Jaktkit HL1 – En multi-lampa för jägare

En genre av lampor jag tycks ha fastnat för den senaste tiden är så kallade ”multi-lampor”. Med detta avses en lampa som kan användas som pannlampa, handhållen och fäst på något annat vis. Jaktkit HL1 är i huvudsak en pannlampa, med möjlighet att användas i handen om så skulle önskas. Det är enkelt att plocka lös den från pannbandet för att kunna manövrera ljuset på ett enklare sätt, exempelvis om man skruvar under huven på bilen.

Nu ska jag ju poängtera att HL1 i huvudsak är designad för att användas vid just jakt, inte för att skruva i bilar och annat. Men den fungerar ju perfekt till det också. Eftersom jag inte är mycket av en jägare så får det helt enkelt bli så jag använder den. ?

HL1 har ett 3000 mAh 18650 Lithium batteri, vilket ger en riktigt bra drifttid. Man får även med två av dessa batterier med varje lampa, vilket gör att man kan dubbla tiden genom att ha extrabatteriet i fickan.

HL1 har 6 olika inställningar, för att man ska hitta det perfekta ljuset. Den har även två olika typer av LED, för att ge en jämnare ljusbild, trots att den har bra räckvidd också. Dom två COB LED, som syns på bägge sidorna av den centralt placerade CREE XM-LS U2 LED, kan lysa både vitt och grönt. Huvudlampan i mitten lyser vitt och kan ge mer än 600 riktiga lumen i ljusstyrka, med en räckvidd på mer än 150 meter.

Dom olika LED typerna går att använda tillsammans, eller var för sig genom att tycka på den enda knapp som finns på lampan, vilket är en detalj jag gillar. Att slippa fundera vilken knapp man ska trycka på för att göra olika saker kan ibland vara väldigt frustrerande på andra lampor, men det slipper man som sagt på HL1.

Det finns även en batteri-indikator på lampan, som visar hur batterinivån är, så att man inte råkar gå ut i skogen med nästan slut på batteri.

Stegen som går att välja ser ut på följande sätt, med drifttiden inom parentes för varje läge:

  • COB Grön (96 tim)
  • COB ledljus (144 tim)
  • COB 100% (72 tim)
  • U2 30% (10 tim)
  • COB 100% + U2 30% (9 tim)
  • U2 100% (3 tim)

Nedan lägger jag upp lite bilder på dom olika lägen som finns, dock anpassade kameran för ljuset, så det representerar inte hur ljuset ser ut på riktigt. ?

Lampan går att ladda via en vanlig Micro-USB kabel, vilket gör att man enkelt kan toppa upp den under bilfärden eller via ett batteripack. Jaktkit säljer också en extern laddare för 18650 batterier, så att man kan ladda extrabatterier medan man använder lampan på annat håll, vilket är smidigt.

Storleksmässigt så är HL1 85 mm bred, 44 mm lång och 29 mm tjock. Vikten är 168 gram, med batteriet. Den är också IP-66 skyddad, så man behöver inte vara orolig om man är ute i regn och rusk.

När jag personligen testat denna lampa i -17 grader utomhus och i decembermörkret så tycker jag att ljusbilden är väldigt behaglig. Möjligheten att använda dom två COB (Chip-On-Board) LED ljusen gör att batteriet räcker i princip hur länge som helst, trots att ljuset är fullgott för dom flesta utomhusaktiviteter. Om man behöver längre räckvidd så är det ju bara en knapptryckning ifrån, bokstavligen.

Bandet som medföljer är väldigt tilltaget, så att man kan montera pannlampan på en hjälm eller tjock mössa, vilket är riktigt bra. Om man väljer att ha lampan direkt mot sin panna så är den väldigt mjuk och vadderad för att inte skapa obehag på något sätt. Detta är riktigt genomtänkt, trots att det borde vara en ”no-brainer” hos dom flesta tillverkare. Med det sagt så kan jag avslöja att jag har pannlampor från många olika tillverkare och detta är utan tvekan det bekvämaste huvudbandet som jag testat.

När det gäller Jaktkits lampor så har jag tidigare testat Jaktkit L2, vilket är en eftersökslampa där man helt enkelt byter ut LED modulen mellan grönt och vitt ljus. Att ha möjligheten att byta färg via en knapptryckning är ju väldigt smidigt, men man bör tänka på att L2 har betydligt längre räckvidd än HL1. L2 har även möjligheten att monteras på geväret direkt, vid eftersökning och liknande.

Jag gillar verkligen denna pannlampa/multilampa från Jaktkit. Den är rätt så tung, då allt är samlat i huvudenheten och inte ”utspritt” med kablar och batteripack, som oftast börjar krångla efter ett tag. Pannbandet och vadderingen gör dock att den inte känns obehaglig att bära under längre perioder, trots vikten.

Batteritiden och möjligheten att byta batteri på några sekunder, även ute i fält, är otroligt bra. Om man håller ned strömbrytaren i runt 5 sekunder (från avslagen) så låser sig lampan för oavsiktligt påslag (två gröna blink verifierar). Om man försöker slå på lampan i detta läge så blinkar en LED rött för att visa att den är låst. För att avaktivera låset så är det bara att hålla in strömbrytaren i ytterligare 5 sekunder.

Detta är en otroligt viktig funktion och något jag personligen använder väldigt ofta. Låt oss säga att jag har lång erfarenhet av att ha råkat slå på lampor i min ryggsäck och sedan varit utan ström när jag behöver dom.

En annan funktion som jag gillar med denna lampa är att den återgår till det senaste läget man hade den inställd på. Detta gör att man inte behöver klicka en massa gånger för att få igång det föredragna ljuset. Även här kan jag ”skryta” om många års erfarenhet av lampor som INTE har denna funktion.

Med tanke på att moderna pannlampor verkar ha 100 olika funktioner som man troligen aldrig använder så kan det ta upp till 30 sekunder innan man hittat rätt läge igen, vilket är väldigt frustrerande.

Slutligen. HL1 är en väldigt genomtänkt och tuff pannlampa, som även går att använda utan pannbandet om man skulle behöva manövrera i trånga passager och inte vill sticka in huvudet dit för att få ljus. Att man redan från början får med två 3000 mAh batterier gör att man faktiskt kan ha nästan 300 timmar drifttid, vilket är rätt så fantastiskt.

Möjligheten att ladda lampan via USB öppnar möjligheten att toppa upp batteriet i jaktstugan eller i bilen, vilket är en funktion som oftast förbises, men kan vara avgörande. Priset på denna lampa är i skrivande stund 699 kr från Jaktkit.com.

Om du har frågor rörande denna lampa som jag inte besvarat via detta inlägg så är det bara att kommentera eller skicka in ett mail så ska jag försöka svara så gott jag kan. ?

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.