågor redan imorgon, så om din fråga inte kom med här så finns det en chans för den imorgon istället. =)

Ha en trevlig kväll.