people hiking on a rocky hill

Läsarfråga: Liten och smidig kniv

Adam frågar: Hej Urban. Jag är på jakt efter en liten och smidig kniv för vandring. Jag har tittat på olika knivar med paracord-handtag, men alla förstör min hand om jag behöver göra något större arbete. Med större menar jag främst att snickra till hållare och annat som ibland behövs. Om du kan hjälpa mig med detta så blir jag väldigt tacksam. Tack för en underbar blogg.

Svar: Hej Adam. Tack för komplimangen och givetvis ska jag hjälpa till så mycket jag bara kan. Direkt när du sa en liten och smidig kniv så visste jag vad du verkligen behöver. Eftersom du testat olika knivar så kanske du även testat denna, i så fall får du höra av dig igen så ska jag föreslå något annat. Jag tror dock att denna kniv bockar av alla önskemål som du hade.

Jag pratar om Morakniv Eldris. Detta är en väldigt trevlig liten kniv, men samtidigt som den är lätt och tål väder och vind, så är den otroligt bekväm att använda. Jag har ägt och testat många små knivar under alla mina år och kan inte annat än säga att detta är den bekvämaste mini-kniven jag någonsin använt.

Kansbol och Eldris tillsammans

Trots dess storlek så tål den som sagt att användas. Jag har faktiskt haft denna som ”enda kniv” ute i skogen och klarat mig riktigt bra. För mat och att tälja så fungerar den utsökt, likaså för att göra upp eld och den är dessutom riktigt lätt att slipa och hålla vass.

Slidan är ”modulär” och stödjer samma tillbehör som Kansbol och Garberg, det vill säga bältesloop, låsningsbygeln och några andra saker. Den stödjer INTE Morakniv Survival Kit, tyvärr. =)

Om du är ute efter en lite mer ”kompetent” kniv så kan jag rekommendera Kansbol, vilket också är en väldigt lätt och smidig kniv, men i full storlek denna gång. Jag gissar att du är intresserad av en liten kniv för att spara in på vikten, men med en Kansbol så får du en lätt kniv i stor storlek. Det bästa av bägge världarna. =)

Hoppas att detta var svar nog på din fråga. Om inte så är det bara att höra av dig igen så kommer det mer tips.

Ha en riktigt bra dag.