Läsarfråga: Billigare knivar

Fråga: Hej Urban. Jag har börjat titta närmare på billigare knivar och undrar om det finns någon sanning i deras beskrivning. Jag talar om knivar från bland annat Amazon, inte Moraknivar.

Svar: Jag brukar generellt säga att det finns väldigt liten sanning i beskrivningen på billiga knivar, oavsett om det är från Amazon eller eBay eller liknande ställen. Faktum är att den enda gången jag skulle rekommendera att köpa en ”billigare kniv” vore om den skulle användas till lätt EDC eller som prydnad i bokhyllan. Dom billiga skräpknivarna ser ju onekligen snygga ut ibland, på bild i alla fall.

Om det är en ”Bushcraft” eller ”överlevnadskniv” så avråder jag utan undantag att köpa den överhuvudtaget. Orsaken är helt enkelt att en kniv med tveksamt stål snabbt kan bli väldigt farlig att använda, om man utför tyngre uppgifter. Felaktig härdning kan orsaka brott och att bitar flyger lös, vilket också kan orsaka stora skador på användaren, eller dom som har oturen att stå i närheten.

Även kända märken, som Fällkniven, som säljs för en billig peng är väldigt farliga, då det utan tvekan rör sig om piratkopior i väldigt tveksamt material.

Att ha ett halvt knivblad i halsen är inte att rekommendera när man är ute i skogen, helst inte om det är en situation som kräver att du förlitar dig på din kniv.

Undvik dynga, helt enkelt. Om du har en begränsad budget, köp en Morakniv istället. Då får du både kvalité och billigt pris. =)

Ha en bra dag.