iPhone 14 Pro – Första tiden

Oftast brukar jag vänta i några dagar innan jag börjar skriva något om min upplevelse med en telefon. På gott och ont så kan man säga att Apple inte har presenterat några nyheter på länge och att det är svårt att skilja en iPhone från en annan. Med det sagt så finns det en skillnad som faktiskt får modell 14 att sticka ut, så länge man har en ”Pro” version vill säga.

Jag pratar förstås om ”Dynamic Island”, som i grund och botten är Apples sätt att dölja sensorerna högst uppe på skärmen. Detta gör dom via smarta och användbara animationer. För att ge in inblick i hur denna nya GUI fungerar så lägger jag upp en instruktionsfilm från Apple här nedan.

https://youtu.be/XBJ95sF6Usw

Som du ser så är det en väldigt användbar funktion som (till slut) ger Apple en smart och lätt-tillgänglig multitasking meny, utan att vara i vägen eller påverka det övriga arbetsflödet på telefonen. Vad annat kan man säga än att Apple ”gör det igen”. Dom tar en till synes simpel sak och tänker till, vilket resulterar i en lösning som får hela mobilvärlden att lyfta på ögonbrynen. Trots att det är en simpel lösning på ett komplext problem så finns det ju faktiskt ingen annan som gjort det tidigare.

Frågan är då om det finns några förbättringar i övrigt jämfört med förra generationen, iPhone 13 Pro. Svaret är faktiskt överraskande, för det gör det. Saker som Apple ”missade” att säga var att högtalarsystemet i iPhone 14 Pro har blivit uppgraderat. Vi pratar om ljudkvalité från dom inbyggda högtalarna som troligen överträffar alla andra mobiltelefoner på marknaden. Även om man jämför mellan iPhone 13 Pro, som hade ett fantastiskt ljud, så är det ingen tvekan om att Apple har använt sin magi för att göra iPhone 14 Pro mycket bättre.

Skärmen är både ljusare och mer kontrastrik, enligt min ringa mening. Apples skärmar är alltid väl kalibrerade, vilket gör att man oftast inte märker någon skillnad, men när jag jämför sida vid sida så tycker jag att iPhone 14 Pro har lite bättre färger vid lägre ljusstyrka. Kanske är det bara jag som gärna vill att det ska vara mer skillnad än det är, vem vet.

Prestandamässigt så märker jag ingen skillnad mot för min tidigare iPhone 13 Pro, men när jag tar till artificiella testverktyg så får jag ändå en skillnad som är matematiskt påvisbar.

Om vi går tillbaka till min iPhone 12 Pro Max och tar med även den så ser ni skillnaden mellan generationerna.

Benchmark/TestiPhone 12 Pro MiPhone 13 ProiPhone 14 Pro
GeekBench CPU SingleC158917261884
GeekBench CPU MultiC418947755475
3DMark Wild Life Extreme2422/14,5 fps3067/18,4 fps3386/20,3 fps

Som du ser så är skillnaden mellan iPhone 13 Pro och iPhone 14 Pro inte så stor, men om man går tillbaka ytterligare en generation så börjar det bli lite större skillnad. Jag har dock svårt att tro att någon skulle bli direkt missnöjd med en iPhone 12 Pro Max, även i dagsläget.

Jag tänkte även ta tillfället i akt och svara på en läsarfråga, som rör tester mellan Android och iOS. Jag kommer inte att göra någon jämförelse mellan dessa, då resultaten oftast pekar mot Apples håll ändå. Om du har en Android telefon och är nöjd med den, använd den. Det finns ingen anledning att testa annat än mellan dom olika generationerna från samma tillverkare, enligt min ringa mening.

Inom kort kommer jag att presentera ytterligare några test jag utfört ”IRL”. Jag kommer bland annat göra mottagningstester, datahastighet och Bluetooth tester. När jag är klar och har ett resultat så dyker det upp på hemsidan.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.