banknotes and calculator on table

”Köpa kniv på Etsy?”

Jag har fått in några läsarfrågor som rör Etsy och dom handgjorda knivarna man kan köpa där. Specifikt har frågeställningen varit runt kvalité och konkret om man kan lita på säljare på Etsy överhuvudtaget.

Personligen har jag liten erfarenhet av Etsy. Jag har aldrig köpt något där, men antar att det är ett ställe som dom flesta andra. Det finns med andra ord ”rötägg” som försöker lura andra för att tjäna en slant, sedan finns det passionerade hantverkare som bara vill dela med sig av sitt hantverk.

Om du sitter och funderar vad ”Etsy” är och du aldrig hört talas om det. Låt mig förklara lite snabbt.

Vad är Etsy?
Etsy är en global e-handelsplattform som fokuserar på handgjorda, vintage och unika varor. Det grundades 2005 i USA och har sedan dess blivit en populär plattform för småföretagare och handlare som vill sälja sina produkter online.

På Etsy kan säljare skapa en egen butik och lista sina produkter, som kan vara allt från handgjorda smycken och kläder till vintage möbler och konstverk. Köpare kan söka efter produkter baserat på kategori, pris, plats och andra filteralternativ. Etsy tar ut en avgift för varje försäljning som görs på plattformen.

Etsy är också känd för sin community-drivena marknadsplats, där säljare kan delta i forum och sociala nätverk för att få stöd och råd från andra säljare. Plattformen är också engagerad i socialt ansvarstagande och miljövänliga initiativ, som att minska avfallet genom att uppmuntra återanvändning och återvinning av material.

Det är med andra ord en riktigt bra plats att hitta roliga saker på, även knivar.

Problematiken runt knivar
Att hitta en ”äkta damascus kniv med läderslida och handtag i finaste trä” för 250 kr är inte helt ovanligt. Vilket förstås lockar till köp hos många. Om man tänkt ha kniven i en monter hemma och skryta för vänner vilket klipp man gjort så är det helt ok. Om du däremot tänkt dig att gå ut i skogen och köra lite Bushcrafting med en sådan kniv, så slutar det nog med att du får delar av bladet i ögonen, eller att den helt enkelt faller isär i småbitar.

Precis som i ”verkliga världen” så finns det väldigt lite saker som är billiga och bra på samma gång. Men med det sagt så är det inte omöjligt att hitta bra och pålitliga knivar gjorda av passionerade hantverkare på Etsy. Oftast är dom lite dyrare än 250 kr, men sällan är dom prissatta som många masstillverkade knivar från USA, som hamnar på 5000-6000 kr, trots att dom inte är något speciellt att skryta med.

Jag har hittat knivar som verkar vara bra, från personer med goda vitsord och lång erfarenhet, för under 1000 kr. Det är fantastiskt bra. Jag kan förstås inte säga om det verkligen är fallet, eller om det bara är en påhittad fasad. ”Kunderna” kan lika gärna vara robotar som spottar ur sig positiva kommentarer och berömmer säljaren, trots att det bara är skräp som säljs.

Slutligen, och den korta versionen i slutet
Jag skulle vilja svara på frågan ”Är det bra knivar på Etsy” med ”det beror på”. Lite antiklimax, jag förstår. Det är dock svårt att sätta fingret på vad som är bra och vad som dåligt, eftersom det egentligen saknas någon opartisk källa att analysera ifrån.

Etsy är INTE E-Bay eller Wish, men du kan hitta många av samma produkter på alla plattformarna ändå. Orsaken är att människor i grund och botten gillar pengar. Genom att köpa en kniv för 10 kr på Wish och sälja den för 500 kr på Etsy, så kan man göra sig en slant. En snygg historia om hur man gjort det fina bladet i ”äkta damascus”-stål helt själv kan säkert trissa priserna lite högre och den ”lättlurade” kan tro att dom gjorde årets klipp. =)

Har du tur så kan du stöta på en riktigt fin kniv som du kan använda i många långa år. Har du otur så köper du dyrt skräp som du lika gärna kunde hitta många gånger billigare någon annanstans. Det är inte helt ovanligt att produkterna man ser på bild inte är produkten som levereras i slutänden, tyvärr.

Jag önskar jag kunde vara mer hjälpsam med denna fråga, men så ligger det till, tyvärr.

Ha en riktigt bra dag.