iPhone 15 Pro Max – När jag tänker efter…

Nu när jag fått några timmar på mig att smälta vad Apple egentligen presenterade på sin senaste Apple Event, så är jag inte längre så övertygad om att jag kommer att ”hänga på låset”. Vilket är ovanligt för att vara jag, men det finns några genomtänkta anledningar till detta.

Bättre kamera, bättre batteritid, snabbare processor och lättare konstruktion. Det är kontentan av vad man kan förvänta sig av att investera i en ny iPhone. I mitt fall så betyder det att jag får betala ungefär 7000 kr för den senaste iPhone 15 Pro Max. Men är det verkligen värt det?

Jag tycker att kameran på min iPhone 14 Pro är fantastisk. Många som sett bilder och framförallt videos jag spelat in med telefonen tror knappt att det är från telefonen. När jag filmade ett arbetsområde genom att hålla kameran i handen och köra med bilen genom området så var alla övertygade om att jag använt en drönare med 4K kamera… När jag förklarade att det var från min iPhone så trodde dom mig inte. Det är en riktigt trevlig reaktion och ett tecken på att iPhone 14 Pro har en kamera som räcker och blir över.

Bättre batteritid är det som sagt i Max modellerna. Nu när jag ofta är på arbetsområden där mottagning är dålig eller obefintlig så drar också telefonen mer ström. Det har aldrig varit ett stort problem, eftersom jag ändå alltid har batteripack med mig i EDC väskan, men det är förstås en fördel att helt slippa bry sig om laddningen i telefonen, oavsett vad som händer under dagen.

Snabbare processor låter ju också som en fördel, men då jag aldrig någonsin lyckats maxa ut min iPhone 14 Pro så känns 20% snabbare processor inte riktigt lika nödvändigt som man kan tänka sig. Jag förvånas ständigt över hur mycket processorkraft som gömmer sig i min lilla handhållna superdator. Helst när man ska processa 4K film, eller rendera musik i Garageband… Helt fantastiskt.

När det gäller lättare konstruktion, då den nya generationen har titan istället för rostfritt stål, så är det förstås en väldigt trevlig sak. Helst på Max modellerna som faktiskt väger otroligt mycket i förhållande till storleken på telefonen. Vi pratar dock om en skillnad på 20 gram mellan iPhone 14 Pro Max och iPhone 15 Pro Max, så det kommer inte att vara en stor skillnad till vardags, även om du hört flera som säger att det är en revolutionerande skillnad.

Valet att använda titan är förstås en nisch från Apple, som jag faktiskt gillar. Men att påstå att titan har någon inverkan på hållbarheten på telefonen är att ljuga, eller att inte veta bättre. Det som går sönder på en iPhone, om man tappar den och har otur, är glaset. Jag har aldrig hört någon som säger att dom tappat sin iPhone och den rostfria ramen har gått sönder. Visst kan titan skydda kanterna på telefonen, som i sin tur spräcker glaset på baksidan, bättre än rostfritt stål. Men jag tror personligen inte att det är någon stor skillnad alls. Helst inte om man använder skydd på sin telefon, som man alltid ska göra.

Den huvudsakliga anledningen att jag tvekar lite beror således på att jag är väldigt nöjd med min nuvarande telefon. Den har fungerat felfritt och det enda jag skulle vilja ändra på är att jag vill ha en större storlek nu, istället för standard storleken som jag har i nuläget. I övrigt så har jag definitivt inget att klaga på. Den kommer att stödja samma saker som iPhone 15 Pro serien och eftersom jag kört iOS 17 ett bra tag nu så kan jag säga att den känns som en ny telefon ändå, på grund av nyheterna i operativsystemet.

Men, dom som känner mig vet att det alltid blir ett velande fram och tillbaka innan jag ändå köper en iPhone 15 Pro Max… Så blir det alltid, verkar det som. Det som i så fall blir skillnaden detta år är att jag ska köpa telefonen och behålla min iPhone 14 Pro också, för att kunna jämföra dom i flera olika test innan jag säljer bort min iPhone 14 Pro i ett senare skede. Så är i alla fall planen om det blir att köpa en ny telefon överhuvudtaget. 😋

Nu ska jag inte babbla på mer, men nu vet ni i alla fall mina tankar runt den nya iPhone 15 Pro-serien.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.