close up view of system hacking in a monitor

Läsarfråga: Popups och virus på Android

Stefan frågar: Jag har fått en massa popups och frågor om antivirus på min Xiaomi telefon. Hur blir jag av med detta? (Jag rensade en massa detaljer från denna fråga – Urban)

Svar: Hej Stefan.

Jag ska försöka hjälpa dig så gott jag kan med att lösa detta problem. Du bör vara lite inkörd på Android för att kunna fixa detta själv. Om inte så kan du fråga någon som är detta om hjälp. Låt oss börja.

  1. Försätt din telefon i säkert läge (safe mode), eller flygplansläge (airplane mode) om du inte hittar hur du aktiverar säkert läge. Du måste göra detta för att förhindra att viruset du har på din telefon kommunicerar med nätet under tiden vi försöker lösa problemet.
  2. Kontrollera ”enhets admin” rättigheter genom att gå under inställningar/säkerhet/övrigt/enhets admin. Där ska det inte finnas många appar alls. Om du hittar något som ser suspekt ut så tar du bort den appen. Oftast så kan man göra det direkt från dialogrutan du är i just nu, men vissa telefoner kräver att man går in via Inställningar/appar för att kunna radera något. Jag vet inte hur det är på din specifika telefon, så du får prova dig fram.
  3. Gå till dina installerade appar och kontrollera om du har någon suspekt app där som du inte känner igen. Detta kräver förstås att du har lite koll på vad som bör finnas där och vad som är just suspekt. Bästa sättet är att notera namnet på appen och avinstallera sedan. Om du får något problem så vet du via noteringen vad appen hette och kan återinstallera den igen.
  4. Slå av säkert läge genom att starta om telefonen. Alternativt så tar du telefonen ur flygplansläge om du valde detta i steg 1.
  5. Installera Malware Bytes via Google Play Store och kör en scanning av din telefon. Om den hittar något suspekt, ta rekommenderad åtgärd. När Malware Bytes inte längre hittar något hot. Gå vidare till nästa steg.
  6. Om du använder Chrome så måste vi rensa all data från den för att förstöra illvilliga scripts. Gå till inställningar/appar och sedan till Chrome. Öppna egenskaper och välj att radera all data från appen.

Om du tagit dessa sex steg så borde din telefon må betydligt bättre. Det är ju inte garanterat att du är ”virusfri” genom dessa steg, men förhoppningsvis är du ett steg i rätt riktning i alla fall.

Bättre än så kan jag dessvärre inte hjälpa till. Det finns säkert miljoner forum som behandlar detta ämne mer i detalj, men jag hoppas ändå att dom steg jag beskrev ovanför löser ditt bekymmer.

Om jag får vara fräck, och det får jag ju, så rekommenderar jag att du avinstallerar Chrome på din telefon, det löser många problem.

Ha en riktigt bra dag.