Läsarfråga: Exempel på bra EDC knivar!

Emil frågar: Hej. Kan ni ge något exempel på några EDC knivar som är bra. Helst med ”fasta” knivblad?

Svar: Hejsan Emil.

Visst kan jag göra det. Låt mig lista några alternativ som jag tycker passar bra som fast-blads-EDC.

 • Cold Steel Pendleton Mini Hunter
  En riktigt fin EDC kniv, där man dessutom kan ta bort hängaren och låsningen/knäppet för att spara ytterligare vikt och plats. Lite dyrare med en prislapp på runt 600-700 kr, men samtidigt VG-1 stål, så priset är inte överdrivet på något sätt. Klicka på titeln ovan för att läsa testet på kniven.
 • Real Steel Marlin Survival Fixed Blade
  Smäcker och tålig kniv tillverkad i ett stycke 8Cr14MoV stål som både är rostfritt och tåligt. Levereras med kydex slida och paracord-lindat handtag. Klicka på titeln för att besöka Slims.se och läsa mer.
 • CRKT Testy
  En liten och smidig kniv i ett stycke 420J2 stål, som är rostfritt och tål att hanteras. Denna kniv levereras med rem, bältesclip och en slida i ”termoplast”. Väger imponerande 55 gram med slida. Klicka på titeln för att besöka Slims.se och läsa mer.
 • ESEE Izula
  Detta är en vanlig EDC kniv, men lite tuffare än dom flesta. Tillverkad i 1095HC kolstål och en tjocklek på 4 mm för att man kan klyva ved med denna kniv, trots sin smala profil i väskan. Slims.se har en version där överlevnadskit medföljer. Det finns även tillbehör så att man kan modifiera sin Izula som man vill ha den. Kostar en hel del mer än dom flesta, men är förstås värd pengarna i slutänden. Observera att Izula finns i mängder av olika färger, inte bara giftgrön. ?
 • Civivi Minimis
  En av mina absoluta favoriter är den mycket kompakta och ytterst EDC vänliga Minimis. Den väger ungefär 27 gram och är knappt lika lång som ett och ett halvt pekfinger. Trots detta så är det en otroligt vass och kompetent kniv. Den är dessutom tillverkad i 10Cr15CoMoV stål, för dom som inte vill vricka hjärnan över den beskrivningen så är det ungefär en Kinesisk version av Japansk VG-10. Bra slitstyrka och går att få ruskigt vass. Kostar lite mer, men har en otroligt bra finish.

Det finns förstås många, många fler. Men dessa är dom jag förespråkar och har testat själv, så jag törs med säkerhet säga att det är riktigt fina knivar.

Ha en trevlig dag.