Läsarfråga: När är det befogat med EDC?

Torsten frågar: Jag sitter och läser på din hemsida om olika EDC knivar och utrustning du har på dig när du är ute offentligt. Framförallt Victorinox knivarna. Är inte detta olagligt enligt Svensk vapenlag? Det känns som om jag följer ett av dina råd och sedan får sitta i fängelse! Du kanske ska tänka på vad du skriver eftersom så många läser det!

Svar: Hej Torsten. Enligt Svensk lagstiftning så är det skillnad på kniv och kniv. Om du ertappas med en 10 tum lång dolk i bältet på ICA så lär du få på näsan av Polisen. Dock är EDC knivar utformade på ett sätt som gör att dom klassas annorlunda. Det är faktiskt, trots att många inte vet det, helt inom lagens regler att använda EDC knivar i form av en fickkniv eller multiverktyg, så länge vi pratar om normalt bruk. Med normalt bruk avses att sprätta kartonger eller utföra något annat moment som kräver kniv, inte att vifta runt med den och hota andra människor.

När det gäller just ”multiverktyg” så klassas Victorinox som ett sådant i 99 av 100 fall. Jag har skämtsamt blivit tagen av Polisen då jag lagade ett dörrlås med min Victorinox Cyber Tool, men detta var som sagt menat som ett skämt från Poliserna och inget annat. Jag har även blivit kritiserad av Polisen då jag hade en Spyderco Bug hängandes runt halsen som ett smycke, men detta tog jag som ett skämt också och efterföljderna blev bara ett leende från Polisen i fråga. Han tyckte nog att kniven var rätt så gullig trots allt. ?

Jag har stora tvivel att någon skulle dömas för vapenbrott om dom har en Victorinox i fickan, även i Sverige. Men, med det sagt så finns det även undantag till detta. Om du har en Victorinox och uppför dig konstigt eller hotfullt så kan du nog räkna med att skaka galler ett tag, oavsett om det är ett multiverktyg. Det gäller bara att använda huvudet så är bärandet av EDC knivar helt OK och inom ramarna för Svensk lagstiftning.

När det gäller det jag skriver på hemsidan så försöker jag givetvis hålla mig inom ramarna, men mycket gäller att tolka på rätt sätt. Dom flesta som läser min hemsida vet nog var gränserna går för normalt bruk av kniv. Exempelvis får Bushcraft knivar inte bäras offentligt, så länge du inte kan styrka varför. Om du blir stoppad av Polisen så bör du ha en förklaring till varför du bär ett vapen i bältet eller har baksätet fullt med huggare, yxor och sågar. För mig som bor uppe i Lappland gäller lite andra förhållningar än för någon som bor i Malmö eller Stockholm, så är det bara, oavsett vad lagen säger.

Här är det lite mer accepterat att man går in på affären med kniven hängandes i bältet när man är på väg ut i skogen, men bara för att det accepteras så betyder det inte att man ska göra det. Jag bär aldrig kniv på offentlig plats, eftersom jag inte vill oroa personer i onödan. Just på grund av detta så anser jag att danglers och andra lösningar för att snabbt klicka bort kniven från bältet är fantastiskt praktiskt.

Vissa älskar knivar, vissa tolererar knivar, men det finns även många som är rädda för knivar och ser dessa som vapen, oavsett storlek eller form. Detta ska man respektera även om man är kniv-nörd.

Hoppas detta var svar nog på din fråga Torsten, annars är du välkommen att kommentera eller maila mig igen. Jag uppmanar även andra som är oroliga för att jag lurar folk in i fördärvet att träda fram, så att jag inte fortsätter att sprida farlig propaganda. ?

Ha en bra dag.