Läsarfråga: Det tysta kontoret

Henry frågar: Jag har köpt en MacBook Air M1 också och undrar hur du löst TimeMachine (backups). Jag använder en extern hårddisk och stör mig när den spinner upp och rasslar på hela tiden. Det känns så skönt att ha en helt tyst dator och jag vill gärna att allt är tyst. Råd mottages hjärtligen.

Svar: Hej Henry. Jag förstår hur du tänker och känner. Mitt mål var också att få en helt tyst arbetsmiljö framför datorn, just därför valde jag Air modellen istället för Pro. Som jag förstår det i efterhand så är Pro också ljudlös så länge man inte pressar den allt för hårt.

Min lösning för TimeMachine kanske inte passar alla. Jag har redan en SSD (Solid State Drive) i form av en Samsung T5 på 500GB som borde vara det vettigaste alternativet för backup. Problemet är att jag inte vill använda den disken för backups av datorn, utan på nedladdningar och andra filer. Den är dock tyst och kanske är den mest vettiga lösningen för dom flesta.

Jag ville komma lite billigare undan och köpte därför en 256 GB USB sticka istället. Just nu räcker den för min TimeMachine och är både snabb och tyst även den. Skillnaden ligger i priset, där USB stickan gick på runt 300 kr och en Solid State Drive med lika mycket lagring ligger på minst det dubbla.

Tänk dock på att om du har mycket filer och programvaror installerade så behöver du kanske mer än 256 GB för din TimeMachine, vilket då gör att priset blir betydligt närmare mellan USB minne och SSD Hårddisk. Dessutom är hårddisken betydligt snabbare när det börjar bli mycket att göra backup på.

Kortfattat kan jag säga att om pengar inte är ett problem, köp en SSD disk. Om du vill komma billigare undan, förutsatt att dina krav matchas, så är det billigare att köpa ett USB minne för backups.

Ha en bra dag.