Läsarfråga: Apple och säkerhet

Johan frågar: Läste just ditt inlägg om dina AirPods Pro… Hur sjukt är det inte att någon kan stjäla och använda ens AirPods Pro för tusentals kronor utan någon som helst säkerhetslås! Är det dags att byta till Android igen nu? ?

Svar: Hej Johan. Jag satt länge och funderade om du var sarkastisk, men bestämde mig för att du menade vad du skrev. Det blir inte att byta från Apple. Trots det som hänt är dom betydligt bättre skyddade än något man kan hitta på Android sidan.

Att någon kan stjäla ens AirPods Pro är förstås illa, men knappast någon ”deal-breaker” på något sätt. Det jag blev upprörd över var att teknikern påstod att någon kan hacka ens konto och radera varenda spår att man ägt några AirPods Pro överhuvudtaget. Frågan är om det är samma sak med AirPods Max, som är hörlurar för drygt 6000 kr?

Som jag också skrev så tvivlar jag starkt på det uttalandet, men något hände ändå. Mina AirPods Pro försvann från mitt iCloud konto och mina båda telefoner, utan ett spår och utan en enda notifiering. Detta ska, i alla fall enligt mig, inte kunna ske på en plattform som är så fokuserad på säkerhet som Apples. Jag ville mena att det var en bugg som orsakat detta, men teknikern menade att det var någon som ”hackat” kontot.

Hela situationen var ganska surrealistisk och jag kommer att fortsätta forska i vad som hände. Men tills vidare så behöver ingen vara orolig. Så vitt jag vet är det bara jag som råkat ut för detta och situationen löste sig i slutänden. Jag hittade mina AirPods Pro och nu är dom länkade till mitt konto igen efter lite gormande.

Ha en trevlig dag.