Läsarfråga: PEAB som arbetsgivare?

Jhonny frågar: Hej Urban. Du som har arbetat länge för PEAB kanske är villig att prata om hur dom är som arbetsgivare? Jag har hört att anställda inte får tala illa om PEAB, men du är ju inte anställd där nu. Ge mig en ärlig recension. Tack för en jättebra blogg.

Svar: Hej Jhonny.

Först och främst så hoppas jag att du identifierat dig bättre om du representerar någon organisation, tidskrift eller media på annat sätt. Jag kommer därför att anta att du är en privatperson som frågar mig en ärlig fråga. Om det är så att du tänkt använda mitt svar för någon publik situation så sätter jag en copyright på detta svar och hoppas att du hör av dig till mig innan, så att jag vet vad det har skriver används till.

Det är inte första gången jag blivit lurad att skriva något, för att sedan citeras i publika tidskrifter eller publikationer utan vetskap. Det är ju ett ruttet sätt att vara journalist, tycker i alla fall jag. Men samtidigt har jag ju inget att dölja, detta är en publik blogg och kan handla om precis vad som helst.

Om det är så att PEAB hindrar sina anställda att vara ärliga och uppriktiga så är det ju inte bra, givetvis. Jag har dock aldrig hört att dom på något sätt skulle förhindra mig att prata om hur dom är som arbetsgivare. Tvärt om så verkar man uppmanas att lufta sina åsikter väldigt mycket. Med tanke på deras generella rykte så är det nog mer reklam än något annat.

För att inte göra detta inlägg hur långt som helst så kan jag avslöja att PEAB är en riktigt bra arbetsgivare. Dom ser till sina anställdas behov och lyssnar faktiskt till åsikter. Både Mats och Erik har alltid varit hårt arbetande grundare och har samtidigt alltid varit måna om personalen. Visst kommer säkert någon i ”kläm” i systemet någon gång, det är oundvikligt med över 15000 anställda, men ingen jag känner till har blivit behandlad fel på något sätt.

Som anställd får man också mycket förmåner som exempelvis friskvård, hjälp att sluta röka och mycket, mycket annat. Dom satsar enorma summor pengar varje år på att arbetsplatsen ska vara så trivsam som möjligt. Vissa kontor har färsk frukt stående i korgar lite överallt för att anställda ska kunna få i sig mer energi om det börjar tryta. Detta förändrades i och med Covid, men är säkert något som kommer tillbaka igen.

VDn på PEAB, Jesper Göransson, verkar också vara en trevlig person med mycket kompetens. Jag har personligen inte haft mycket med honom att göra under mina år under PEABs vingar, men han har alltid varit noga med att informera om nuläget och ”nå ned” till vanliga medarbetare på ett bra sätt. Julklappar, sommargåvor och annat tillhör också vanligheterna, vilket gör att man som arbetare känner sig uppskattad.

Det finns otaliga exempel på omtanke och generositet hos PEAB, samtidigt som det säkert finns en mörkare och tråkigare sida. Jag, personligen, har inte märkt av den sidan. Men precis som jag skrev tidigare så finns det säkert dom som kommer i kläm när saker och ting går fel, vilket är riktigt tråkigt.

Så, Jhonny, om du frågar mig om min åsikt för att du tänkt arbeta åt PEAB så tycker jag att du inte kan hamna på ett bättre ställe än så. Samtidigt har jag inte arbetat åt några andra massiva bolag, så jag kan inte uttala mig om deras personalpolitik eller strategi i större utsträckning. Om du däremot var ute efter att smutskasta PEAB på något sätt så har jag kanske gjort dig besviken.

Att jag blev av med mitt jobb på PEAB hade ingenting med PEAB att göra, det hade med kontrakttider och upphandlingar att göra. Med andra ord är det ingenting jag hyser agg emot utan anser som helt naturligt. I dagsläget jobbar jag ju åt IT sektionen på Jokkmokks Kommun och trivs som fisken i vattnet, så för mig slutade sagan hos PEAB på ett bra sätt.

Hoppas detta var svar nog på din fråga Jhonny. Annars är du välkommen att höra av dig igen.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.