Läsarfråga: Dina favoriter!

Mona frågar: Hej Urban. Jag har samlat lite frågor som du gärna får besvara. Det kan bli ett intressant inlägg på hemsidan så du får gärna lägga upp frågorna där.

Svar: Hej Mona. Det ska jag absolut göra. Det blir i form av titel och svar här nedanför. Låt oss börja. Notera att jag tog bort privata frågor jag inte känner mig bekväm med att svara på, bara så att du vet.


Vilken är din (nuvarande) favoritkniv för Bushcraft?
Just nu är det Morakniv Garberg och Kansbol som följer med, där Garberg oftast får åka med i väskan. Min Silky Nata 240 får också följa med om jag ska ut och campa/elda i skogen. Om jag tänkt packa lätt så blir det däremot min Victorinox Rangergrip som får åka med i bältet istället för Moraknivarna. Den fungerar utsökt för olika Bushcraft projekt.

Finns det några kläder du rekommenderar för uteliv?
Nej, inte direkt. Det är en konst att klä sig efter väder och vad man väljer att bära är högst personligt. Fårull är en favorit för mig, så jag bär oftast flera lager med dessa plagg, med ett tåligt yttre lager som är vattentätt. Med ”flera lager” menar jag underställ och mellanlager, men det beror ju förstås på vilket väder som förutspås.

Finns det någon kniv du rekommenderar speciellt för kvinnor?
Jo. Det finns rosa, små och tunna knivar… Skämt åsido så ser jag ingen skillnad i knivar som män eller kvinnor använder. Jag har en förkärlek för Moraknivar och dom finns i många roliga färger. Min fru använder en Morakniv, jag säger ”Morakniv” på denna fråga. Men bara för att jag tycker om knivarna, inte för att dom är ”speciellt anpassade” på något sätt. ?

Vilken ryggsäck rekommenderar du för uteliv?
Ingen speciell. Se till att köpa en ryggsäck som rymmer mycket, 75-90 liter, men se till att packa den rätt så blir den lätt att bära trots stor volym. Volymen är dock användbar när man måste ha med kläder och annat som tar stor volym och väger lite (förhållandevis). Se till att remmarna på ryggsäcken är breda och bekväma. Jag rekommenderar alltid att testa dom innan köp, men i princip alla butiker har ju öppet köp så det brukar inte vara några problem. Personligen använder jag en 75L Lundhags Gnaur (recension).

Använder du handsågar? Vilken rekommenderar du?
Silky sågarna är något jag definitivt rekommenderar, jag har flera och är väldigt nöjda med dom. I väskan bär jag dock en Opinel No.18 just nu, vilket är en lite mer ”klassisk” såg med trähandtag. Fördelen är låg vikt och utseende, men den är även ruskigt effektiv att använda. Jag rekommenderar dock Silky före Opinel i 99% av fallen. Det är bara den klassiska looken som är fördelen med Opinel. ?

Vad för tändstål rekommenderar du? Tändare?
Jag hade tänkt göra ett test mellan olika tändstål strax, men som vanligt så har jag inte kommit mig för detta ännu. Utan facit i hand så säger jag dock Wildo Fire Flash Pro. När du skriver ”tändare” i frågan så gissade jag att du menade ”fnöske”, men jag besvarar bägge. Om du vill ha en tändare som komplement till eldstålet så använder jag en Soto Pocket Torch XT med teleskopisk ”hals”. Den går att skjuta ihop så att den är kompakt i fickan/väskan, samtidigt som man inte behöver ha handen i elden för att göra upp eld. Det är en jet/stormtändare, så den fungerar i princip i alla väder. Om du menade ”fnöske” så använder jag sällan någonting annat än fjäderstickor. Jag har dock alltid med mig några hemmagjorda fnösken av stearin och bomull om det blir kris.

Vad rekommenderar du för yxa för camping?
Jag rekommenderar aldrig någon yxa, tyvärr. Då jag anser att det är en väldigt ineffektiv och farlig process att använda just yxor så rekommenderar jag hellre en stor huggare, som Silky Nata 240. Om jag skulle rekommendera en yxa så blir det en skogsyxa från Hultafors eller Gränsfors Bruk. Den sist nämna lite mer, pga högre kvalité.

Vad rekommenderar du för mat för campingen?
Detta är en intressant fråga som jag inte tror jag fått tidigare. Jag äter ofta ute i skogen, men att rekommendera något specifikt känns lite konstigt. För mig, personligen, så blir det mycket kött (ren/älg) på vintern och på sommaren så är det mycket korv och konserverat som gäller. På sommaren väljer jag alltid matvaror som inte kräver speciell hantering (kyla exempelvis). Frukter och grönt är också ofta förekommande. Det är en speciell känsla att vintertid smörsteka rökt Suovas, använda en näve lingon för att smaksätta på slutet och äta allt med en nybakad Gahkku… Nu blev jag hungring… Strax tillbaka… ?

Någon erfarenhet eller tips du delar med dig av?
Jaha… Låt mig tänka… Träna på att göra upp eld och sätta upp tält nära hemmet. Genom att öva på moment som kan bli krångliga ute i skogen så kan du vända en hemsk upplevelse till något positivt. Att kunna göra upp eld är ”basic” kunskap och bör vara första prioritet hos alla som vill börja med camping och att vistas ute i vildmarken. Att lära sig att hantera en kniv/yxa/såg kan också vara riktigt bra att göra nära civilisationen, om olyckan är framme. Tänk alltid ”vad händer om…” innan du gör något dumt och skadar dig.


Slutligen
Tack för dina frågor Mona. Jag har medvetet tagit bort några personliga frågor, som du kanske märkte. Dock vill jag påpeka att många av dina frågor har sina svar på min blogg och på sidorna som finns i menyn. Med det sagt så är det inte fel att fråga direkt om det är något du undrar över, så jag kritiserar inte över det. Dock finns det kanske mer matnyttigt som du funderat på om du bara använder ”sök” funktionen på hemsidan.

Ha en riktigt bra dag och ha det trevligt i naturen.