Knivtest i skogen

Här kommer ett inlägg som jag lagt i en malpåse under många, många månader. Under vår-sommaren 2023 så var hela familjen på väg ut på äventyr i skogen, vilket gav mig en liten idé. Jag tänkte passade att plocka med mig några knivar för att testa dessa, mot varandra. Det är nämligen en sak att testa knivar för sig och en annan att jämföra dom mot varandra. Men för att inte bara jag skulle få något att säga till om så fick även familjen vara med och testa knivarna, vilket var något nytt för mig.

Jag räknade ut att på detta sätt så kunde jag få fram ett lite mer varierande resultat, baserat på vad alla tyckte. Fyra olika personer med olika ålder, storlek på händerna och erfarenheter med knivar, kan det bli mer rättvisare än så?

För att inte testet skulle ta över hela upplevelsen i skogen och bli till ett ”arbete” så tog jag bara med mig fem olika knivar som jag tycker fungerar riktigt bra ute i skogen. Knivarna som ingick i detta test var således följande:

F.V Real Steel Bushcrafter III, Morakniv Garberg, Cold Steel SRK SK5, Morakniv Kansbol, Morakniv Eldris.

Samtliga knivar testades i några av mina vanliga moment, nämligen matpreparering, tälja, tillverkning av grillpinnar och allmän hanterbarhet. Varje kniv testades alltså av 4 olika kategorier av användare med olika erfarenheter rörande knivar. Allt från expert till nybörjare, vilket gav ett väldigt ärligt och faktiskt förvånansvärt likasinnade åsikter om knivarna.

Morakniv Kansbol
Allt som allt blev Morakniv Kansbol vinnare i testet. Dels tyckte alla att den var greppvänlig, vass och lätt att hantera. Den bet djupt i trä, vilket inte uppskattades av alla, men samtidigt var den enklare än dom flesta andra knivarna att hantera på grund av sin låga vikt. Jag kan inte annat än hålla med om resultatet. Kansbol är en av mina absoluta favoriter och erbjuder väldigt bra prestanda till viktförhållande, och pris.

Här märktes det att Morakniv tänkt till med utformningen av handtaget, då alla tyckte att den låg bra i handen och erbjöd säkert grepp vid täljning, trots att storleken på händer gick från XS till L. Kansbol är också en väldigt bra balanserad kniv, vilket gör att den känns otroligt smidig att hantera även för dom mindre uppgifterna i skogen.

Morakniv Eldris
På andra plats kom faktiskt Morakniv Eldris. Vilket förvånade mig lite. Den minsta och smidigaste av Moraknivs knivar. Orsaken var att den var absolut enklast att hantera. Risken att skära sig var låg, samtidigt som kniven är riktigt vass och enkel att tälja med. Vid matprepp så fungerade den också bra, trots den ringa storleken på bladet. ”Man behöver helt enkelt arbeta smartare med kniven”, var topp kommentaren angående Eldris. Jag tycker personligen att Eldris har sin plats i varje ficka när man är ute och campar eller ska på vandring.

Den är onekligen otroligt lätt och smidig. 😄

Real Steel Bushcrafter III
Tredje plats fick Real Steel Bushcrafter III på grund av dess konvexa slipning. Här var det främst att tälja som var trevligt, samtidigt som den kändes mer ”kontrollerbar” när man skulle göra grillpinnar och annat ”finare” arbete. Även vid matpreparering så visade sig Bushcrafter III få ett högt betyg. Jag gillar dock inte att använda D2 stål till matberedning, då den inte är så motståndskraftig mot korrosion. Men eftersom jag äger alla knivarna, så hade ingen annan något problem med detta. 😅

Dom minsta i familjen tyckte att den vägde lite mycket och att handtaget var lite halkigt, helst med handskar på. Detta är absolut min upplevelse av Bushcrafter III också, så det är helt i linje med vad jag skrivit tidigare om denna kniv.

Morakniv Garberg
Fjärde plats fick Morakniv Garberg. Motivationen var att den var tung i handen och visade sig vara lite svår-kontrollerad för dom minsta i familjen. Till Moraknivs försvar så kan jag säga att jag tog min Garberg som jag gjort om till ”Scandi-Vex”, vilket är en kombination av Scandi och Konvex slipning på eggen. Det kan lika gärna vara min slipning som var orsaken till det låga betyget. Alla gillade dock slidan och möjligheten att bära kniven på valfri sida om kroppen.

Garberg är annars en av mina absoluta favoriter när jag är ute i skogen. Den är vass, enkel och robust som tusan. Att den fick en fjärde plats i detta test var lite av en chock för mig, men det var inte mina åsikter som räknades denna gång. Det är alltid roligt att få andras tankar och tycken presenterade, eftersom det ger mig, som är insnöad på det jag gillar, lite perspektiv på saker och ting.

Jag kan hålla med om att Garberg är lite tung, eller tyngre i alla fall. Helst om man använt en Kansbol innan, vilket är en betydligt lättare kniv på alla sätt.

Cold Steel SRK SK5
Sista plats fick Cold Steel SRK SK5. Den var överlägset svårast att arbeta med, trots att den var bland dom bästa på dom tyngre momenten. Jag har aldrig riktigt förstått varför SRK knivarna skulle vara svåra att hantera för vanliga bushcraft moment, men jag kan inte annat än hålla med. Även här kan det röra sig om slipning eller felaktiga tekniker. Hur som helst så har alla bestämt att det ska vara så här.

SRK SK5 är dock ingen tyng kniv, den är bara ”lång och otymplig”, vilket gav den sämst betyg av alla dessa knivar. Handtaget som jag personligen upplever som ”greppigt som tusan” upplevdes som obehaglig och att man fick ont i handen av den. Även slidan, med dess grepp om kniven, var inte uppskattat. Den är för tung för dom minsta att dra ur, vilket gjorde att hela processen såg lite farlig ut.

Jag har upplevt lite samma känsla då man har kniven på bältet och vill dra ut kniven ur slidan med en hand. Byxorna har en tendens att följa med en bit innan kniven släpper, vilket jag förstår kan vara jobbigt. Detta är ju förstås ännu mer uppenbart om man jämför med Morakniv och deras lite mer normala motstånd när kniven dras ur knivslidan. Där är det lite mer ett ”klick” så lossnar kniven, medan SRK ger ett lite mer ”tjonk”-ljud när knivslidan slutligen släpper greppet. Du förstår säkert vad jag menar.

Slutligen
Under hela detta test, som jag försökte göra så obemärkt som möjligt för att inte förstöra någons dag, så tänkte jag tillbaka på hur jag använder knivar och mina egna åsikter om saker som berör dessa. Det ger lite mer perspektiv på hur mina tester kanske upplevs av andra. När jag skriver att en kniv ligger perfekt i handen, så kanske en liten tjej eller kille med små händer tycker något helt annat.

Nästan alla saker som jag skriver om är mina egna upplevelser. Jag brukar påpeka detta, men det är nog många som slutar tänka på det halvvägs genom en text, eller video. Jag vet själv att jag tittat på någon kniv jag varit intresserad av, reflekterat över hur stor den ser ut i handen på den som testar kniven, bara för att inse att den är pytteliten när jag får kniven i min egen hand. En av dessa var min QSP Bison, som var förvånansvärt liten i handtaget.

Hur som helst var detta ett intressant test som jag tror att jag ska utföra någon gång till vid senare tillfälle, men med andra knivar i mitt sortiment. Spännande. 😊

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.