iPhone 15 Pro Max – Var det någon som tvivlade?

I fredags när jag satt och tänkte, ”Ahh, äntligen fredag. Nu ska jag relaxa hela helgen och ladda inför arbetsveckan…” så fick jag ett meddelande från en vän inom teknikbranschen… Det stod bara ”Hej! Har en iPhone 15 Pro Max i titanfärg över. Visst var det en sån du ville ha?”… Vad tror dom. Att jag är en teknik-narkoman och behöver det senaste… Pffff… Jag tog mig tid och funderade över detta och ungefär 12 sekunder senare svarade jag: ”Ja, precis en sån är jag ute efter!”

En kort historia ännu kortare så satt jag i bilen drygt 5 minuter senare (jag var ju tvungen att klä på mig också, annars hade det gått snabbare) och var på väg att åka 20 mil för att hämta en mobiltelefon jag inte har något som helst behov av att äga eller använda… En rent sinnessjuk handling med andra ord, men på något konstigt sätt en medvetet-sinnessjuk-handling, om du förstår vad jag menar… Jag satt faktiskt i bilen hela vägen och tänkte ”vad håller jag på med? Jag behöver ju ingen ny telefon…” men kunde ändå inte undgå att fortsätta och slutligen hämta telefonen.

Den senaste tidens diskussioner med mina arbetskollegor angående nya telefoner hade triggat mina gamla lockelser att köpa en ny telefon. Precis som ett monster som legat i dvala i över ett år så bubblade något upp till ytan igen.

Jag lyckades även att helt förtrycka att det är Apple vi pratar om och min iPhone 14 Pro fortfarande är en av världens snabbaste och mest användbara telefoner. Det enda jag kunde tänka på var att iPhone 15 Pro Max onekligen är ”lite bättre”, eftersom den är nyare. Mitt undermedvetna visste förstås att vi fortfarande bara pratar om några procent, eller kanske några promille, baserat på hur jag använder mina telefoner.

Jag har sagt det förr, men jag skulle nog lätt klara mig med en vanlig iPhone och behöver inte kasta pengar på ”Pro” telefoner överhuvudtaget. Apple har gått så långt i utvecklingen att även en vanlig ”simpel” iPhone har betydligt mer under huven än vad jag någonsin skulle behöva. Men jag är ju inte normal, vilket vi också konstaterat.

Så. Efter några dagar med denna telefon (tro det eller ej, jag väntade med att skriva om den tills nu) så kan jag bara konstatera att den har en stor fördel och inte så mycket mer. Fördelen jag pratar om är batteritiden.

Detta beror på att jag gått från en vanlig ”Pro” till en ”Pro Max”, vilken har större batteri. En liten fördel till är att skärmen är något större, men den är fortfarande inte så mycket större. Jag kom ihåg att det var mycket större skillnad mellan Max och vanliga, men jag kommer ihåg fel, tydligen.

Detta är dock den minsta Max telefonen som Apple haft. Den har lika stor skärm som tidigare, men nu har Apple krympt ned dom externa måtten något, vilket gjort att det är minimalt med kanter runt skärmen. Om detta påverkar hållbarheten törs jag inte säga, men jag har hört historier om dom som råkat tappa sina nya fina telefoner med skador på bak och framsida som följd. Enligt dom flesta så rör det sig om fall från rätt så små höjder, vilket gör att man kan dra öronen åt sig lite.

Hur som helst är jag förstås inte missnöjd med min nya telefon, det är bara faktumet att jag inte alls behövde köpa en ny telefon som gnager i mig. Den kostar ju ändå nästan 20.000 kr med skydd, vilket i efterhand känns lite som en onödig utgift om man ändå är nöjd med sin gamla telefon. 😅

Det sjukaste med hela historien är att jag tror att jag blev triggad att köpa denna telefon undermedvetet. Flera av mina vänner har redan köpt iPhone 15-serien, vilket gjorde att jag kände ett ”grupptryck”. Inte på grund av att dom undrade varför inte jag köpte en också, utan enbart för att jag kände att jag inte längre var ”on top” i teknikvärlden. Jag kan ju inte prata och diskutera om något jag inte testat själv, så är det ju bara.

Men skit i det nu. Ni förstår säkert min tanke och att jag känner lite ”buyers remorse”. Det är normalt när man kastat ut pengar i onödan, antar jag. 😊

Skillnaden mellan detta år och tidigare år är att jag inte tänker sälja iväg min iPhone 14 Pro. Normalt sett brukar jag alltid sälja min förra telefon för att sponsra inköpet på den nya. Det är en del av ”Apple-kretsloppet” för mig. Denna tänker jag dock ge i present till min fru istället. Snällt, eller hur? Men det finns även en logisk baktanke med detta, även om jag förstås också är snäll med min fru. 😅

Jag får runt 7000 kr för min iPhone 14 Pro om jag skulle sälja den, vilket jag känner är på tok för lite. Den är värd så mycket mer. Priset har förstås dumpats dom senaste veckorna, då Apples 15:de generation nu börjat landa i butikerna, men jag säljer den aldrig för mindre än 11.000 kr. Min fru har i dagsläget en iPhone 12, som hon visserligen är otroligt nöjd med. Snart är det dock dags att uppgradera, vilket då kommer att kosta betydligt mer än 7000 kr att göra.

Min iPhone 14 Pro är helt repfri och ser exakt ut som en ny telefon, batteriet har 98% kapacitet kvar, den har haft skydd monterat sedan ny och har noll problem i övrigt. Min fru har garanterat mer nytta av den än att jag säljer den för ”ingenting” och sedan låter ett företag sälja den vidare för 50% mer till någon annan och göra sig en hacka.

Samtidigt tjänar jag ju på detta i längden, då jag slipper köpa en ny telefon för 17.000 kr om ett år eller så.

Hur som helst kommer jag även att kunna presentera tester mellan dessa två telefoner i framtiden på detta sätt. Det kan vara intressant att få analysera vad skillnaden verkligen är mellan dessa två telefoner. Bara det är ju värt 7000 kr, minst. 😅

Jag återkommer med lite mer diskussioner angående denna telefon inom kort. Men just nu så tänker jag bara sitta i ett mörkt rum och fundera över vad jag gjort… 😆

Hur som helst så sitter jag här med min iPhone 15 Pro Max i handen och förutom en ”buyers remorse” så är jag försiktigt positiv över att ha den senaste telefonen från Apple i min ägo. Jag ser fram emot att få skriva mer om den och även att testa USB-C, som också förstås är en ”stor” nyhet. 🥳

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.