man holding a multitool leather case with equipment

Läsarfråga: Smärtgräns för EDC

Johan funderar var smärtgränsen för vad en fick-EDC kniv får väga ligger på, ungefär. Under mina år som jag burit Swiss Army Knife modeller i fickan så har jag faktiskt en rätt så bra koll på detta, tycker jag i alla fall.

Ultralätt EDC
En EDC kniv som väger under 60 gram räknar jag som ultralätt. Denna kommer du inte att märka av, så länge den fysiska storleken på kniven inte är så stor att den trycker mot benet eller liknande. Knivar som passar in på denna är bland annat Opinel (no 8 väger 44 gram) och Benchmade Bugout (53 gram).

Lätt EDC
Lätta EDC knivar är för mig mellan 60-110 gram. Dessa borde heller inte märkas speciellt mycket i fickan. I denna viktklass så hittar man Victorinox modellerna Huntsman (97 gram) och mindre.

Medium EDC
Medium klassad EDC är mellan 120-150 gram. Dessa känns i fickan och du märker om du glömt att ta med dig kniven. I denna viktklass så finns lite större Victorinox, som modellerna Cybertool M och Handyman.

Tung EDC
Här hittar vi knivar som väger 160+ gram. Dessa finns det inga tvivel om att du har i fickan och så länge du inte har robusta byxor så kommer den troligen att trilla runt och kännas obekväm mest hela tiden. Med en hängare på Victorinox så löser man den största delen av detta problem, men du kommer ändå aldrig att glömma att du har den i fickan. Tung EDC bärs med fördel i en bältesväska istället för i ficka. Om vi än en gång tittar på Victorinox så är det Cybertool L och Swiss Champ som passar in i viktklassen.

Det finns undantag
Nu har jag mestadels använt Victorinox som exempel, vilket har en naturlig orsak. Form och storlek är samma på Victorinox (91 mm modellerna), det är bara tjockleken och vikten som skiljer sig i övrigt. Det finns tunga EDC knivar som känns lättare, eftersom dom ligger bra i fickan och kanske har väl designade fick-clips. Samtidigt finns det lätta EDC knivar som känns tunga och otympliga eftersom formen kanske är lite tjock och klumpig.

Hoppas ändå att detta var en fingervisning i rätt riktning, så att du inte behöver göra många ”hit n miss” innan du hittar exakt det som passar dig bäst.

Ha en riktigt bra dag.