Läsarfråga: Neck-knife eller fällkniv?

Fråga: Hej Urban. Vad föredrar du som EDC, en ”neck-knife” eller en fällkniv? Rekommendera gärna någon som du föredrar över andra.

Svar: Hejsan. Jag har faktiskt ingen föredragen typ av kniv om man ser till så kallade Neck-knifes (mindre knivar som vanligen bärs runt halsen som ett halsband, därav namnet) eller fällknivar. Jag använder faktiskt bägge som EDC och brukar ofta växla mellan olika knivar beroende på hur min dag ser ut. Eller rättare sagt beroende på hur min dag beräknas se ut.

Fällknivar har fördelen att kunna bäras i en ficka och är lättare att dölja utan att använda jacka, medan en mindre fast-blad kniv oftast bärs i bältet eller runt halsen. Bägge är svåra att dölja och kan verka provocerande för personer som inte gillar knivar.

Om jag exempelvis ska ut i skogen och vandra eller bara grilla och mysa lite, så föredrar jag en liten fast-blad kniv framför en fällkniv. Om jag ska arbeta, sprätta kartonger och liknande på jobbet så blir det ofta en fällkniv, som är både smidigare och enklare om jag har normala kläder på mig.

Eftersom jag inte kan rekommendera en specifik typ av kniv så får du flera olika alternativ som jag gillar.

EDC för jobbet: Spyderco Dragonfly G10 eller Civivi Odium är riktigt trevliga och små. Opinel No6 till No8 är också praktiska, samt Higonokami knivarna.

Kniv för fritiden: Benchmade Hidden Canyon eller Casström Safari. Bägge är riktigt trevliga, men Safari är den vassaste och smidigaste av bägge modellerna. Även Spyderco Para 3, Manix 2 och liknande passar fint.

Matberedning för skogen: Jaktkit Knv3 eller Fällkniven F1 i Lam.Cos. Jaktkit Knv3 är både billigare och erbjuder mer sätt att bära kniven på, vilket gör att den oftast får följa med. Jag kan även använda min Cold Steel AD-10 eller Manix 2 XL, eftersom bägge är trevliga att hantera mat med.

I övrigt tror jag inte att det finns någon begränsning för vad man bär för kniv, annat än personliga preferenser. Normalt sett använder jag någon traditionell och liten kniv, men växlar ständigt för att ”förnya” lite.

Det bästa råd jag kan ge är att prova dig fram. Se vad som fungerar bäst och kör på det. Alla knivar som är vassa fungerar ungefär likadant i slutänden. =)

Ha en bra dag.