Läsarfråga: ”Hur laddar du din telefon?”

Jag har fått in en läsarfråga, eller närmare bestämt en reaktion till något jag skrev tidigare. Jag nämnde att min fru fått ta över min iPhone 14 Pro i och med att jag köpte en ny 15 Pro Max. Samtidigt så nämnde jag att batteriet var på 98% hälsa, efter över ett års användning.

Detta var tydligen något som en av mina läsare tyckte var otroligt konstigt. ”Hur kan du ha så mycket batterihälsa kvar efter över ett år??? Hur laddar du dina telefoner egentligen?”

Jag tog givetvis detta som en genuin fråga och tänkte besvara den, eftersom det tydligen är konstigt att hålla sådan batterinivå efter över ett år. Personligen brukar mina telefoner sällan ha förlorat mer batterihälsa än 2% på ett år, vilket jag anser är normalt. Jag har dock lite tips att ge om det är någon som förlorar mer på sina iPhones. Jag gissar för övrigt att dessa tips fungerar även på Android telefoner.

  1. Vänta inte tills telefonen slår av innan du laddar den. Försök ladda telefonen när den är runt 20% och den varnar för låg batterinivå.
  2. Om du har en iPhone så finns det en inställning för att begränsa laddningsnivån 80%, vilket skonar batteriet. Om du går in på ”inställningar” och sedan ”batteri”. Där klickar du på ”Batterihälsa och laddning” och till sist på ”Laddningsoptimering”. Där kan du välja att begränsa till 80% eller om du vill optimera laddningen via den inbyggda AI motorn i telefonen. Om du ständigt får en varning för låg batterinivå varje dag så bör du låta telefonen själv optimera laddningen för bästa effekt, men om du ständigt har runt 50% när du går och lägger dig, slå på 80% gränsen så skonar du batteriet.
  3. Ladda inte telefonen trådlöst. Detta är ineffektivt och genererar mycket värme i telefonen. Värme är det som dödar ett telefonbatteri mest av allt. Om man använder trådlös laddning dagligen så sjunker batterihälsan mycket snabbare än med laddning via kabel.
  4. Ladda din telefon med godkända laddare. Köp inte en billig laddare från Amazon eller Wish för att du tror att du gör en bra affär. Håll dig till original både på laddare och kabel för att skona ditt batteri. En dålig laddare är troligen den vanligaste orsaken till att batterier i telefoner tappar kapacitet i förtid.
  5. Lägg inte telefonen i solen eller på varma ställen. Värme dödar batterier och att lämna en telefon med svart skal i fönstret på bilen en varm sommardag är en väldigt dålig idé. Det har faktiskt hänt att telefoner tagit eld under sådana förhållanden.
  6. Ladda inte telefonen i onödan. Målsättningen ska vara att försöka hålla sig till ovanstående tips, samtidigt som man försöker ladda telefonen så sällan som möjligt. Jag brukar aldrig ladda min telefon om jag har 60% eller mer ström kvar på kvällen. Jag väntar till telefonen är nere i runt 20%.

Sist av allt vill jag bara påpeka att ovanstående är mina rutiner, som tydligen fungerar bra för att hålla uppe hälsan i batteriet på telefonen. Jag har bekanta som lyckas sänka batterihälsan till ungefär 90% på ett år, vilket jag anser är otroligt konstigt. För att lyckas med denna bedrift så måste man hantera sin telefon på så många olika felaktiga sätt som finns. Jag har faktiskt sett iPhones som är 5 år gamla med mer än 85% kvar, för att beskriva läget.

Rent tekniskt ska en iPhone hålla minst 80% batterikapacitet efter 500 laddningscykler. En laddningscykel är när batteriet gått från 0 till 100%, oavsett om den laddas i omgångar. Vad som avses med detta är att om du laddar telefonen från 20 till 70% så kan du göra detta två gånger innan du förbrukat en laddcykel. Rent tekniskt så ökar du antalet laddningar med det dubbla genom att begränsa laddningen.

Nu när jag har en iPhone 15 Pro Max så behöver jag dessutom bara ladda min telefon varannan dag, vilket dubblar livslängden ytterligare. I mitt specifika fall och med Apples ”80% efter 500 laddningscykler” så betyder det att jag borde kunna ladda min telefon 2000 gånger och ändå ha en kapacitet på över 80%. Med tanke på att vi pratar om varannan dag, i regel, så borde jag ha 11 års laddningar innan jag behöver fundera på att byta batteri. Detta betyder samtidigt att en person som laddar sin telefon varje dag borde ha runt 5-6 års användning innan det är dags att byta batteriet.

Nu har jag förstås inte räknat med andra faktorer i ovanstående kalkyl. Men rent matematiskt så är en normal förlust i batterihälsa varje år mellan 2,7-4%, beroende på hur du använder din telefon. För mig så borde jag rent tekniskt kunna komma ned i 1% om året, men realistiskt och med alla andra faktorer inräknade och avrundning uppåt så hamnar jag på 2%, vilket stämmer bra med verkligheten.

Om du har en iPhone och håller koll på batteristatusen (via Inställningar/Batteri/Batterihälsa & Laddning) så får du gärna kommentera med hur mycket som du normalt förlorar på ett år. Det är alltid spännande att höra om andras upplevelser.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.