Läsarfråga: Hur håller man sin E-post privat?

Fråga: Hej Urban. Jag undrar hur jag kan undvika att ge ut min E-post adress överallt. Jag har nyss fått ändra min adress för att den förra blev knökfull med skräp. Går detta att undvika med min nya adress och i så fall hur? Tack för en superbra hemsida.

Svar: Hejsan. Jag har själv haft problem med detta, vilket gjorde att jag försökte filtrera bort inkommande mail. Dock är detta inte lösningen i långa loppet. Det är värt att vara försiktig med vem som får ta del av din e-post adress för att undvika att den säljs vidare i marknadsförings-syfte.

Eftersom jag tolkar som att du inte vill ge ut din adress till företag, så tror jag en temporär adress är idealisk.

Gör så här:

Om du råkar ut för en hemsida som prompt vill ha din E-post adress. Låt oss säga att det är en försäkringsförmedlare eller liknande. Gå till Temp Mail och vänta ett litet tag medan den genererar en tillfällig e-post adress. När den är klar så kopierar du adressen och ger denna till försäkringsförmedlaren. Dom kommer då med största säkerhet vilja att du verifierar din e-post adress via en länk dom skickar, för att undvika att du skriver en fake-adress för att komma förbi deras system.

Gå tillbaka till Temp Mail och vänta tills mailet dyker upp på sidan, öppna det och klicka på länken. Sedan är du klar.

Detta gäller för alla tjänster och nyfikna som är ute efter din e-post adress. Dock bör du ju inte använda denna tjänst för verkliga företag som troligen vill och behöver kommunicera med dig i framtiden, exempelvis din bank. Alla e-post adresser som genereras i Temp Mail är enbart temporära.

Det viktigaste när det gäller att hålla sin postlåda fri från skräp är att inte bli lurad av en massa företag, men om det ändå händer, så går det att filtrera bort dom få mail som kommer igenom.

Man kan också, vilket många har, använda en tillfällig e-post adress för just tjänster och erbjudanden. På detta sätt så skyddar man sin primära adress och slipper framtida bekymmer. Samtidigt som man kan radera det kontot om det blir för mycket.

Hoppas detta var till hjälp, annars är det bara att höra av dig igen.

Ha en trevlig dag.