Läsarfråga: Kniv / tool till jacka (uppdaterad)

Alexander frågar: Hej!

Jag undrar om du har något tips på en väldigt liten kniv eller kanske mulitool att hänga fram i blixtlåset på jackan? Vill ha något som är ännu mer lättillgängligt än multitool i fickan, extra plus om det har karbinhake för att enkelt fästa och lossa vid behov.

Gärna mindre än victorinox classic sd (har sneglat lite på Gerber curve men drog öronen åt mig när jag läste vad du skrivit om Gerber tidigare). Tack på förhand.

Svar: Hej Alexander. 

När det gäller små multiverktyg så hade faktiskt Victorinox Classic SD/Manager varit den första jag skulle ha rekommenderat, så du bakbinder mig lite när du säger att du vill ha något ännu mindre. 

Det jag skulle rekommendera är att använda en Leatherman Squirt PS4 eller P4, då du får många funktioner på en liten yta, men den är dessvärre lite större och klumpigare än en Victorinox Classic SD. Bägge dessa är inte direkt något man vill ha hängande i dragkedjan, utan kanske något man sätter på nyckelknippan istället. 

Om du vill ha en liten kniv för dragkedjan så är det den ”klassiska” Gerber GDC Zip Blade som är det närmaste jag kan rekommendera. Annars är jag rådlös, tyvärr. Det är inte allt för vanligt att bära en kniv i dragkedjan och det mesta blir för tungt och klumpigt att ha till vardags. En kniv som GDC Zip Blade är praktisk till att öppna kartonger med, men inte mycket mer än så. Detta gör att den inte känns så praktisk att använda i längden. 

Det jag skulle rekommendera är att skippa att ha kniven i blixtlåset och köpa en Leatherman Skeletool CX, vilket har en inbyggd karbinhake. Då kan du välja att ha den hängande i byxlinningen (clip) eller i en bältesögla på byxorna (karbinhake). Du får ett mer kompetent verktyg och den blir ändå lättare att få fram än något som ligger och skramlar omkring i en ficka. 

Jag önskar att jag kunde vara till mer hjälp än så. Tyvärr så har jag aldrig funderat djupare över att ha en kniv hängande i dragkedjan, så jag har dålig personlig erfarenhet av just denna genre. Jag föredrar att ha en bältesväska och ett ordentligt verktyg med mig istället. ?

Uppdatering: Jag kom precis på att ett litet verktyg som exempelvis CRKT Pry Cutter (https://www.slims.se/edc-verktyg/pry-bars/crkt-pry-cutter-keychain-tool-pry-bar-med-flera-verktyg.html) kanske skulle kunna vara något?

Det är inte direkt en kniv, men den är lätt och har ett knivblad för att kunna sprätta kartong och kapa exempelvis paracord. Tyvärr hade Slims slut på denna just nu, men den finns säkert inne någonstans om du letar på nätet. 

Ha en bra dag och tack för att du läser bloggen.