Läsarfråga: Har du lagt ned Ubuntu nu?

Johnny: ”Det var länge sedan du skrev något om Ubuntu. Är det så att du lagt ned eller använder du fortfarande Ubuntu. Om du gör det, är du fortfarande lika nöjd med det operativsystemet?”

Hej Johnny.

Jag använder fortfarande Ubuntu, varje dag i veckan, minst 3 timmar om dagen. Faktumet är att jag inte har någon dator med Windows förutom min netbook som har bägge operativsystemen installerade. Orsaken är att jag har några analysprogram som inte fungerar under Linux ännu, vilket gör att jag någon gång i månaden måste boota upp Windows.

Jag är lika nöjd med Ubuntu nu som jag varit ända sedan installationen. Inga problem, bara ett rent nöje. Faktumet är att den fungerat bättre än någon Windows installation jag tidigare haft gör att jag vänder mig mer och mer mot Linux. Jag fattar fortfarande inte hur Linux fungerar ”under skalet”, men eftersom jag inte behöver veta det heller så låter jag det vara. Jag vet ju inte hur min Android telefon fungerar under skalet heller, men det fungerar ändå. =)

Men som jag sagt tidigare. Linux är ingen spel-plattform. Den är bra om man ska arbeta, redigera, leka och surfa. Men spel, det är ett nästan okänt område för Linux, något man hoppas ändras i framtiden.

Något man förundras över är att man bara behöver plugga in en sak, exempelvis som min färglaser skrivare för någon dag sedan. Linux sa helt enkelt ”Du pluggade in en skrivare och nu är den redo att användas”. Detta var ungefär 3-4 sekunder efter jag pluggade in USB kabeln i datorn. Man behöver inte leta drivrutiner, installera en massa tredjepartsprogram och man slipper allt gorm om uppdateringar och jox.

”Windows har ju windows update!” – Jo, men Linux uppdaterar allt runt omkring också, inte bara sig själv. Drivrutiner och annat som dyker upp installeras och uppdateras automatiskt. Som användare behöver man inte leta igenom hundra sidor, serienummer och modellbeteckningar för att hitta drivrutiner. Men som sagt, fråga mig inte hur det fungerar, det bara gör det.

Johnny, jag vet ju att vi pratats vid tidigare angående Linux. Blev det aldrig för dig att prova Ubuntu, eller? Jag rekommenderar att du provar redan idag… nu… Du har inget att förlora och det kostar ingenting att prova eller att äga Ubuntu. Inte nu, inte någonsin.

Love it or hate it, it’s here to stay! =)