Fällkniven Gentleman’s Pocket Knife

The Gentleman’s Pocket knife är en mix av gammaldags design och moderna material. Det laminerade kobolt special stålet är osannolikt skarpt och det klassiska utseendet i handtagets Desert Ironwood gör att detta är en av mina absolut stilfullaste knivar.

Låt oss titta närmare.

Ergonomi
Fällkniven GPdi är en liten fällkniv med en total längd på ca 18 och hopfälld längd på 10 cm. Den lämpar sig väl för att sprätta kartonger och utföra dom där små pillriga sakerna runt kontoret, men samtidigt är den så robust tillverkad att jag skulle kunna sitta och tälja med den utan problem.

Bladlängden på ca 8 cm medför att den är smidig och samtidigt är det trevligt att göra något större med den. Tjockleken på 3 mm gör att den verkligen tål att hanteras om så skulle behövas.

Likt många av Fällknivens lyxigare knivar så har även GP inte något pocket-clip. Detta medför att du får ha kniven i fickan eller i ett ”bälteshölster”, vilket var min lösning.

Trots att handtaget inte har några direkta ”hot-spots” så är det lite för kantigt och smalt för att kunna greppa ordentligt, i alla fall för mina stora händer. GP är inte speciellt ergonomisk i sin helhet, men det var ju sällan klassiska knivar, så det stämmer bra med designen. =)

Skära
Att skära med GP fungerar väl, så länge vi pratar enklare saker. Trä och material med högre densitet känns lite jobbigt att hålla på med då det är svårt att få ett ordentligt grepp om kniven.

Det är dock inga problem med skärpan, då den är riktigt vass redan vid leverans.

Material
Fällkniven GP är tillverkad av Desert Ironwood och laminerat CoS, vilket gör att den får ett väldigt propert utseende. Den är polerad och förfinad till perfektion och passar garanterat den där finsmakaren som föredrar superstål i sin EDC kniv.

Allt som allt går det inte att förneka att den är väldigt välgjord och förtjänar därför ett högt betyg.

En hand
När vi tittar närmare på en-hand-hanteringen på GP så är den i det närmaste obefintlig. Det finns en ”nagel-skåra” på sidan av bladet, som är väl tilltagen och i kombination med mycket smidig mekanism så går det enkelt att öppna och stänga bladet. Dock är det omöjligt att öppna kniven med bara en hand, vilket är synd.

Även här så är designen trogen dom klassiska Victorinox och äldre fick-knivarna, men ändå smidigare än dessa.

Låsningen är av typ ”liner-lock” och ordentligt kraftig, vilket gör att man kan fälla tillbaka bladet i handtaget utan att använda bägge händerna.

Notera att detta är en kniv som inte på något sätt var designad för just en-hands-hantering, vilket i sin tur gör att den får ett lågt betyg på detta moment. Det betyder inte att den är en dålig kniv, bara att den är sämre anpassad för just detta moment.

Matberedning
Om vi tittar på matberedning med GP så är den trevlig att använda. Bladet hade gärna kunnat vara lite större och den är lite tjock bakom eggen, vilket gör att den inte glider igenom ett äpple på samma sätt som ett tunt blad. Att skära en stor tomat eller liknande medför att man får byta håll för att komma helt igenom, vilket är lite störande.

Än en gång bör man se till vad kniven var designad för att göra och tanken var knappast att den skulle vara en kock-kniv. =)

Göra upp eld
Precis som med bushcrafting knivarna så testar jag att göra fjäderstickor och dra eldstål. Fällkniven GP är användbar för att göra fjäderstickor men knappast idealisk på grund av sin ringa storlek. När det gäller att dra eldstål så undviker jag det, på Fällknivens avrådan. Laminerat stål bör aldrig utsättas för den behandlingen om det inte behövs.

Skärpa
Skärpan på GP kan beskrivas som riktigt bra och framförallt behåller den skärpan riktigt bra. Lam.CoS stålet består av 3 lager stål. Två lager 420J2 på yttersidorna, som är ett låg-kol-haltigt kromlegerat stål som används på grund av dess styrka och dess nästan helt korrosionsfria egenskaper.

I kärnan av bladet används Specialtillverkat koboltstål (CoS) som ger en väldigt hållbar egg.

Slipa
Lam.CoS stålet i GP är inte bara duktig på att behålla sin skärpa, utan är relativt lätt att underhålla också. Att stroppa upp kniven till ”scary-sharp” är inte så svårt, men att återfå dom forna glansdagarna på en GP som är extremt slö erfordrar lite slit.

Det är dock grunden i alla superstål, så något man som konsument bör förvänta sig vid inköp och knappast borde komma som en överraskning.

Ekonomi/Prisvärdhet
Fällkniven har inte billiga knivar, från flera aspekter. Dom säljer helt enkelt inte skräp och dom innehåller inte dåligt stål eller material. Med det som grund så förstår man att dom heller inte är billiga att köpa.

Grundmodellen av Gentleman’s Pocket Knife kostar över 2670 kr i dess enklaste utförande, med vissa modeller som överstiger 3300 kr beroende på material i handtaget. Detta gör att även den mest inbitne konsumenten ryggar tillbaka lite. Min specifika modell, i Desert Ironwood kostar 2745 kr.

Om man ser till prisvärdhet så tycker jag att GP är i linje med många andra lyxiga knivar i klassisk design. Givetvis mynnar den höga prislappen ut i materialvalen och kvalité på stål och övriga material.

För en samlare och ”finsmakare” är GP nästan ett måste, då den personifierar den klassiska designen, men i tappning med moderna material och superstål.

Slutord och betyg
När jag såg min GPdi hos Fällkniven AB i Boden för första gången så tyckte jag att den var en otroligt vacker och praktiskt kniv. Den utstrålar kvalité hur man än tittar på den, samtidigt som den inte är hotfull i sin design. Detta gör att man enkelt kan använda den som EDC på jobbet, utan att någon ska rygga tillbaka och bli rädd för att man har en kniv.

Detta var givetvis anledningen att den blev min. Det var samlaren i mig som ville ha den.

När man fäller ut bladet så passar allt så bra att det känns som att den använder kullager eller andra lösningar i mekanismen. Allt går mjukt, lätt och smidigt. Det är den typ av precision pratar vi om.

Att ha en GP som EDC kan till en början kännas lite lyxigt och överdrivet, men det är där den verkligen fungerar bra. För min del så fungerade den väldigt bra medan jag hade mitt förra jobb. Med mitt nuvarande jobb så är det mest grov-hantering, vilket jag inte vill utsätta denna kniv för.

Om du gillar klassiska och ”icke-hotfulla” knivar så är Fällkniven Gentleman’s Pocket Knife något att titta närmare på. Om du dessutom sätter värde i kvalité och material så inser du snabbt att det inte finns något alternativ som sticker ut lika mycket som denna.

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.