Jakten på den perfekta kniven!

En sak jag reflekterat över den senaste tiden är hur jag personligen fungerar när det gäller knivar. Jag vill understryka att detta gäller mig och jag kanske är den enda som känner likadant.

Man börjar alltid med att köpa en kniv för några hundra, testar den och använder den ett tag. Efter det så köper man en dyrare och bättre, testar den. När man gjort detta ett antal gånger och alltid försökt få tag i en kniv som överträffar den senaste så går möter man slutligen ett hinder. Det finns inga bättre knivar, den kniven man tycker är bäst, är bäst… Detta är ”jakten på den perfekta kniven” i ett nötskal och händer med alla som är intresserade av knivar förr eller senare.

Det intressanta är att varje individ som är intresserad av knivar och väljer att försöka hitta en bättre har sin egen resa och sin egen målsättning. Allt beror på vad man personligen anser att en kniv ska ha och hur den ska se ut. Stegen man tar för att hitta bättre knivar beror helt på personliga val och egna tidigare erfarenheter.

Målet för mig är egentligen inte den perfekta kniven, målet är resan till den perfekta kniven. Om man tar en genväg i denna process och helt enkelt börjar med den bästa kniven som går att hitta, då är resan i princip förstörd. Man får inga egna erfarenheter och var ska man gå vidare från en sådan investering? När man är uppe i en viss nivå på knivar så finns det väldigt många sämre, men få som är bättre. Så är det i alla fall för mig, personligen. Men jag är, som sagt, kanske inte som alla andra. ?

I dagläget är jag uppe i en resa som är i princip obegränsad i prisbilden. Jag kan köpa vilken kniv som helst, så länge jag är övertygad att den tillför något som min bästa kniv inte kan eller gör i dagsläget. Jag använder dock mina knivar som ”bruksknivar” vilket gör att jag sällan och aldrig köper en kniv för utseendet, utan går uteslutande på prestanda och konstruktion. Om kniven är snygg samtidigt så är det ett lyckligt sammanträffande, men det är absolut ingen prioritet för mig.

Det börjar bli svårt att hitta något bättre än det jag redan har. Bland annat Fällknivens knivar har knuffat upp ribban väldigt långt för övriga tillverkare. Jag kan ibland känna att jag hoppade till Fällkniven väldigt snabbt på min resa då många sämre tillverkare missades på detta sätt och mycket erfarenhet blev troligen förlorad. Jag skyller på den direkta närheten till Fällkniven AB, som troligen var den största orsaken till mina tidiga investeringar.

Tillverkare som Bark River, som tillhör en av världens bästa, blir inget stort steg eller massiv överraskning jämfört med Fällknivens knivar, vilket på många sätt är tråkigt. Det som lockade mest med att investera i en ny kniv tidigare var just känslan att man gjort en bra affär och att man nu har en betydligt bättre kniv än tidigare.

Jag har grävt ned mig så mycket i detaljerna runt en kniv att jag kan störa mig på små och obetydliga saker när jag testar knivar. Exempelvis var jag tvungen att ändra min recension av Condor Bushlore, eftersom jag insåg att jag varit onödigt kritisk mot denna kniv. Risken är att man jämför en billigare och enklare kniv med den bästa man har, vilket då ger en mycket skev bild av kniven helt i onödan.

En av fördelarna med att testa knivar är dock att jag alltid kan ”gå tillbaka” på min resa och testa knivar som just Condor Bushlore, utan att känna att den kniven måste vara bättre än min bästa. Mest för att jag försöker vara mina läsare till lags och samtidigt hålla nere prisbilden så att fler ska ha råd att köpa bra knivar. Inte så många är ju ute efter ”det bästa”, dom allra flesta är bara ute efter en kniv som fungerar, vilket är den sunda inställningen till knivar. ?

Känner du igen dig i min process och resan mot den perfekta kniven? Dela gärna med dig, antingen via mail eller här nedanför så ska jag lägga upp din historia på hemsidan också. Det är alltid intressant att höra ifrån andra ”kniv-nördar” runt om i vårt avlånga land.

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.